Folli Follie: Περατώθηκε η ανάκριση για την κύρια υπόθεση - Που βρίσκονται τα υπόλοιπα σκέλη

Εν αναμονή της πρότασης του εισαγγελέα βρίσκονται πλέον οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie, καθώς περατώθηκε η ανάκριση.
InTime

Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να υποβάλλει πρόταση στο αρμόδιο συμβούλιο είτε για να παύσει η δίωξη, είτε για να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι στο ακροατήριο.

Μάλιστα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να εκδοθεί σύντομα και βούλευμα, προκειμένου σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί τελικά στο ακροατήριο, να προσδιοριστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς τρέχει το 18μηνο της προφυλάκισης των κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται, ότι οι βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ελεύθερη αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Κατά το κατηγορητήριο, πατέρας και γιος φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι πλαστογράφησαν στοιχεία για να εμφανίσουν πλασματική οικονομική ευρωστία στην εταιρεία που ίδρυσαν, επιτυγχάνοντας να χειραγωγήσουν τη μετοχή της, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και να ξεπλύνουν «μαύρο» χρήμα. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (πατέρας) και ο Τζώρτζης (γιος) βρίσκονται αντιμέτωποι με πέντε κακουργήματα, απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία, ενώ στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν απολογηθεί συνολικά 30 κατηγορούμενοι, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ή χωρίς την επιβολή εγγυοδοσίας και περιοριστικών όρων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση είχε καλέσει τον Δεκέμβριο του 2020 σε συμπληρωματική απολογία τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για επιπλέον διερευνώμενες πράξεις ξεπλύματος χρήματος και χειραγώγησης. Αμέσως μετά τις δικές τους συμπληρωματικές απολογίες, το ανακριτικό κατώφλι πέρασαν τις επόμενες εβδομάδες και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ο εισαγγελέας του #metoo χειρίζεται την υπόθεση Μπαλαούρα

Ένα πόρισμα της PwC έφερε τον Δεκέμβριο του 2020 νέες αναταράξεις στην υπόθεση, καθώς διαπίστωνε ενδείξεις παρεμπόδισης των ελέγχων του «σκανδάλου Folli Follie». Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της PwC, στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να «πλέξουν» ένα πολιτικό δίχτυ προστασίας και στην εσωτερική επικοινωνία τους ενέπλεκαν τους κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση (τότε υπουργοί), Σταύρο Αραχωβίτη και Μάκη Μπαλαούρα. Για τους δύο πρώτους η υπόθεση είχε οδηγηθεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έπειτα από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Στην περίπτωση του Σταύρου Αραχωβίτη έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας του από την Βουλή, ενώ η περίπτωση Μπαλαούρα βρίσκεται στην τακτική δικαιοσύνη. Η υπόθεση του τελευταίου έχει μπει στον «πάγο» προσωρινά, καθώς έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος χειρίζεται τον τελευταίο 1,5 μήνα και όλες τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις και όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Υπενθυμίζεται, ότι στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, υπάρχουν αναφορές του πρώτου που εμφανίζουν τον Μάκη Μπαλαούρα έτοιμο να καταθέσει ευνοϊκή τροπολογία για την εταιρεία.

Σε ένα από τα mail του προς τον κ. Κουτσολιούτσο ο υπάλληλος αναφέρει για τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως «πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης», ενώ υπάρχει αναφορά και σε κονδύλι 80.000 ευρώ προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, με το email να αναφέρει: «Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80)». Στόχος πάντως της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Η PwC άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την ενδιάμεση έκθεσή της, αφού η Εισαγγελία έβαλε ξανά στο κάδρο των ερευνών την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στην σύνθεση που είχε το 2018. Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, παρά τις διαμαρτυρίες και τους φόβους των επενδυτών. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία που αφορούσε σε τυχόν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά από καταγγελίες επενδυτών.

Στη συνέχεια, προσέφυγαν κατά της απόφασης του κ. Παππά οι μηνυτές, ζητώντας από την Εισαγγελία Εφετών να μην τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, ωστόσο ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών συντάχθηκε με το σκεπτικό του κ. Παππά και επικύρωσε τη διάταξη αρχειοθέτησης. Ωστόσο, η έκθεση της PwC στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, πρόσθεσε νέα δεδομένα και οδήγησε την Εισαγγελία στην ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο. Έκτοτε, ο κ. Παππάς φαίνεται πως κινείται με γρήγορους ρυθμούς και πληροφορίες κάνουν λόγο πως σε άμεσο χρονικό διάστημα θα καταλήξει στην νέα κρίση του για την υπόθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.