Σοφία Μπεκατώρου: Διαβήματα από τους δικηγόρους της – «Να ενεργοποιηθούν οι αρχές»
Την εκπροσώπηση της Σοφίας Μπεκατώρου ανέλαβαν οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε ανακοίνωση τους ενημερώνουν ότι από αύριο θα προχωρήσουν «σε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Αναλάβαμε με αίσθημα ευθύνης την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου στα βήματα που θα ακολουθήσουν τη θαρραλέα, δημόσια καταγγελία της για τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα του αθλητισμού.
Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας.
Η απόφαση της Σοφίας να μιλήσει δημόσια συγκροτεί υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που υπέστη κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ενώ αγωνιζόταν για το όνειρό του και για τη ζωή του, στον αθλητισμό και αλλού. Και ως τέτοιο υπόδειγμα, θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Από αύριο θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε.
Η αποκάλυψη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε «σεισμό» και παραιτήσεις
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, σε πρόσφατη συνέντευξή της, αποκάλυψε πως όταν ήταν 21 ετών, είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, το όνομα και η ιδιότητα του οποίου έγιναν γνωστά σε δεύτερο χρόνο.
Ο άνδρας τον οποίο υπέδειξε είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας και από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου.
Ο ίδιος είναι και κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη ΔΗΜΤΟ Ραφήνας. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και μέχρι τη διαλεύκανσή της, με απόφαση του κόμματος ανεστάλη κάθε κομματική του ιδιότητα.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο ίδιος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ, ενώ χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες της χρυσής Ολυμπιονίκη. Σε δηλώσεις του σχετικά, ανέφερε ότι προφανώς θα συμβουλευτεί τον δικηγόρο του και ζήτησε, να μην στοχοποιηθεί η οικογένειά του.
«Βροχή» παραιτήσεων παραγόντων ως ένδειξη στήριξης και διαμαρτυρίας
Για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας παραιτήθηκε εγγράφως σήμερα και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου.
Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου.
Κατόπιν των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης ΕΙΟ και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα.
Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ» έγραψε ο Δρ-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Χριστόπουλος προς τον πρόεδρο της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο.
Γιάννης Παπαδημητρίου: «Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή»
Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του, εκφράζοντας την οργή και τη θλίψη του για το γεγονός, αλλά και την απογοήτευσή του για την κατώτερη των περιστάσεων αντίδρασης της Ομοσπονδίας.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρει:
Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.
«Κύριε Πρόεδρε,
ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».
Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.
Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».
Γιάννης Παπαδημητρίου
Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας: «Μπράβο κορίτσι μου - Θα είμαστε στο πλευρό σου»
Ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Open για τον απόηχο των δηλώσεων της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΙΟ μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ενώ ζητήσαμε να παραιτηθεί και ως εκπρόσωπός μας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που όπως γνωρίζω έγινε.
Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας. Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία στο παρελθόν και τώρα με την ευκαιρία αυτή προτρέπουμε όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να βγουν και να γνωστοποιήσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες απ'όπου κι αν προέρχονται.
Δεν έχω μιλήσει με την Σοφία Μπεκατώρου και το έχω προσωπικό μου παράπονο που άργησε να μου μιλήσει. Αλλά αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα "μπράβο κορίτσι μου και από δω και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου"».
Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες της χρυσής Ολυμπιονίκη
Παρέμβαση έκανε η εισαγγελία της Αθήνας μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής παρενόχλησης, την οποία υπέστη πριν από χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα.
Μάλιστα, η ολυμπιονίκης αναμένεται να κληθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη για καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν, πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει αναφερθεί στην σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιάχειριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας της Αθήνας η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.
Τέλος η χορηγία του «Σταύρος Νιάρχος» στην Ομοσπονδία - «Υπόνοιες σκανδάλων δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται»
Την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, εξέφρασε το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», κάνοντας γνωστό ότι «παγώνει» τη χορηγία του.
Στη σχετική ανακοίνωση του, το ΙΣΝ αναφέρει:
«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη σοβαρότατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναστέλλοντας την τρέχουσα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.
Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας.
Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.
Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται».
Νίκος Κακλαμανάκης: «Απειλούσαν παιδιά να μην μιλήσουν - Να μπει τέλος στην ομερτά»
Σε δηλώσεις του στο Open TV, ο χρυσός Ολυμπιονίκης είπε πως από τα 19 του έλεγε, ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά».
Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο σπουδαία αθλήτρια αλλά και άνθρωπος και πως τα όσα κατήγγειλε έρχονται να προστεθούν, σε όσα ο ίδιος είχε κάνει γνωστά από χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.
Ακόμη, ο Νίκος Κακλαμανάκης κατήγγειλε πως παράγοντες της ομοσπονδίας «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν».
Τέλος, σχετικά με το εάν είχαν έρθει σε γνώση του άλλα τέτοια περιστατικά κακοποίησης, ο ολυμπιονίκης απάντησε: «Είχα ακούσει διάφορα πράγματα δεξιά και αριστερά...».
Άνοιξαν στόματα - Με μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες από αθλήτριες
Μετά την Σοφία Μπεκατώρου, οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν.
Έτσι, λίγα 24ωρα μετά τη Σοφία Μπεκατώρου προχώρησαν σε αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ μοιράστηκε μέσω της σελίδας της στο Facebook τη δική της τραυματική εμπειρία που βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό, ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο.
Η ανάρτηση της
Λίγες ώρες αργότερα από τη Μάνια Μπίκοφ ήρθε και η ανάρτηση της κολυμβήτριας Ραμπέας Ιατρίδου, η οποία αποκάλυψε την εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.
Η ανάρτηση της
Η τρίτη καταγγελία αθλήτριας -επίσης πρωταθλήτριας της ιστιοπλοΐας- για σεξουαλική κακοποίηση, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο.
Η άλλοτε πρωταθλήτρια, μέλος της εθνικής ομάδας από το 1988 ως το 1998 και Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing, Μαρίνα Ψυχογιού, έκανε γνωστό πως και η ίδια έχει πέσει θύμα, με θύτη και πάλι έναν παράγοντα της ομοσπονδίας.
Αναλυτικά όσα έγραψε:
«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.
Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.
Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.
Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.
Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.
Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: