Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα προώθησης παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω Σκοπίων
Συγκεκριμένα, την υπόθεση οργάνωσε και συντόνισε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη EUROPOL, την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Στην υπόθεση μέχρι στιγμής προκύπτει η εμπλοκή 46 ατόμων, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η εγκληματική οργάνωση φέρεται ότι δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014 και υπολογίζεται ότι έχει αποκομίσει συνολικά πάνω από 10.000.000 ευρώ.
Την Τετάρτη (2/12) συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων τα 14 στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα, ένας υπήκοος Συρίας στην Αττική καθώς και 12 Έλληνες και ένας υπήκοος Τυνησίας στην Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς.
Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ότι είναι ο Παλαιστίνιος Τζαμάλ Οουντά, ο οποίος συνελήφθη από τη NCA στη Βρετανία. Επίσης συνελήφθησαν δύο Σύροι στη Σουηδία και ακόμα πέντε Σύροι στην Αυστρία.
Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται δύο πολίτες Αλβανίας, για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο Παλαιστίνιος που συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, συντόνιζε στην Ελλάδα δύο υποομάδες της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων η μία υποδεχόταν τους μετανάστες και διευθετούσε τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αραβόφωνα μέλη της διέθεταν δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν τηλεφωνικό κέντρο και σαν ιδιότυπο «πρακτορείο» παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες εφοδιάζονταν αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, ήδη από την Τουρκία, από άλλα μέλη της οργάνωσης.
Αφού οι μετανάστες οδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, τη δράση αναλάμβανε η δεύτερη υποομάδα, αποτελούμενη από Έλληνες, η οποία φρόντιζε για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα με τα Σκόπια.
Στο πλαίσιο αυτό, εξακριβώθηκε ότι ένας Αλβανός συντόνιζε τις κινήσεις των μεταφορέων, ενώ αποτελούσε και σύνδεσμο της οργάνωσης με τους άλλους διακινητές στα Σκόπια, οι οποίοι αφού παραλάμβαναν τους μετανάστες, τους οδηγούσαν πεζούς, μέσω μη θεσμοθετημένων σημείων στα Σκόπια.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι της «επιχείρησης», όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, κάθε μετανάστης για την μεταφορά του μέχρι τη Σερβία κατέβαλλε 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της ΕΕ, υποχρεούνταν να καταβάλλουν άλλα 1.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της οργάνωσης, ένας Έλληνας και ο Αλβανός συντονιστής, ανέπτυξαν παράλληλη δράση συγκροτώντας δικές τους ομάδες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.
Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεση, έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα τις αστυνομικές αρχές.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με τη συντονισμένη επιχείρηση των διωκτικών αρχών, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), Γκράχαμ Ρόμπερτς ανέφερε ότι ο παλαιστινιακής καταγωγής Τζαμάλ Οουντά συνελήφθη στο Λίβερπουλ, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τώρα αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα.
Υπογράμμισε επίσης ότι «η ειδική ομάδα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που στοχεύει στον εντοπισμό δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, έλαβε μέρος σε αυτή την επιχείρηση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνώς για τον εντοπισμό δικτύων, την καταδίωξη τους, τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους και την αφαίρεση των χρημάτων και της ακίνητης περιουσίας τους και στο μέτρο του δυνατού την ποινική τους δίωξη».