Ειδικά δικαστήρια: Σήμερα η κλήρωση των 26 δικαστών για τις δίκες Παπαγγελόπουλου - Παππά
Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση των δυο Ειδικών Δικαστηρίων έχει ξεκινήσει, αφού σήμερα στις 12 αναμένεται να διεξαχθούν οι κληρώσεις που θα αναδείξουν τη σύνθεση των εδρών.
Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τους δικαστές που θα δικάσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ θα ακολουθήσει η κλήρωση για τα μέλη του δικαστηρίου που θα κρίνουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Για κάθε έδρα θα κληρωθούν 13 τακτικοί δικαστές και 6 αναπληρωματικοί. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικράτειας, ενώ στη θέση του προέδρου ορίζεται ο ανώτερος σε βαθμό και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται, ότι στην κληρωτίδα δεν μπορούν να μπουν όσοι προήχθησαν ως αρεοπαγίτες ή σύμβουλοι Επικρατείας μετά τις 9 Μαρτίου 2021, ημέρα υποβολής της πρότασης για την άσκηση δίωξης για το Νίκο Παππά. Αντίστοιχα, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, δεν θα συμμετέχουν στην κλήρωση όσοι προήχθησαν μετά την 26η Σεπτεμβρίου 2019.
Μετά από την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σε διάστημα 40 έως 60 ημερών τα ειδικά δικαστήρια θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Σημειώνεται, ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης Υπουργών σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής και εκλογών η διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο αναστέλλεται μέχρι τη συγκρότηση νέας Βουλής.
Πρόκειται για το τέταρτο και πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πρώτο ήταν το 1990, για την υπόθεση του καλαμποκιού, ακολούθησε ένα χρόνο μετά, το 1991 η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το 2015 η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η υπόθεση Παππά
Για πλημμεληματική κατηγορία παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππά, ο οποίος με βάση το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, η οποία αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσει για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του εργολάβου περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Άμεσα συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία κατέληξε στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ο επιχειρηματίας κατά την απολογία του επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «εικονικής» συμφωνίας με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC, η οποία συνδέθηκε με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Μάλιστα, επικαλέστηκε τόσο την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για την υπόθεση στην οποία αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά όσο και τις σχετικές αναφορές του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ο ίδιος σε δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση απολογητικού υπομνήματος είχε κάνει λόγο για απόπειρα εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης στην οποία δεν επιθυμεί να συμβάλει, αλλά και για «κατασκευασμένες κατηγορίες» από πολιτικούς του διώκτες.
Η υπόθεση Παπαγγελόπουλου
Με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου και με αμετάκλητο βούλευμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπονται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη.
Ειδικότερα, για την Ελένη Τουλουπάκη το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπεμφθεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτόν.
Σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος επειδή «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση όπως διακριβώσει την τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».
Συμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο ίδιος φερεται να πίεσε «την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντιεισαγγελέα εφετών, οι οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημιώσεις και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβίβαση το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία».
Μάλιστα, όπως σημειώνουν, ο κ. Παπαγγελόπουλος «παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με διάφορες ενέργειες απαιτώντας να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος του Ιωάννη Αλαφούζου και του Ανδρέα Βγενόπουλου και προς τούτο να πιέσει ο εισαγγελέας τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές, διατυπώνοντας απειλές», ενώ φέρεται και να «παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του συγκεκριμένου οικονομικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα».