Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι αρχιτέκτονες της απάτης με την πυραμίδα
ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ «ΑΡΠΑΖΕ» ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΟΥΝ
Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που «ρούφαγε» χιλιάδες ευρώ από πολίτες με την κομπίνα της «πυραμίδας» έφτασε η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα, ο Γ. Δασκαλέας εμφανιζόταν ως «έμπειρος» παίκτης στην αγορά συναλλάγματος και ανταλλαγής νομισμάτων και εμπνευστής μιας φόρμουλας, από την οποία απεκόμιζε σταθερά κέρδη ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων των ισοτιμιών στα διεθνή χρηματιστήρια.
Όλα ξεκινούν το 2005 όταν ο Γ. Δασκαλέας ιδρύει την εταιρεία «RK Consultants USA Inc» με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε, ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν είχε άδεια για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δέσμευσε για ένα χρόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα.
Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, Γιάννης Λίτινας, γνωρίζει τον Γιώργο Δασκαλέα και αρχίζουν να στήνουν τη μεγάλη κομπίνα.
Παράλληλα, η σύζυγος του Γ. Δασκαλέα ιδρύει την εταιρεία «Richcroft Experts LLP» με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλίας και ξεκινά να συνεργάζεται με τον Ι. Λίτινα και τους πελάτες του που ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ουκρανοί.
Τα τρία πρώτα χρόνια, οι δύο άνδρες έχοντας συστήσει δύο funds, τη Symetra και τη Richcroft, αρχίζουν να εμβαθύνουν σε επενδύσεις τύπου forex.
Στην αρχή όλα πηγαίνουν εξαιρετικά για τους Δασκαλέα και Λίτινα. Μεγαλοεπενδυτές, Έλληνες και ξένοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πρώην υπουργοί αλλά και βουλευτές δοκιμάζουν την τύχη τους επενδύοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Η... φάμπρικα έχει στηθεί άψογα και οι δύο συνεταίροι κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, υπό τον μανδύα μιας σίγουρης και ιδιαίτερα επικερδούς διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2012 Έλληνες, Κύπριοι, Ουκρανοί, Γάλλοι και Σουηδοί επενδύουν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια!
Η «βιτρίνα» της ευκαιρίας ενισχύεται από επίσημα έγγραφα κορυφαίων ελεγκτικών εταιρειών τα οποία κάνουν λόγο για πραγματικά και ελεγμένα ποσά που, σύμφωνα με τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης, ήταν πάντα διαθέσιμα στους επενδυτές.
Το Δεκέμβριο του 2012 επίσης η Π. Ζιαζιά και ο Ι. Λίτινας ίδρυσαν την εταιρεία «PK Investments Equity» με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ο Γ. Δασκαλέας, με την ίδια έδρα την εταιρεία «PK ZEUS Management».
Μέσα από αυτές τις εταιρείες αλλά και άλλες «δορυφορικές» – όπως τις «AMF Finco Ltd» και «AMF GlobalLtd», οι οποίες αναλάμβαναν να ενημερώνουν για την πορεία των κερδών – οι επενδυτές τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους, αφού όπως τους υπόσχονταν θα απέδιδαν υψηλές αποδόσεις οι οποίες θα έφταναν έως και 30%!
Μάλιστα ένας πολύ γνωστός εφοπλιστής τοποθέτησε 60 εκατομμύρια δολάρια για... γρήγορο και εύκολο κέρδος, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των Ελλήνων επενδυτών που διαχειρίζονταν οι Δασκαλέας και Λίτινας ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια.
Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πέφτουν στα χέρια των Δασκαλέα και Λίτινα, τα οποία μέσω τραπεζών, κάνουν βόλτες μεταξύ Ελβετίας, Αθήνας και φορολογικών παραδείσων του Ειρηνικού.
Τα κέρδη πολλαπλασιάζονται και μαζί με το κεφάλαιο προσεγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ!
Όταν έσκασε η «βόμβα»...
Μέχρι τον Μάιο του 2015, όλοι σχεδόν οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι με τα κέρδη τους.
Μέχρι που οι επενδυτές έλαβαν μία επιστολή η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «... πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον διαχειριστή των επενδύσεων της Richcroft προκάλεσαν απόλυτη παύση των εργασιών της εταιρείας μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως. Τούτο συνεπάγεται μεταξύ άλλων, αναστολή όλων των εμπορικών εργασιών, συνδρομών, ρευστοποιήσεων, πληρωμή μερισμάτων και την έκδοση μηνιαίων αναφορών».
Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται...
Ο Γ. Δασκαλέας εξαφανίζεται και ο πρώην συνέταιρος του Γ. Λίτινας, μαζί με κάποιους επενδυτές υποβάλουν μήνυση εναντίον του αξιώνοντας τα χρήματα των επενδύσεων.
Την ίδια χρονική περίοδο οι επενδυτές υποβάλουν μηνύσεις τόσο κατά του Γ. Δασκαλέα όσο και κατά του Γ. Λίτινα κατηγορώντας τους για απάτη και υπεξαίρεση.
Τα στρατόπεδα χωρίζονται και ξεκινά ένας τεράστιος δικαστικός πόλεμος στην Αθήνα, στην Αγγλία και στην Ουκρανία. Στην υπόθεση παρεμβαίνουν οι αστυνομικές Αρχές τεσσάρων κρατών και αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η ΕΛ.ΑΣ. οργανώνει μεγάλη επιχείρηση σε Αττική και Πελοπόννησο, συλλαμβάνοντας πέντε φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης που θεωρείται ότι ανήκουν στον αρχηγικό πυρήνα της, ενώ ασκείται δίωξη και σε ακόμα 25 εμπλεκόμενους.
Λίτινας και Δασκαλέας χωρίζονται πλέον σε δύο στρατόπεδα και καταθέτουν μηνύσεις εκατέρωθεν.
Ο Γ. Λίτινας, στη μήνυσή του αναφέρει ότι το 2009 ο βασικός μηνυόμενος και φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος παρουσιάζεται σε επιφανείς επιχειρηματίες στην Ουκρανία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ως διαχειριστής κεφαλαίων και τους πείθει να επενδύσουν σε συναλλαγές ξένου συναλλάγματος.
Ο κ. Λίτινας επισημαίνει ότι παραπλανήθηκε από τον Γιώργο Δασκαλέα και χρησιμοποίησε, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για απάτη, την επιρροή του για να προσελκύσει επενδυτές από την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Γιώργου Δασκαλέα, τονίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια και αντιθέτως, ο μηνυτής, Ιωάννης Λίτινας, «προσπαθεί με τις καταγγελίες του να μπερδέψει τη δικαιοσύνη και να κρύψει την υπαιτιότητά του».
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, τα δεκάδες θύματα σε διάφορες χώρες ελπίζουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αν βρεθούν φυσικά σε λογαριασμούς των εμπλεκομένων.