Δεν εκδίδεται στην Τυνησία ο πολιτικός που συνελήφθη στη Μύκονο
Στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης της Τυνησίας προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών για το ζήτημα της έκδοσης του Σλιμ Ριαχί, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος (Nidaa Tounes) πριν τις εκλογές του 2019 και νυν αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος στη χώρα του.
Ο 49χρονος Ριαχί είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στην Μύκονο, όπου έκανε διακοπές, ύστερα από έκδοση «ερυθράς αγγελίας» εις βάρος του με την κατηγορία της δωροληψίας 300.000 ευρώ.
Στο σκεπτικό των Ελλήνων δικαστών αναφέρεται πως ο 49χρονος, που αρνείται τις κατηγορίες, κινδυνεύει αν εκδοθεί στη χώρα καθώς η τωρινή πολιτική κατάσταση στην Τυνησία δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με μεγάλη ομάδα δικηγόρων παραστάθηκε κατά τη συζήτηση του αιτήματος ο Σλιμ Ριαχί έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Χρίστο Μυλωνόπουλο και τους δικηγόρους Αλεξάνδρα Δήμου και Σταύρο Γεωργόπουλο από την Ελλάδα, τον William Bourbon και την Amelie Lefevre από την Γαλλία και τον Rida Radaoui από την Τυνησία.
«Δεν αμφέβαλα ποτέ για τη ακεραιότητα και την αμεροληψία της ελληνικής δικαιοσύνης. Την ευχαριστώ γιατί με δικαίωσε και αναγνώρισε την αδικία, στην οποία υποβλήθηκα. Ήμουν σίγουρος ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία σοβαρή αντανάκλαση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μια δικαιοσύνη που είναι προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές που πιστεύουν στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να πάει σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που εγγυάται τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής πολιτικών δικών βάσει κατασκευασμένων αρχείων, προειλημμένων αποφάσεων και δικών που δεν πληρούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη» ανέφερε μετά την έκδοση της απόφασης.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ο εκ των νομικών του παραστατών Σταύρος Γεωργόπουλος δήλωσε πως: «Το Συμβούλιο Εφετών ήταν πεπεισμένο ότι η δίκη του κου Σλιμ ενείχε πολιτικό χαρακτήρα και αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του στις αρχές της Τυνησίας καθώς δέχτηκε ότι η παρούσα λειτουργία του κράτους στην Τυνησία κινείται μεροληπτικά σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου».
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα δικηγόρος, Emilie Lefavre, επιβεβαίωσε ότι« υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για τη ζωή του ίδιου του κου Ριάχι στην Τυνησία και ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των αποφάσεων που σχετίζονται με την υπόθεσή του είναι αναμφισβήτητος. Σημειωτέον ότι η απόφαση του Ελληνικού δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομολογία που απορρίπτει τις πολιτικές δίκες κι απαγορεύει την έκδοση πολιτικών λόγω απουσίας σαφών όρων δίκαιης δίκης».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Εύβοια: Εντοπίστηκε νεκρός ο 69χρονος βοσκός στα Μεσοχώρια
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι
Ραγίζει καρδιές ο Πάρης Σκαρτσολιάς: «Τα όργανά του έσβηναν ένα ένα, έφυγε στον ύπνο του»