Συγκλόνισε ο ιατροδικαστής στη δίκη Τοπαλούδη: «Όποιος το έκανε, δεν μπορώ να τον θεωρήσω άνθρωπο»

Ιατροδικαστής στη δίκη Τοπαλούδη: «Πρόκειται για ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά
Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη
Intimenews

Με τις καταθέσεις ενός λιμενικού και ενός ιατροδικαστής άνοιξε η αυλαία της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της Ελένη Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο συνεδρίασε χωρίς την παρουσία των γονέων της φοιτήτριας, ενώ και οι δυο κατηγορούμενοι της υπόθεσης, δηλαδή ο 26χρονος Ροδίτης αλλά και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του Αλβανικής καταγωγής, βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο. «Ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του θύματος. «Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Ήταν καμπάνα για εμάς. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια», είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά όλα τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα, τα οποία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα». Ο ίδιος ανέφερε πως η αιτία του θανάτου της Ελένη Τοπαλούδη ήταν ο πνιγμός.

  • Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;
  • Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε
  • Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;
  • Μάρτυρας: Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλον όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και κατά εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.
  • Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;
  • Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.
  • Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;
  • Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να κάποιον νεκρό απαιτεί ειδικές γνώσεις.
  • Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;
  • Μάρτυρας: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.
  • Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει; Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση. Πρόκειται για ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα τόσα χρόνια. Όποιος έκανε αυτό το πράγμα δεν μπορώ να τον θεωρήσω άνθρωπο.

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο λιμενικός Θωμάς Ζώβας, ο οποίος έκανε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε στον εντοπισμό των κατηγορούμενων μέσα από το υλικό των καμερών. «Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση» είπε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως η οικογένεια του Ροδίτη κατηγορουμένου δεν ήταν συνεργάσιμη, ενώ ο κατηγορούμενος με αλβανική καταγωγή ήταν ο πρώτος που μίλησε και είπε τη δική του εκδοχή. «Μας είπε ότι ο εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία και μετά πήγε ο Μανώλης για συνουσία, με την Ελένη να αρνείται και μετά της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Ο Αλέξανδρος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Μανώλης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι μου είπε ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον Αλέξανδρο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του Μανώλη έμενε η γιαγιά του».

Στην ερώτηση της έδρας σχετικά με το εάν η γιαγιά του Ροδίτη μπορεί να άκουσε όσα έγιναν, ο μάρτυρας απάντησε: «Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία». Κλείνοντας την κατάθεσή του, έκανε λόγο για βασανισμό της Ελένης στα χέρια των δύο δραστών και εξήγησε στο δικαστήριο: «Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη. Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Ροδίτη κατηγορούμενο. Αντίθετα, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τα άλλα δυο αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεράσπισή του με τη πρόοδο της δίκης. Το ένα αίτημα που υποβλήθηκε αφορά στην κλήτευση ως μαρτύρων στο δικαστήριο φίλων της Ελένης Τοπαλούδη και το άλλο αίτημα είναι να εξεταστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του θύματος (μέσω messenger) από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα κινητά για να καταδειχθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τοπαλούδη: Αρνήθηκαν 3 δικηγόροι να αναλάβουν τον ενα κατηγορούμενο - Αντέδρασε η εισαγγελέας