Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται σήμερα η «μάχη» των ενόχων για να γλιτώσουν τη φυλακή
Την Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί, θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η διαδικασία για τις αναστολές.
Τελευταία, στη διαδικασία της Πέμπτης, μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλους της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου.
Σήμερα η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Με τον πατέρα του στο δικαστήριο ο Μπαρμπαρούσης
Να πείσει τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιού του επιχείρησε την Πέμπτη ο πατέρας του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» Κώστα Μπαρμπαρούση.
Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης. Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως «Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα Μπαρμπαρούση, σημειώθηκε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος: Μπορείτε να αποχωρήσετε.
Μπαρμπαρούσης (πρώην βουλευτής): Κι εγώ;
Πρόεδρος: Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε για πρώτη φορά σήμερα...
Τα τελευταία «όπλα» των καταδικασθέντων για να αποφύγουν τη φυλακή
Τα τελευταία «όπλα» από τη φαρέτρα τους προκειμένου να αποτρέψουν τη φυλάκιση καταδικασθέντων με βαριές ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής βγάζουν από την Πέμπτη οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Οι δικηγόροι από τις 10 το πρωί έδιναν την πιο... σκληρή μάχη τους διεκδικώντας για τους εντολείς τους αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι την έφεση, δηλαδή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την ανακοίνωση των τελικών κατά συγχώνευση ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τους.
Για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, αφού η διαδικασία λήψης της απόφασης επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, περιλαμβάνει την εισαγγελική πρόταση (εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα), την εξέταση μαρτύρων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, και, τέλος, την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Με βάση τα παραπάνω, αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών θα τα... δώσουν όλα για όλα προκειμένου να πείσουν τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους και με τον τρόπο αυτό να γλιτώσουν τη φυλακή. Προς το σκοπό αυτό αναμένεται να προσέλθουν στο δικαστήριο μάρτυρες, προερχόμενοι κυρίως από το στενό οικογενειακό περιβάλλον των καταδικασθέντων, οι οποίοι θα διαβεβαιώνουν καταρχάς ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ενώ θα αναφέρουν και κάποιους από τους λόγους που, κατά την άποψή τους, πρέπει να τους δοθεί αναστολή.
Τη γραμμή αυτή ακολούθησε πρώτος την Τετάρτη ο Ιωάννης Άγγος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 2 μηνών, καθώς κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, η έδρα επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εξέταση μάρτυρα υπέρ του.
Η μάρτυρας ήταν η κουνιάδα του, η οποία απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου τόνισε ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή ο Άγγος «έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια. Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές του, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 3 έως 8 μήνες. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου υπήρξε για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.
Ισόβια δεσμά επιβλήθηκαν στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η έφεση σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν είναι διαφορετική η κρίση του δικαστηρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής - Politico: Ο Μισέλ ζήτησε από τους ηγέτες να παραδώσουν κινητά και tablets