Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι προβλέπεται για τις ποινές - Τι μέλλει γενέσθαι για τους 7 πρώην βουλευτές
Βρισκόμαστε μία ανάσα από τις ανακοινώσεις των ποινών προς τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Από χθες Τετάρτη (7/10), οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, καταβάλλουν τα μέγιστα για την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ύψος της ποινής που αναμένεται να τους επιβληθεί. Συγκεκριμένα οι συνήγοροι επικαλέστηκαν τον πρότερο έντιμο βίο, την ειλικρινή μεταμέλεια και την εύλογη διάρκεια της δίκης. Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV Σοφία Φασουλάκη εάν αναγνωριστεί ένα ή ακόμα και δύο ελαφρυντικά τότε μειώνεται το ύψος της ποινής που αναμένεται να τους επιβληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές. Η μέρα προμηνύεται μεγάλη καθώς αναμένεται να υπάρξει εκ νέου αγόρευση των συνηγόρων, να υπάρξει διάσκεψη του δικαστηρίου για την έκδοση της απόφασης των ελαφρυντικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και ακολούθως το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί. Αργότερα, θα υπάρξει νέος γύρος επί των αναστολών των ποινών.
Εισαγγελέας: Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά
Οσον αφορά τα ελαφρυντικά, αυτή τη στιγμή είναι το «επίμαχο» σημείο στη δίκη. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.
Παράλληλα η εισαγγελέας είχε προτείνει την χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού μόνο για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, αλλά στη συνέχεια επανήλθε με την παραπάνω πρόταση αναγνώρισης. Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».
Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Η «μπλόφα» του Ερντογάν: Πώς «τσίμπησαν» οι Ευρωπαίοι στις ψευτιές του «σουλτάνου»