Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ. – Αυτός είναι ο όρος για να καταθέσει
Με τις αστυνομικές Αρχές επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης»
Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», που αναζητούνταν από τις Αρχές, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα βίαιης προσαγωγής προκειμένου να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή, επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα επικοινώνησε με τον αξιωματικό – χειριστή που είναι υπεύθυνος για την προστασία του και δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή, υπό τον όρο της μυστικότητας της κατάθεσής του.
Ανέφερε ακόμη ότι μόνο γι΄ αυτό το λόγο δεν παρουσιάσθηκε στο ραντεβού με τα μέλη της επιτροπής.
«Το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας ενημέρωσε την ειδική επιτροπή ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» εξέφρασε τη βούλησή του να εξεταστεί με ηλεκτρονικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του», ανέφερε μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους μάρτυρες πως θα τους εξετάσουμε», σχολίασε βουλευτής της πλειοψηφίας στην επιτροπή.
Το παρασκήνιο μέσα από τη ΓΑΔΑ και το ιδιόχειρο σημείωμα
«Αν υπήρξε παρέμβαση οιουδήποτε στην Αστυνομία για να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βιαίας προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, παρανομεί», ανέφεραν νωρίτερα σήμερα βουλευτές -μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, τα οποία την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, περίμεναν τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» να τους εξετάσουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Οι λεπτομέρειες της παραμονής των βουλευτών στο κτήριο της ΓΑΔΑ και του τρόπου που κινήθηκε το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων έχουν ιδιαίτερη αξία.
«Θα τους φέρετε ενώπιον μας, ακριβώς με την αυτή φυσική παρουσία, που είχαν όταν εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη», ανέφεραν οι βουλευτές της προκαταρκτικής επιτροπής, στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, εν αναμονή της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» οι οποίοι τελικά ουδέποτε εμφανίστηκαν ενώπιον τους.
«Πήγαμε στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μας είπαν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Υπήρχαν μικρόφωνα για καταγραφές και είχαμε καθίσει όλοι στη μια πλευρά ώστε στην άλλη πλευρά να καθίσει ο προστατευόμενος μάρτυρας. Αν η εξέταση γινόταν με τεχνικά μέσα, τότε οι βουλευτές θα ήμασταν σε άλλον όροφο που διαθέτει αυτή την υποδομή. Εμάς οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν ότι θα μας τους έφερναν εκεί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν στον κ. Σοφουλάκη», περιγράφουν πηγές της επιτροπής.
Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής μόνο ένας αστυνομικός μπορούσε να το εκτελέσει. Ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των μαρτύρων. Οι βουλευτές πιθανολογούν ότι είναι ένας ο αστυνομικός και για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, λόγω ενός ιδιόχειρου σημειώματος του οποίου έχει λάβει γνώση η επιτροπή. Το ίδιο άτομο που πήρε την εντολή βίαιης προσαγωγής, το ίδιο άτομο μετέβη στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα και χτύπησε το κουδούνι αλλά ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν του άνοιξε την πόρτα ποτέ.
«Τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής όμως ισχύουν για όσο διάστημα η Επιτροπή μας κρίνει γιατί η Επιτροπή είναι η μόνη που μπορεί να τα ανακαλέσει», σημειώνουν βουλευτές.
Η παραμονή στο πρόγραμμα προστασίας
Πηγή της ειδικής επιτροπής, αναφορικά με την επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνει πως, αν αποφασιστεί ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα προστασίας μάρτυρας που τυχόν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, τότε «παίρνει πλέον την ευθύνη όποιος τον κρατάει στο πρόγραμμα προστασίας, δηλαδή η Εισαγγελέας Διαφθοράς».
Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, συμφώνησε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη. «Μπορεί ο Επόπτης της Εισαγγελίας, ο κ. Μπρακουμάτσος να μας απαντήσει ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σοφουλάκης, εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες με τεχνικά μέσα. Αν όμως δεν έχει συμβεί αυτό, πρέπει να μας εξηγήσει για ποιον λόγο οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό από την ειδική επιτροπή», ανέφερε πηγή της Επιτροπής.
Επίσης, κατά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέστη σαφές ότι τα εντάλματα βιαίας προσαγωγής είναι νόμιμα και είναι να εκτελεστούν. «Οπότε, αν ζητήσουμε να εξεταστεί στη ΓΑΔΑ ένας μάρτυρας και είναι σε ισχύ το ένταλμα, τότε τι θα συμβεί;», δήλωσε με νόημα η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνεται μια έλλειψη συνεργασίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην επισήμανση του Αντεισαγγελέα Ζαχαρή να διαβιβάσει στην Επιτροπή της Βουλής τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί».
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο και πογκρόμ εκφοβισμού
«Φιάσκο», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.
«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταστρατηγούν το νόμο. Αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων, για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε, ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέταση τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει η εξέτασή τους να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν, εκ των υστέρων, να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειες τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».
Η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου
Αναφορικά με το ζήτημα του κατηγορητηρίου, οι βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διεύρυνσης. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής τρία:
-να συγκεντρωθούν 30 τουλάχιστον υπογραφές για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και αυτή η νέα πρόταση να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας. Θεωρητικά η Βουλή μπορεί να συγκροτήσει άλλη προανακριτική ή να αποφασίσει να ερευνηθούν και αυτά, από την υφιστάμενη επιτροπή.
-η Επιτροπή, αν προκύπτουν ευθύνες και για άλλες υποθέσεις αλλά για τα ίδια αδικήματα που τώρα ερευνώνται, η ίδια να διενεργήσει έρευνα και γι΄αυτές τις υποθέσεις.
-η διεύρυνση του κατηγορητηρίου να περιλαμβάνεται ως πρόταση της επιτροπής στο πόρισμα της.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο, όπως δηλώνουν βουλευτές της πλειοψηφίας, δηλαδή να λάβει απόφαση η Ολομέλεια. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι και ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του, έχει πει ότι πρέπει να αποφασίσει εκ νέου η Ολομέλεια.