Δεν εκδίδεται ο τζιχαντιστής της Τρίπολης - Όλο το σκεπτικό της απόφασης
Δεν θα εκδοθεί στο Τατζικιστάν ο 27χρονος που συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου 2020 στην Τρίπολη, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ερυθρά αγγελία για συμμετοχή στον ISIS.
Ο αδελφός της συζύγου του 27χρονου εμφανίζεται ως υψηλόβαθμο στέλεχος ομάδας που κατά τις Αρχές του Τατζικιστάν, πρόσκειται στον ISIS. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα που τον εκζητά και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ημέρες.
Στα έγγραφα που είχαν σταλεί από τις Αρχές του Τατζικιστάν, περιγράφεται η δράση του 27χρονου από τον Επικεφαλής του Επιτελείου της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, ενώ περιέχονται μαρτυρίες, που υποστηρίζουν ότι επιχείρησε να τους εντάξει στον ISIS. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 27χρονος Ραχμάτοβ Σαντί το 2011 έφυγε από την πατρίδα του για την Μόσχα προκειμένου να βρει δουλειά. Εκεί φέρεται να γνωρίστηκε με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης τουISIS.
«Με σκοπό την ένταξη στην ως άνω οργάνωση ο Ραχμάτοβ δημιούργησε προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο «Οντνοκλάσνικι» (Συμμαθητές) με το όνομα «Αμπουσουχάιμπ». Από τις ανακριτικές Αρχές του Τατζικιστάν αναφέρεται ότι μετά την ένταξή του στον ISIS «δημόσια μέσω ίντερνετ δικαιολογούσε τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, συμβάλλοντας στην τρομοκρατική δράση, συνειδητά και συστηματικά μέσω προτάσεων, προτροπών και ανάδειξης προπαγανδιστικών τρέιλερ, αφιερωμένων στη δράση της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης, προέτρεπε τους υπηκόους της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν να φύγουν από την χώρα τους και να λάβουν μέρος στη δράση της ως άνω οργάνωσης, παρακινώντας τους έτσι στην τέλεση εγκλήματος».
«Είμαι σύζυγός του εκζητούμενου. Τον κατηγορούν ότι ανήκει στονISISαλλά δεν είναι αλήθεια. Ο αδελφός μου είναι στονISISκαι για τον λόγο αυτό κατηγορείται όλη η οικογένειά μου. Αν γυρίσει στην πατρίδα μας θα πάει φυλακή και θα υποστεί βασανιστήρια. Ο αδελφός μου λέγεταιSharaofiddinGadoev. Το γκρουπ 24 είναι ομάδα τουISIS. Δεν ξέρω αν άλλα κόμματα έχουν υποστεί διώξεις στην πατρίδα μου» είπε εξεταζόμενη από το Συμβούλιο η σύζυγός του 27χρονου και αδελφή υψηλόβαθμου στελέχους του ISIS.
«Οι κατηγορίες που μου αποδίδει η χώρα μου δεν είναι αληθείς. Δεν γνωρίζω την ομάδαISIS. Δεν έχω σχέση με αυτή την ομάδα. Δεν έχω πάει στην Συρία. Μόνο στην Τουρκία για δουλειά. Τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον μου δεν τους γνωρίζω. Ο αδελφός της γυναίκας μου είναι στον γκρουπ 24. Ο αδελφός της γυναίκας μου κατηγορείται ως μέλος του ISIS. Δεν είναι όμως. Είναι Δημοκράτης. Έφυγα από τη χώρα μου για να έρθω στην Ελλάδα για να ζήσω καλύτερη ζωή. Η χώρα μου δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί. Δεν θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Θα με βάλουν φυλακή. Στην Τουρκία που πήραν το διαβατήριο λόγω του αδελφού της γυναίκας μου. Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ με κατηγορεί επειδή δούλεψα στη Ρωσία και την Τουρκία» είπε στην απολογία του ο 27χρονος. Ωστόσο, επειδή ο ίδιος διατύπωσε την θέση ότι ο αδελφός της γυναίκας του δεν ανήκει στον ISIS, εκείνη κλήθηκε ξανά να διευκρινίσει τι είπε ακριβώς. «Δεν είπα ότι αδελφός μου είναι στον ISIS. Είπα ότι τον κατηγορούν πως είναι. Το γκρουπ 24 είναι δημοκρατικό κόμμα. Δεν έχει σχέση με τον ISIS» εξήγησε.
Το σκεπτικό των δικαστών
Το συμβούλιο εφετών Ναυπλίου στο σκεπτικό του εξηγεί ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η δίωξή του είναι προσχηματική, ισχυρισμό που αποδέχθηκε και η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. «Εξάλλου με την υπ’ αριθμ. 37607/27-11-2018 απόφαση της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα τόσο στον εκζητούμενο, όσο και στην οικογένειά του. Το καθεστώς χορηγήθηκε επειδή έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί τους ότι διώκονται από την ίδια την κυβέρνηση του κράτους τους για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και αμέσως γίνεται αδύνατη η οποιαδήποτε μετεγκατάστασή τους στην χώρα καταγωγή τους» αναφέρεται στην απόφαση.
Η κρίση των δικαστών βασίστηκε στο ότι «και οι δύο σύζυγοί είχαν δεχθεί απειλές και είχαν τύχει κακομεταχείρισής από τις Αρχές του Τατζικιστάν, επειδή η σύζυγός του εκζητούμενου είναι αδελφή του αρχηγού της οργάνωσης «Ομάδα 24» της αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό γιατί κινδυνεύει η ζωή του, ενώ ο προηγούμενος αρχηγός της ίδιας ομάδας εκτελέστηκε και ότι πράγματι το επικρατούν καθεστώς στο Τατζικιστάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πραγματοποιεί πολιτικές διώξεις» καταλήγει η απόφαση γνωμοδοτώντας κατά της έκδοσης του 27χρονου.
«Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή για την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου γνωμοδότησε υπέρ της μη έκδοσης του εντολέα μου κύριου Sadi Rahmatov, στο Τατζικιστάν, και πολύ σύντομα θα είναι ελεύθερος μαζί με την οικογένειά του. Το Συμβούλιο εξέτασε με προσοχή όλα τα στοιχεία που εισφέραμε σχετικά με τις παραβιάσεις των Αρχών του Τατζικιστάν και ειδικότερα τονίσαμε τον κίνδυνο παραβίασης του δικαιώματος στην δίκαιη δίκη, την αμεροληψία των δικαστικών λειτουργών και δυστυχώς την περίπτωση βασανισμού του εντολέα μου. Το Συμβούλιο εξασφάλισε την απαιτούμενη προστασία στον εκζητούμενο, η οποία πηγάζει από την Σύμβαση της Γενεύης καθώς έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας και απαγορεύεται η επαναπροώθησή του» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος του Δημήτρης Ζορμπάς.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.