Οι δικαστικές υποθέσεις του 2021
Η πιθανότητα σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου με έναν πρώην υπουργό να κάθεται στο εδώλιο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει την επόμενη δικαστική σεζόν, όπως και οι δίκες για τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι, που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, οι καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, η εκδίκαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου και η κατάληξη της έρευνας για τον Γιάννο Παπαντωνίου αναμένεται να σημαδέψουν τη νέα χρονιά.
Υπόθεση Παπαγγελόπουλου
Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση με κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πιθανότητα εμπλοκής του στην δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Ήδη το κατώφλι της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου έχουν περάσει οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση.
Το προηγούμενο διάστημα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ.Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα, με το πόρισμα της Κυβερνητικής πλειοψηφίας να του αποδίδει σωρεία αθέμιτων παρεμβάσεων προκειμένου να «χτυπηθούν» οι πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης. Η τελική κρίση για την υπόθεση ανήκει στο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου που συστάθηκε έπειτα από κλήρωση το καλοκαίρι και στην περίπτωση που αποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε δίκη, το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να συσταθεί εντός του 2021.
Για την ίδια υπόθεση φαίνεται πως βρεθεί αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μετά το σχετικό πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και την άσκηση δίωξης σε βάρος της, μεταξύ άλλων και για κατάχρηση εξουσίας.
Δίκη για το Μάτι
Εντός του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, κατά την διάρκεια της οποίας έχασαν την ζωή του 102 άνθρωποι. Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν 20 πρόσωπα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσβεση της φωτιάς και την προστασία των πολιτών, για πράξεις και παραλείψεις τους που συνέβαλαν σε όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς και στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας. Πολλοί από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη δώσει πολύωρες απολογίες, ενώ η δίωξη που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αφορά σειρά πλημμελημάτων, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση Αθανάσιος Μαρνέρης, έχει υποβάλλει αρκετά αιτήματα αναβάθμισης των κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, έχει αιτηθεί να ασκηθούν διώξεις για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο, σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού κατά την διάρκεια της έρευνας του οδηγήθηκε στο συμπέρασμα μεταξύ άλλων, πως δεν παρασχέθηκαν όλα τα εναέρια μέσα που ήταν διαθέσιμα για την κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και εγκληματικές παραλείψεις στελεχών της πυροσβεστικής.
Οι απαντήσεις της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στα αιτήματα του κ. Μαρνέρη είναι απορριπτικές μέχρι σήμερα, ενώ η δικογραφία παραμένει στα χέρια του με την διαβεβαίωση εδώ και ένα χρόνο ότι η υπόθεση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σημειώνεται, ότι στις 21 Νοεμβρίου 2019 η Ολομέλεια Εφετών που εξέταζε το αίτημα ανάθεσης της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή, αρνήθηκε την μετακίνηση της δικογραφίας με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς τόσο ο ανακριτής όσο και ο τότε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που απέστειλε και το σχετικό έγγραφο, διαβεβαίωσαν ότι η ανάκριση θα είχε ολοκληρωθεί σε 4-5 μήνες από εκείνη τον Νοέμβριο του 2019.
Η δίκη για την Μάνδρα
Στον αντίποδα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για την πλημμύρα στην Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 24 άτομα. Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όπως η ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Η δίκη ξεκίνησε αρχικά τον Ιανουάριο του 2020, οκτώ μήνες μετά όμως αναβλήθηκε, λόγω εγκυμοσύνης της μίας δικαστή και η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή τον Οκτώβριο, καθώς δεν είχε οριστεί αναπληρωτής. Η διαδικασία συνεχίζεται πλέον κανονικά, ενώ είναι η μόνη από τις αποκαλούμενες «μεγάλες δίκες», που διεξάγεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Σκάνδαλο FOLLI - FOLLIE
Εντός του 2021 αναμένεται να οδηγηθεί στο ακροατήριο, αν αυτό αποφασιστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, η υπόθεση της Folli Follie. Στους κεντρικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, δηλαδή τους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου, αποδίδονται κατά περίπτωση σωρεία κακουργημάτων. Σημειώνεται, ότι οι δύο πρώτοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η έκθεση λογιστικού ελέγχου της PwC περιγράφει μία «φούσκα» με πλαστούς ισολογισμούς και παραποιημένα στοιχεία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει συνεχόμενη άνοδο η εταιρία στο χρηματιστηριακό σύστημα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η ενδιάμεση έκθεση, υπήρχαν τουλάχιστον 28 εταιρείες μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2001, οι εικονικές συναλλαγές για την εικονική αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου Folli Follie.
Μέσα στις 212 σελίδες της έκθεσης όμως, υπήρχαν αναφορές για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Ειδικότερα, ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρίας φέρεται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, να υποστηρίζει ότι 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν ευνοϊκή στάση απέναντι στην εταιρία. Κατονομάζονται 4 πρώην υπουργοί και βουλευτές, με ειδική μνεία στον πρώην βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου αναφέρεται πως δόθηκαν 80.000 ευρώ ως φιλανθρωπική δωρεά. Για τις καταγγελίες αυτές σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με ανακοινώσεις τους, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ και στην έκθεση, αναφέρεται ότι τα όσα υποστηρίζει ο συγκεκριμένος υπάλληλος, δεν έχουν αποδειχθεί.
Οι καταγγελίες Καλογρίτσα
Τον δρόμο για την Βουλή ενδέχεται να πάρει και η υπόθεση των καταγγελιών του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Η αντιδικία του επιχειρηματία με την λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC και η καταδίκη του από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, που του επέβαλλε να επιστρέψει τα τρία εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχε λάβει για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκάλεσαν την αντίδραση του Χρήστου Καλογρίτσα.
Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση για την κατασκευή εμπορικού κέντρου ήταν εικονική και τα τρία εκατομμύρια είχαν δοθεί με τη μεσολάβηση του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ώστε να αποκτήσει ο επιχειρηματίας τηλεοπτικό σταθμό φιλικό προς την τότε Κυβέρνηση. Την καταγγελία αυτή έχει κάνει και ενώπιον του πταισματοδίκη, που χειρίζεται την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος στελεχών της CCC. Πλέον, αναμένεται η δικογραφία να σταλεί στη Βουλή, καθώς υπάρχει αναφορά στο όνομα του Νίκου Παππά.
Η υπόθεση Παπαντωνίου
Εξελίξεις αναμένονται και στην υπόθεση για την «μίζα» των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Γιάννο Παπαντωνίου για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η δικογραφία επέστρεψε στην ανάκριση.
Ο πρώην υπουργός είχε κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση και είδε την έξοδο από την φυλακή τον περασμένο Απρίλιο λόγω λήξεως του 18μηνου. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα διατάχθηκε περαιτέρω έρευνα από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση του «ξεπλύματος» των 2.437.962 ευρώ, που φέρεται να έλαβε ως δώρο επί θητείας του στο ΥΠΕΘΑ προκειμένου να υπογράψει την εν λόγω σύμβαση στην εταιρεία THALES.
Οι δικαστές όταν κλήθηκαν να αποφασίσουν την παραπομπή ή μη σε δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, έκριναν ότι πως χρειάζεται να συμπληρωθεί η κατηγορία καθώς δεν περιγράφεται με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο
Ξεκίνησε το 2020 για να αναβληθεί επ’ αόριστον η δίκη για το αποτρόπαιο λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν γείτονα να κλωτσούν μανιωδώς κατά πρόσωπο το θύμα, που εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως θεώρησαν πως γινόταν ληστεία και δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά μόνο να τον εμποδίσουν να διαφύγει. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σωματική επαφή με το θύμα λίγα λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Η υπεράσπιση του Ζακ Κωστόπουλου είχε ζητήσει την μετατροπή της κατηγορίας με την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη οι κατηγορούμενοι από θανατηφόρο σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία, χωρίς να γίνει δεκτό.
Σημειώνεται, ότι η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, αλλά η έδρα του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου έκρινε ότι λόγω κορονοϊου και με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 15 ατόμων στην αίθουσα η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί, με αποτέλεσμα να δοθεί αναβολή επ’ αόριστον. Η νέα δικάσιμος αναμένεται εντός του 2021.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.