Αναβλήθηκε η δίκη για Βίκυ Τσοχατζοπούλου και Νίκο Ζήγρα για το «χρυσό» ασφαλιστήριο της Ελβετίας

Τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί η δίκη με κατηγορούμενους τη Βίκυ Τσοχατζοπούλου και τον Νίκο Ζήγρα για την υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστηρίου συμβολαίου» της Ελβετίας
Τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί η δίκη με κατηγορούμενους τη Βίκυ Τσοχατζοπούλου και τον Νίκο Ζήγρα για την υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστηρίου συμβολαίου» της Ελβετίας
INTIME

Αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου πήρε η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργήματων με κατηγορούμενους την Βίκυ Τσοχατζοπούλου και τον Νίκο Ζήγρα που αφορά την υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστηρίου συμβολαίου» της Ελβετίας, ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων (481.000 ευρώ).

Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλούμενη υπηρεσιακούς λόγους. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο το «παρών» έδωσε μόνο ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου ενώ αντίθετα απούσα ήταν η Βίκυ Τσοχατζοπούλου.

Τι αφορά η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην Ελβετία, τα χρήματα του οποίου η Ελληνική Δικαιοσύνη θεωρεί ότι προέρχονται από ποσά που ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει ως «δώρο» κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει και τους δύο κατηγορούμενους σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, είχε επιβάλλει χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ αλλά και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ την ίδια ποινή είχε επιφυλάξει και στον αποβιώσαντα υπουργό. Ωστόσο, είχε δοθεί αναστολή της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σε περίπτωση λοιπόν, που το Πενταμελές Εφετείο καταδικάσει τους δύο κατηγορουμένους σε ποινή κάθειρξης άνω των πέντε ετών, τότε θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να την εκτίσουν. Το περίφημο συμβόλαιο της εταιρείας Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG είχε υπογράψει το Δεκέμβριο του 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων στην εταιρεία με επιταγή της τράπεζας Credit Lyonnais Suisse S.A. Από το συμβόλαιο αυτό, η Βίκυ Σταμάτη εισέπραξε ετήσια σύνταξη 30.167,60 ελβετικών φράγκων, ενώ ο Νίκος Ζήγρας 33.147,60 ελβετικών φράγκων.

Μάλιστα, ο τελευταίος φέρεται να έλαβε κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία και μετά τη λύση του συμβολαίου το υπόλοιπο της αξίας του που υπολογίζεται σε 359.060.40 ελβετικά φράγκα. Το κατηγορητήριο αποδίδει και στα τρία πρόσωπα την είσπραξη από κοινού ποσού 773.989,20 ελβετικών φράγκων, τα οποία «ξέπλυναν» μέσω της ασφαλιστικής σύμβασης. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη του συμβολαίου δήλωσε σε πρώτο βαθμό ο Νίκος Ζήγρας, υποστηρίζοντας ότι το ζεύγος Τσοχατζόπουλου είχε συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χρησιμοποιώντας το όνομα και το διαβατήριο του. Στον αντίποδα, η Βίκυ Σταμάτη είχε ισχυριστεί, ότι ο σύζυγός της είχε συνάψει το συμβόλαιο με αποδέκτη την ίδια και ότι στο τέλος κάθε χρόνου λάμβανε 40.000 ελβετικά φράγκα, τα οποία δεν είχε ζητήσει ούτε είχε χρησιμοποιήσει από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων δεν έπεισαν το δικαστήριο το οποίο τους καταδίκασε, αναφέροντας στο σκεπτικό της απόφασής του ότι ν«προέκυψε κατά τρόπο πειστικό ότι όλοι οι κατηγορούμενοι θέλησαν τη δημιουργία του ως άνω λογαριασμού, προκειμένου να «ξεπλύνουν» μέσω αυτού μέρος των παράνομων κτηθέντων από τη δραστηριότητα του πρώτου από αυτούς ωφελημάτων (σ.σ. του Άκη Τσοχατζόπουλου)».

Οι δικαστές αποδόμησαν πλήρως και τον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα περί πλαστογράφησης της υπογραφής του, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο «αντίκειται στους κανόνες της λογικής και τα συμπεράσματα της κοινής πείρας, αφού είναι γνωστό ότι οι τράπεζες και οι ελβετικές βεβαίως είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και σχολαστικές στις συναλλαγές τους, πολλώ δε μάλλον στην προκειμένη περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος ο κατηγορούμενος απολογούμενος δήλωσε ότι ήλθε σε συμβιβασμό με την ελβετική τράπεζα, μετά τη δικαστική τροπή της υπόθεσης, χωρίς να δικαιολογεί με ποιο τρόπο η ελβετική τράπεζα προσήλθε σε συμβιβασμό με έναν άγνωστο – κατά τα λεγόμενα του ιδίου – σε αυτήν πρόσωπο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.