Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Η μέθοδος του «child grooming» και η κατάθεση Μπεκατώρου
«Στις 17/1 έλαβα ένα μήνυμα που με τάραξε πάρα πολύ. Έλεγε ότι είχε υποστεί αλλεπάλληλους βιασμούς από τον προπονητή ιστιοπλοΐας» είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο δικαστήριο. Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είναι ένας απλός βιασμός, αλλά «έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming που είναι μια κατάσταση με πολλά στάδια τα οποία ένα ανήλικο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Και όλα καταλήγουν στον βιασμό. Η διαδικασία που προσπαθεί ο δράστης να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Κι επειδή υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ προπονητή και αθλητή που υπάρχει σωματική επαφή. Είναι καλά σχεδιασμένο, έχει στρατηγική και ένα ανήλικο δεν μπορεί να το αντιληφθεί» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «με είχε πλησιάσει και άλλη κοπέλα και μου είπε ότι της έκανε τα ίδια και τελικά τη βίασε. Μου είπε ότι έχει κάνει παιδί. Ζει στην Αγγλία και δεν θέλει. Και σε αυτήν είχε πει ότι ήθελε να την παντρευτεί».
Η Ολυμπιονίκης, που συγχρόνως έχει και πτυχίο ψυχολογίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο grooming λέγοντας:
Μετά την επικοινωνία με την Αμαλία η Σοφία Μπεκατώρου ζήτησε την άδεια της να το καταθέσει σε εισαγγελέα, που είχε κληθεί για δική της υπόθεση. «Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω. Εγώ ό,τι γνωρίζω είναι από αυτά που μου έχει πει η ίδια και οι γονείς της. Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν τίτλο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».
Η ολυμπιονίκης έκανε αναφορά και σε μια ακόμα καταγγελία που έφτασε για τον ίδιο κατηγορούμενο και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλλουσα. «Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». Το δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα και να μη ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη αναφορά.
Στην ερώτηση σχετικά με το γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει τη καταγγελία η μάρτυρας απάντησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα».
Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;
Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό, υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.
Σύνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…
Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση.
Σύνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά, χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;
Μάρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. Όταν απειλεί ότι θα σε σκοτώσει… αυτά τα χτυπήματα… κανείς δε θα την πίστευε γιατί στην ιστιοπλοΐα γεμίζεις μώλωπες.