«Παγώνει» για δεύτερη φορά η ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Novartis

Για δεύτερη φορά οδηγούνται στο δικαστικό συμβούλιο η ανακρίτρια και η εισαγγελέας που χειρίζονται την έρευνα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την πιθανή εμπλοκή του στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

«Παγώνει» για δεύτερη φορά η ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Novartis
InTime
3'

Η νέα διαφωνία ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας του ΔικαστικούΣυμβουλίου του ΕιδικούΔικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου και αφορά στον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων, Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη.

Η ανακρίτρια κάλεσε σε κατάθεση με διαφορά δυο ωρών την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη, με τις ιδιότητες των προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά με αυτά που τους έχουν αποδοθεί και με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους. Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει. Ωστόσο, παρενέβη η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιων της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τον τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για το Μάξιμο Σαράφη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Τι υποστηρίζει η ανακρίτρια

Κατά την ανακρίτρια, οι δυο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή υπόθεση σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

Στον αντίποδα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η προστασία των δύο μαρτύρων, δεν ισχύει στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς είναι άσχετη με αυτή της Novartis, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Η υπόθεσης της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες παράνομες πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων από την οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία και εν συνεχεία, μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Κατά την ίδια,

η έκταση της προστασίας των μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη.

Σημειώνεται, ότι οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες στην κατάθεση τους ενώπιον των εισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη, είχαν καταθέσει με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Πλέον τη διαφωνία καλείται να λύσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του εν λόγω συμβουλίου και να καταθέσουν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη διαφωνία ανάμεσα στις δυο λειτουργούς της Δικαιοσύνης είχε ανακύψει στο πλαίσιο της κατάθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας. Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Κατέληξε η 63χρονη που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή