Δικαιοσύνη σε… αναβολή: Οι 48 αναβολές σε μια υπόθεση και οι 15 απολύσεις δικαστών

Ιστορίες τρέλας της ελληνικής δικαιοσύνης αποτυπώνονται σε κάθε πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά την οποία εξετάζονται οι απολύσεις δικαστών.

Δικαιοσύνη σε… αναβολή: Οι 48 αναβολές σε μια υπόθεση και οι 15 απολύσεις δικαστών
Φωτογραφία αρχείου / InTime
6'

Η αδιανόητη αργοπορία στην έκδοση αποφάσεων και οι δεκάδες αναβολές στα ακροατήρια, συνοδεύονται από απίθανες ιστορίες δικαστών και εισαγγελέων που αφήνουν στα συρτάρια τους για μήνες τις δικογραφίες, ενώ συχνά παίζουν «κρυφτούλι» με τους επιθεωρητές τους.

Μόλις τους πέντε τελευταίους μήνες απολύθηκαν με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 15 δικαστές λόγω ανεπάρκειας, αφού οι καθυστερήσεις που σημείωναν στην έκδοση αποφάσεων υπήρξαν παροιμιώδεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το δρόμο της εξόδου είδαν από το δικαστικό σώμα δυο δικαστικοί λειτουργοί λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.

Πρόσφατα, οδηγήθηκε εκτός δικαστικού σώματος μια εισαγγελική λειτουργός, τα κατορθώματα της οποίας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη, υπηρετούσε για 20 χρόνια στην Κέρκυρα και διαπιστώθηκε ότι είχε σε εκκρεμότητα 3.010 υποθέσεις ενώ ακόμη και σήμερα… αγνοούνται 153 δικογραφίες! Αρχικά, της είχε ζητηθεί να επιστρέψει τις δικογραφίες με την ίδια, ωστόσο, να αρνείται ότι τις είχε. Έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκαν στο σπίτι της 1.800 δικογραφίες, περίπου 1.000 βρέθηκαν σε φιλικά της σπίτια ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλα δικόγραφα. Ο εισηγητής της υπόθεσης έκανε λόγο για «βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης» προτείνοντας την οριστική παύση της από το εισαγγελικό σώμα, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας αναφέρθηκε σε «μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης». Η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη και η εισαγγελέας απολύθηκε οριστικά ενώ δεν της δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δόθηκε σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία είχε 282 υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών, υπόθεση που αφορούσε επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του η οποία παρέμενε στο συρτάρι περίπου δυο χρόνια αλλά και άλλη για εργατική διαφορά με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η δικαστική λειτουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις σε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί της. Η εισηγήτρια μίλησε για «κατάσταση μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης».

Σε παύση έξι μηνών οδηγήθηκε εισαγγελική λειτουργός, η οποία έκανε αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Προσωρινή παύση έξι μηνών επιβλήθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών για μεγάλης διάρκειας και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου Πελάγους. Στην ίδια αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Μάλιστα, περιγράφηκε ότι αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού συζύγου της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Οι ξαφνικές απουσίες της επιβεβαιώθηκαν και από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία όταν είχε την ιδιότητα της επιθεωρήτριας και είχε κατέβει στο νησί για επιθεώρηση, η ελεγχόμενη εισαγγελέας αρνήθηκε να παραστεί την προκαθορισμένη ημέρα επιθεώρησης και πρότεινε άλλη ημερομηνία, την οποία αποδέχθηκε μεν η κυρία Γεωργίου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να μην γίνει η επιθεώρηση.

Τρεις από τους επτά δικαστές που απολύθηκαν με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου στις Αρχές Μαρτίούυ 2022 δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν οι ίδιοι την απόλυσή τους και τον διορισμό τους σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δικαιοσύνη είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου» σχολίασε μια από τις δικαστικές λειτουργούς. Ανάμεσα στις υποθέσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές ήταν μια πρωτοδίκης, η οποία είχε πέντε πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

Εκτός δικαστικού σώματος οδηγήθηκε ένας πρωτοδίκης, ο οποίος είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις και του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο και προσωρινή παύση. «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Eίναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών. Βρίσκεται στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα» είχε σχολιάσει κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Αντίστοιχα, μια άλλη συνάδελφός του πρωτοδίκη σημείωσε το ρεκόρ έκδοσης μόλις 10 αποφάσεων σε μια χρονιά, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Η ίδια επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της, με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να απαντά ότι όλοι οι συνάδελφοι της έχουν προβλήματα πάσης φύσεως. «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση» ανέφερε η κ. Γεωργίου απευθυνόμενη στην πρωτοδίκη.

Σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τον Δεκέμβριο του 2021, απολύθηκαν ακόμη έξι δικαστές. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ειρηνοδίκη, η οποία είχε απολυθεί για ανεπάρκεια και επικυρώθηκε η απόφαση απομάκρυνσής της από την Ολομέλεια. «Ευχαριστώ! Η ζωή μου πλέον είναι πολύ καλύτερη και ετοιμάζομαι να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια» είπε στους δικαστές που την κοίταζαν αποσβολωμένοι.

Τέλος, μία πρωτοδίκης που απολύθηκε για ανεπάρκεια είχε ξεκινήσει τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι σήμερα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια δέκα πειθαρχικές ποινές, αφού είχε στο συρτάρι της 115 υποθέσεις και αιτούνταν αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο. Η ατέρμονη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων οδήγησε πριν από λίγες εβδομάδες σε παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας έπειτα από καταγγελία δικηγόρου για αναμονή 34 μηνών για την έκδοση απόφασης από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οι δεκάδες αναβολές του ΣτΕ

Σε τεράστιο πρόβλημα αναδεικνύονται οι οίκοθεν αναβολές που δίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς υπάρχουν υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Για παράδειγμα, υπάρχει δικαστής, ο οποίος σε μια μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές, ενώ περίπου 20 δικαστές έχουν αναβάλει περίπου 1.500 φορές, 59 υποθέσεις, που περιμένουν να συζητηθούν από 5 έως 14 χρόνια. Αντίστοιχα, υπάρχει έτερος δικαστής που σε 14 υποθέσεις έχει δώσει 438 αναβολές, μία συνάδελφός του έχει δώσει σε 10 υποθέσεις, συνολικά 290 αναβολές, ενώ τρίτη δικαστής έχει δώσει σε 7 υποθέσεις 206 αναβολές και παραμένουν στο συρτάρι της για διάστημα που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 11 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή