Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής του Μιχαλολιάκου
Την απόρριψη του αιτήματος αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καταλήγοντας ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να διορίσει συνήγορο, εάν το επιθυμεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση, εμφανίστηκαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μόλις τέσσερις κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Λαγός. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε αρκετή ένταση με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να ζητήσει από τους αστυνομικούς να επιβάλλουν την τάξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων που φώναζαν «ντροπή». «Η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους» σχολίασε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ο κ. Παπαδακης.
Στη διακοπή που ακολούθησε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, δημιουργήθηκε ένταση μετά του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την τελευταία να φωνάζει «μην απειλείς».
Ο δικηγόρος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε στη συνέχεια στο δικαστήριο ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Μιχαλολιάκος νοσηλευτεί από τις 6 Ιουνίου με σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Στο που προσκόμισε γίνεται λόγος για έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.
«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδέλης, ζητώντας ξανά την ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.
Από την πλευρά του, ο Γιαννης Λαγός, μέσω του δικηγόρου του Κων. Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του. «Κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικώς. Η δίκη είναι πολιτική και για αυτό δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η ένωση σας» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
«Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών», ανέφερε ο Γιάννης Λαγός.
Στον αντίποδα, η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι από ιατρικά έγγραφα που αναγνώσθηκαν, προέκυψε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε μ ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».
Η εισαγγελική πρόταση
Την απόρριψη του αιτήματος αναβολής ζήτησε από το δικαστήριο να μην γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, εξηγώντας ότι το κινητικό πρόβλημα του κατηγορουμένου μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος. «Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί αναβολή για «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου».
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός υπερτόνισε πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν παρέστη στην πρωτοβάθμια διαδικασία παρά μόνο στην απολογία του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους τους.
Αναφορικά με το ζήτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, η εισαγγελέας της έδρας υιοθέτησε την πρωτοβάθμια απόφαση ζητώντας να παρασταθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους στις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ως προς τα αδικήματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όταν το ατομικό έννομο αγαθό πλήττεται δικαιούται ο φορέας να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για το έγκλημα σε βάρος του όσο και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης».