Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι ποινές αντιμετωπίζουν Πισπιρίγκου, Αναγνωστόπουλος, Φιλιππίδης και Λιγνάδης
Μια στυγερή δολοφονία, υποθέσεις βιασμών ανήλικων και ενήλικων προσώπων αλλά και η υπό διερεύνηση υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται μέχρι στιγμής για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας έχουν αναστατώσει την κοινή γνώμη, την ώρα που οι πρωταγωνιστές των εγκλημάτων αυτών έρχονται αντιμέτωποι με τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης. Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τους ποινικολόγους Κωνσταντίνο Γώγο και Ηλία Σιδέρη, ο οποίοι εξήγησαν αναλυτικά το εύρος ποινής που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.
«Οι συνεχείς τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδικών έχουν φέρει σύγχυση στο νομικό κόσμο δημιουργώντας πραγματικά καθημερινό πρόβλημα, στο ποια διάταξη εφαρμόζεται πλέον καθώς υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί, εν δυνάμει κώδικες, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν με βάση το κριτήριο της ευμενέστερης διάταξης και το χρόνο τέλεσης του αδικήματος. Ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας, βιασμοί, κατάχρηση σε ανηλικότητα, ασέλγεια κτλ είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι του Ποινικού μας Δικαίου που ούτως ή άλλως απαιτεί ειδικό χειρισμό. Οι συνεχείς τροποποιήσεις παρά τις καλές προθέσεις δυσχεραίνουν εν τέλει την καθημερινή απόδοση Δικαιοσύνης» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Γώγος.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, στις τρέχουσες υποθέσεις της επικαιρότητας δύο είναι τα βασικά αδικήματα που απασχολούν, ο βιασμός και η ανθρωποκτονία. «Και τα δύο έχουν τροποποιηθεί και το 2019 με την συνολική τροποποίηση του Κώδικα αλλά και εν συνεχεία με τις πρόσφατες τροποποιήσεις που χαρακτηρίστηκαν «βελτιωτικές». Στις τρέχουσες υποθέσεις πάντοτε ισχύει ο κανόνας του ευμενέστερου νόμου το οποίο και σε κάποιες από αυτές προσφέρει ουσιαστικά διαφορετική ποινική αντιμετώπιση».
Υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη
Αντιμέτωπος με τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις βιασμών βρίσκεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, η δίκη του οποίου εξελίσσεται με εξαντλητικούς ρυθμούς, καθώς κάθε μάρτυρες εξετάζεται περίπου για 2-3 ημέρες. «Το αδίκημα του βιασμού τιμωρείται με κάθειρξη, ήτοι με ποινή από 5 έως δεκαπέντε έτη. Κρίσιμο ωστόσο ζήτημα εδώ είναι το θέμα της συρροής καθώς η κάθε πιθανή ποινή για μία πράξη βιασμού προστίθεται στην άλλη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουμε σε πολυετή κάθειρξη» εξηγεί ο κ. Γώγος. Πάντως στην περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού, αλλάζει ριζικά το πλαίσιο ποινής, το οποίο γίνεται από 1 εώς 8 έτη κάθειρξης.
Η περίπτωση Λιγνάδη όμως εκτός των βιασμών περιέχει και το στοιχείο της ανηλικότητας. «Πλέον ο Ποινικός Κώδικας έχει αλλάξει ως προς τους ανηλίκους. Συγκεκριμένα, για τους ανήλικους ισχύει η ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ισχύει ο κανόνας του ευμενέστερου νόμου και αφού φέρεται οι πράξεις να τελέσθηκαν πριν την αλλαγή του νόμου εφαρμόζεται η προγενέστερη διάταξη, η οποία είναι ευμενέστερη».
Υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη
Στην εξέταση της πρώτης καταγγέλλουσας παραμένει έπειτα από τρεις συνεδριάσεις η δίκη με κατηγορούμενο τον Πέτρο Φιλιππίδη, η οποία συνεχίζεται στις 13 Μαϊου. «Και εδώ το αδίκημα παραμένει το ίδιο επομένως το πλαίσιο ποινής είναι το ίδιο, ήτοι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει έναν φερόμενο βιασμό και δύο φερόμενες απόπειρες βιασμού. Όσον αφορά τις απόπειρες αυτές τιμωρούνται με μειωμένη ποινή, από το συνδυασμό των άρθρο 42 και 83 του Ποινικού Κώδικα. Επομένως το πλαίσιο ποινής είναι ένα έως 8 έτη» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γώγος.
Ισόβια ή και.. πρόσκαιρη κάθειρξη για Αναγνωστόπουλο
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς τον Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά, ενώ δεν αποκλείεται στις επόμενες δυο συνεδριάσεις το δικαστήριο να φτάσει ακόμη και στην απολογία του κατηγορουμένου. Ο τελευταίος σύμφωνα με τον κ. Γώγο βρίσκεται αντιμέτωπος για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη μέχρι και 15 έτη. «Παρά το γεγονός ότι τροποποιήθηκε ξανά ο Ποινικός Κώδικας και πλέον ισχύει μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω ευμενέστερης διάταξης, αφού το αδίκημα τελέστηκε πριν την ψήφιση της αλλαγής, ισχύει ο παλαιός Ποινικός Κώδικας».
Για την κακοποίηση και θανάτωση της σκυλίτσας της οικογένειας, ο 33χρονος πιλότος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή, ενώ για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας και ψευδούς κατάθεσης, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και ποινή φυλάκισης 3 μηνών εώς 3 ετών αντίστοιχα. «Κάποιος που αντιμετωπίζει ποινές για ανθρωποκτονία, κακοποίηση ζώου και ποινές επί πλημμελήματος, το ανώτατο που αντιμετωπίζει είναι ποινή ισόβιας κάθειρξης, προσαυξανόμενη με δέκα έτη κάθειρξη και 5 έτη φυλάκιση για κάθε πλημμέλημα. Επισημαίνεται, ότι μετά την καταδίκη για κάθε έγκλημα, επιβάλλεται μια ενιαία ποινή προς έκτιση. Η διαφορές μεταξύ καθείρξεως και φυλάκισης είναι σημαντικές, αφού τροποποιούν αρκετά τον χρόνο παραμονής του καταδικασθέντος στη φυλακή» αναφέρει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης.
«Ταβάνι» τα 25 χρόνια για την Πισπιρίγκου
Η υπόθεση που απασχολεί νυχθημερόν την επικαιρότητα, δεν είναι άλλη από αυτή της οικογένειας Δασκαλάκη και των θανάτων των τριων παιδιών της. Ήδη για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ διεξάγεται διπλή εισαγγελική έρευνα που αναζητά τα αίτια θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύλληψη και η άσκηση της ποινής δίωξης έχει γίνει μετά την νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επομένως δεν υπάρχει η διαζευκτική ευεργετική ποινή παρά μόνο η ισόβια κάθειρξη, η οποία μπορεί να «σπάσει» μόνο με την παροχή κάποιου ελαφρυντικού» εξηγεί ο κ. Γώγος.
Εάν στη συνέχεια οι εισαγγελικές έρευνες οδηγήσουν στην άσκηση νέων διώξεων για ανθρωποκτονία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου και εκείνη τελικά καταδικαστεί για 2 ή 3 ανθρωποκτονίες, ο Ηλίας Σιδέρης σημειώνει: «Σε περίπτωση που κάποιος καταδικασθεί σε περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης το ανώτατο όριο, εφόσον δεν ζητήσει υφ΄ορον απόλυση είναι πράγματι τα ισόβια. Σε περίπτωση που αιτηθεί την υφ’ όρον απόλυση το ανώτατο όριο είναι τα 25 έτη εντός της φυλακής». Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγηθεί στο εδώλιο για τρεις δολοφονίες, καταδικαστεί και δεν λάβει κανένα ελαφρυντικό, θα καθίσει στη φυλακή 25 χρόνια.