Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα στο εδώλιο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη - Ποιοι θα τους δικάσουν
Η πρώτη συνεδρίαση έχει οριστεί σήμερα για τις 9 το πρωί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόμενες θα πραγματοποιούνται μετά τις 14.30 το μεσημέρι, τακτική που είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο Ειδικό Δικαστήριο.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορίες θα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τηλεοπτική μετάδοση της δίκης.
Με το ίδιο αμετάκλητο βούλευμα παραπέμφθηκε σε δίκη και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών.
Η τιμολόγηση έπρεπε να γίνεται μια φορά κάθε εξάμηνο και στην αναφορά καταγγελλόταν η μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνέπεια της οποίας ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά τους δικαστές, η Ελένη Τουλουπάκη άφησε «να αποσβεστεί προθεσμία της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λόγω πέρατος και της β´ κοινοβουλευτικής περιόδου που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, αφού έστειλε το σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση Novartis 5 Φεβρουαρίου 2018».
Για την συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.
Πιέσεις σε τρεις εισαγγελείς
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όμως έχει παραπεμφθεί σε δίκη και για τρεις διαφορετικές υποθέσεις, όπου κατά το βούλευμα, άσκησε πιέσεις σε εισαγγελείς προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με συγκεκριμένο τρόπο.
Ειδικότερα, φέρεται «να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».
Όπως εξηγούν οι δικαστές στο βούλευμα, «σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16-11-2015 μεταξύ της Γεωργίας Τσατάνη και του κατηγορουμένου στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της υπέδειξε ότι έπρεπε να επιστρέφει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην Εισαγγελία διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, στη συνέχεια δε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 22-11-2015 την προέτρεψε φορτικά και με χρήση απειλών να επιστρέφει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου, όπως της δήλωσε ρητά, να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εκτιμώντας ως προδιαγεγραμμένο το γεγονός της άσκησης ποινικής δίωξης, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».
Τον Μάρτιο του 2017, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανίζεται να «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντιεισαγγελέα εφετών, οι οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημιώσεις και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία». Στο σκεπτικό του βουλεύματος περιγράφεται ότι η τότε εισαγγελέας Διαφθορας Ελένη Ράικου απάντησε ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατυπώνει σε βάρος της απειλή με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».
Στο σκεπτικό του βουλεύματος περιγράφεται και παρέμβαση σε βάρος του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. «Σε επίσκεψη του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι» υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.
Στη συνέχεια, στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 αλλά και τους επόμενους μήνες, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να «παρενέβη στο έργο του κ. Αθανασίου σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καναλαρχών και συγκεκριμένα τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο, απαιτώντας από τον εισαγγελέα να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος αυτών και προς τούτο ο εισαγγελέας να πιέσει τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές διατυπώνοντας απειλή ειδικά για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελέγκτριες που έκαναν τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο, χωρίς να έχει στοιχεία προς τούτο».
Η σύνθεση του Δικαστηρίου
Τη διεύθυνση της διαδικασίας και τη θέση της προέδρου του δικαστηρίου θα έχει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου. Η κα. Ηλιοπούλου προήχθη στο βαθμό αυτό το 2017 και συμμετείχε στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων, όπως αυτή της ποινικής ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου». Μάλιστα, υπήρξε εισηγήτρια και στην υπόθεση καθαρίστριας με πλαστό απολυτήριο στο Δήμο Κορυδαλλού, σημειώνοντας προς τους δικαστές του Ε’ ποινικού τμήματος του ΑΠ, ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μετατροπή κάθε στιγμιαίου εγκλήματος σε διαρκές».
Στην θέση του εισαγγελέα θα καθίσει η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, γνωστή και ως «προστάτιδα των ζώων» αφού με εγκύκλιό της τον Οκτώβριο του 2020 είχε παραγγείλει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αυστηρή τήρηση του νόμου σε περιπτώσεις κακοποίησης σε βάρος των ζώων, με αφορμή τα περιστατικά ωμής βίας κατά ζώων συντροφιάς σε Νίκαια και Κρήτη. Η ίδια είχε προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες της 53χρονης τότε καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο από το Βόλο, που είχε αρχικά οδηγηθεί στη φυλακή.
Τη σύνθεση συμπληρώνουν από τον Άρειο Πάγο η Μυρσίνη Παπαχίου, η οποία υπήρξε εισηγήτρια στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής που απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η Μαρία Μουλιανιτάκη, η οποία υπήρξε πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου που ερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και του Νίκου Παππά, ενώ στο ίδιο συμβούλιο υπήρξε μέλος και η Μαριάνθη Παγουτέλη, η οποία έχει απασχολήσει τόσο με αναρτήσεις της σε ιστοσελίδες, όσο και την μειοψηφία της υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».
Τους αρεοπαγίτες συμπληρώνουν οι Ζαμπέτα Στράτα, η Ελένη Φραγκάκη, που διετέλεσε αρκετά χρόνια προϊσταμένη του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης και η Ανθή Γκάμαρη, ενώ από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δικάσουν οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Καρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και η Ολγα Ζύγουρα, η οποία υπήρξε εισηγήτρια στην υπόθεση της ευθύνης του Δημοσίου προς αποκατάσταση ηθικής βλάβης από νόμιμη πράξη εμβολιασμού.
Σχετικές ειδήσεις