Αυτά είναι τα κόλπα της συμμορίας των πορτοφολάδων
Πώς έκλεβαν ανυποψίαστους πολίτες - Το τέχνασμα του... συνωστισμού
Αυτή είναι η διαβόητη συμμορία των πορτοφολάδων την οποία αποτελούσαν 49 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, ανάμεσα τους κι ένας πρώην αστυνομικός. Οι αστυνομικοί οι οποίοι έχουν εξιχνιάσει τουλάχιστον 764 κλοπές πορτοφολιών, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιθέσεις του κυκλώματος, αλλά και τα στοιχεία των συλληφθέντων.
Το τέχνασμα του... συνωστισμού
Το κύκλωμα σχεδίαζε με κάθε λεπτομέρεια τις επιθέσεις. Τα μέλη της συμμορίας παριστάνοντας τους τουρίστες περίμεναν στην αποβάθρα του μετρό.
Μόλις έφθανε ο συρμός, ένας κακοποιός κρατούσε τη μία πόρτα. Δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό, αποσπούσε την προσοχή των ανυποψίαστων επιβατών έτσι ώστε οι… ελαφροχέρηδες συνεργοί του να μπαίνουν στο βαγόνι και να κλέβουν πορτοφόλια.
Το άλλο κόλπο που χρησιμοποιούσε η συμμορία για να αρπάζει πορτοφόλια ήταν το εξής: Μέλος του κυκλώματος επιβιβαζόταν στο βαγόνι, έβαζε τη ζακέτα του στην πόρτα, ώστε να μην κλείσει και αποσπώντας την προσοχή των θυμάτων, οι συνεργοί του του αφαιρούσαν τα πορτοφόλια. Αμέσως μετά τις επιθέσεις τα μέλη της συμμορίας με γρήγορες κινήσεις μοίραζαν ο ένας στον άλλον τα χρήματα και τα κλοπιμαία που έχουν αποσπάσει ώστε να μην βρουν πάνω τους οι αστυνομικοί μεγάλα ποσά σε περίπτωση ελέγχου.
Δείτε ΕΔΩ πώς δρούσε η σπείρα των πορτοφολάδων
Η αρχηγός και ο «τμηματάρχης»
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 31 μέλη της συμμορίας, ενώ αναζητούνται 18 συνεργοί τους. Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να ήταν η «Ρομίνα» ή «Τόνια», 36 χρόνων από την Αλβανία και επιχειρησιακός «τμηματάρχης» ο συμπατριώτης της «Αλμπέρτο».
Η αρχηγός φρόντιζε την νομική προστασία των μελών της συμμορίας που συλλαμβάνονταν, έχοντας προσλάβει δύο τουλάχιστον δικηγόρους, από τις συνομιλίες των οποίων προέκυπταν υποδείξεις για τον εφοδιασμό των «πορτοφολάδων» με πλαστές κάρτες εργασίας και υπεύθυνες δηλώσεις μόνιμης κατοικίας.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ακόμη πως η ίδια η Ρομίνα και οι συνεργοί της αναζητούσαν αστυνομικούς ή υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι, που περιπολούσαν σε σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, προκειμένου να τους «λαδώσουν» εξασφαλίζοντας έτσι ασφάλεια κινήσεων… για περισσότερα κέρδη.