Ιωάννινα: Εξιχνιάσθηκε διαδικτυακή απάτη σε βάρος 25χρονης

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, περίπτωση εξαπάτησης μίας 25χρονης μέσω διαδικτύου, σχετικά με την πώληση κινητού τηλεφώνου.

Ιωάννινα: Εξιχνιάσθηκε διαδικτυακή απάτη σε βάρος 25χρονης
1'

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 29χρονου για απάτη, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 29χρονος ανήρτησε μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου ηλεκτρονική αγγελία πώλησης κινητού τηλεφώνου. Τη συγκεκριμένη αγγελία, έπειτα από σχετική διαδικτυακή περιήγηση, εντόπισε η 25χρονη, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δράστη.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 29χρονος κατάφερε να την εξαπατήσει, πείθοντάς την να καταθέσει την 8/9/2015 σε λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ για την αγορά του κινητού τηλεφώνου, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοραπωλησία.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες ( prepaid cards ) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
  • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
  • Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).
  • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή