Αδαμαντία Οικονόμου: Η πρόταση που «ξαναμαχαίρωσε;» τον Φύσσα
Τότε, η Μάγδα Φύσσα, πλησίασε προς την έδρα και είπε: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα... Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…».
Τότε, η Αδαμαντία Οικονόμου δεν απάντησε…
Χθες, 19 Οκτωβρίου 2020, η εισαγγελέας πρότεινε –παρά την καταδικαστική απόφαση που έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση- να παραμείνουν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Χθες, η Μάγδα Φύσσα δεν ήταν εκεί για να ξαναρωτήσει…
Η χθεσινή πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου για κάποιους ήταν αναμενόμενη βάσει της προηγούμενης πρότασής της, ενώ για άλλους ήταν άκρως προκλητική αφού, όπως ειπώθηκε από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, «απέβαλε τα προσχήματα και μετέτρεψε εαυτόν σε συνήγορο υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, άπαντες τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής τους, καθώς οι καταδικασθέντες δεν απέφυγαν τη σύλληψή τους, τήρησαν απαρεγκλίτως τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν προέβησαν σε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγουν, εμφανίστηκαν ενώπιον των Αρχών, τα ποινικά τους μητρώα είναι λευκά, κάποιοι εξάντλησαν και το ανώτατο όριο προφυλάκισης, διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισε το κόμμα και η εφημερίδα.
«Δεν είναι πιθανό να τελέσουν νέες πράξεις. Ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός λόγος της», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η... απολογία της εισαγγελέως
Είχε προηγηθεί, στις 9 Οκτωβρίου η… απολογία της Αδαμαντίας Οικονόμου για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών. Η ενέργεια της αυτή, να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων για τους λόγους που την οδήγησαν να μην ζητήσει τελικά την αναγνώριση ελαφρυντικών, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός της δικαστικής αίθουσας από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, όσο και εκτός, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Who is Who
Γεννημένη το 1956, η Αδαμαντία Οικονόμου εισήλθε στο Σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών.
Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. Παρόμοια τύχη είχε και η πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Μια…. ανάσα πριν από το τέλος
Σήμερα η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων των καταδικασθέντων, ανάμεσα τους και οι συνήγοροι των πρωτοκλασάτων στελεχών της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτών και του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης 6 μηνών για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».
Ακολούθως, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφασίσει -εν τέλει- ποιοι θα πάνε φυλακή και ποιοι στο σπίτι τους…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Αποφασισμένος για όλα ο Ερντογάν