«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη - Τσίπρα - Πότε θα συναντηθούν
Στο προσκλητήριο διαλόγου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά - σύμφωνα με πληροφορίες - ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπας.
Ο κύκλος των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 το πρωί της Παρασκευής, ενώ μια ώρα αργότερα θα δεχτεί στο γραφείο του τη Φώφη Γεννηματά.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες από το γραφείο του Πρωθυπουργού στους διευθυντές των γραφείων των κομμάτων συνεχίζονται έως αυτή την ώρα.
«Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο πιθανότατα στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα (εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ), και ενδεχομένως το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού.
Σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η προσπάθεια αυτή γίνεται καθώς σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει η πρόταση της κυβέρνησης.
Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα, οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές.
Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη «εξίσωση».
Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου έδειξε από χτες τον έντονο προβληματισμό της για το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».
«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρεται ότι: «Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».
Αντιδρά η ΝΔ
Η παραπάνω πρόταση χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ως «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους».
Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως «δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες με την ψήφο των αποδήμων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη βόρεια Συρία - Θέμα χρόνου η εισβολή της Τουρκίας
Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή! Νέα σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι (pics)