Επίθεση Μετρό: Τα «θολά» σημεία, ο «άγνωστος» και οι διάλογοι - «Να πάμε να παραδοθούμε;»
Οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν τελικά χθες Τρίτη ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο αστυνομικός που φέρεται να γνώριζε για το περιστατικό αλλά να μη μίλησε.
Οι κάμερες ασφαλείας του σταθμού του Μετρό στην Ομόνοια αποτύπωσαν το περιστατικό από τη στιγμή που οι ανήλικοι και ο σταθμάρχης εξήλθαν του συρμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Αρχές να μπορούν να διασταυρώσουν -σε μεγάλο βαθμό- ένα σημαντικό μέρος από τις καταθέσεις που είχαν στη διάθεσή τους από τους εμπλεκόμενους (αν και δεν υπήρχε ήχος στο οπτικό υλικό).
Τα δύο αδέλφια, ωστόσο, στήριξαν -μεταξύ άλλων- την υπερασπιστική τους γραμμή και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του συρμού. Εκεί, όμως, δεν υπάρχουν κάμερες και συνεπώς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Οι ανήλικοι ισχυρίστηκαν ότι ο 52χρονος σταθμάρχης τους προσέβαλε («είπε για το σπίτι μας») και χειροδίκησε σε βάρος του ενός εκ των δύο. Οι Αρχές θα κληθούν να διαλευκάνουν εάν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός ή όχι. Χτύπησε ο σταθμάρχης του Μετρό κάποιον από τους δύο; Ο σταθμάρχης το αρνείται κατηγορηματικά.
Για να αποκαλυφθεί η αλήθεια θα πρέπει να καταθέσουν στις Αρχές αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στον ίδιο συρμό και είδαν το περιστατικό. Ένας μάρτυρας θα μπορούσε να είναι, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ο επιβάτης που τράβηξε το βίντεο μέσα από το βαγόνι του Μετρό, το οποίο αποτυπώνει από κοντινή απόσταση ένα μέρος του συμβάντος. Ωστόσο, στον ίδιο συρμό υπήρχαν και άλλοι πολίτες και μάλιστα αρκετοί, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Ένα άλλο σημείο της έρευνας που μπορεί να έχει ενδιαφέρον είναι ποιος είναι ο «άγνωστος» που αναφέρεται στη δικογραφία, ο οποίος φέρεται να γνώριζε για το περιστατικό, δίχως να ενημερώσει τις Αρχές. Η αναφορά στον «άγνωστο» δείχνει ότι δεν ήταν μόνο ο κατηγορούμενος αστυνομικός που γνώριζε για το συμβάν δίχως να ενημερώσει τις Αρχές.
Η Αστυνομία «άνοιξε» -κατόπιν εισαγγελικής διάταξης- το κινητό της μητέρας των ανηλίκων την περασμένη Παρασκευή. Τότε ήταν που καταγράφηκαν οι συνομιλίες της με τον ειδικό φρουρό, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Πλην όμως του αστυνομικού εμφανίζεται να μιλάει μαζί της και ένας «άγνωστος», ο οποίος είναι είτε φιλικό είτε συγγενικό πρόσωπο.
Παραθέτουμε τη συνομιλία που περιέχεται στη δικογραφία της υπόθεσης:
Μητέρα ανηλίκων: Είμαστε φοβισμένοι, κλεισμένοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.
Άγνωστος: Και εγώ βλέπω και δεν με παίρνεις και λέω τι έγινε; Με ξέχασε τελείως. Με ακούς; Ή μιλάω μόνος μου πάλι;
Μητέρα ανηλίκων: Όχι, όχι.
Άγνωστος: Καταρχήν, περιμένω, μπορείς να μιλήσεις ή όχι;
Μητέρα Ανηλίκων: Ναι.
Άγνωστος: Δε μπορείς.
Μητέρα Ανηλίκων: Είναι τα παιδιά.
Άγνωστος: Μάλιστα, όλα καλά; Χρειάζεσαι κάτι;
Μητέρα Ανηλίκων: Δεν ξέρω. Έχω μιλήσει με δικηγόρο.
Άγνωστος: Ναι, τι σου είπε;
Μητέρα Ανηλίκων: Αύριο θα ΄ρθει εδώ, να μιλήσουμε, γιατί φοβάμαι να τα βγάλω έξω.
Άγνωστος: Ο δικηγόρος;
Μητέρα Ανηλίκων: Έχουνε πολλά, ότι θα βγάλουν τα πρόσωπά τους, ότι ήδη η φωτογραφία τους είναι στην Αστυνομία και καταζητούνται. Μιλάμε, ακούμε για ανθρωποκτονίες, δεν ξέρω τι να πιστέψω, έχω φοβηθεί.
Άγνωστος: Σου είπα από την αρχή, σου είπα από την αρχή ότι θα ακούσεις πολλά. Θα πούνε και πολλά για να φοβηθείτε, για να φοβηθούνε τα παιδιά.
Μητέρα Ανηλίκων: Αυτό φοβάμαι, δηλαδή να πάμε να παραδοθούμε;
Άγνωστος: Α μπράβο, πιθανό για να λένε αυτά και για να μην έχουν ταυτοποιήσει ακόμα.
Μητέρα Ανηλίκων: Η ταυτοποίηση απ’ ότι έμαθα δε μπορεί να γίνει, γιατί δεν φαίνονται καλά τα πρόσωπά τους.
Άγνωστος: Τελείωσε! Ας τους να λένε.