Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Μιχαλολιάκου για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση υιοθετώντας και την εισαγγελική πρόταση. Κατά την τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής επί του παραδεκτού της έφεσης, το λόγο ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Αρνητική απάντηση έλαβε για ακόμα μια φορά η υπεράσπιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στο αίτημα της για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.
Ο κατηγορούμενος μέσω του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαδέλη υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι αυτή επεδόθη τη χρονική περίοδο που ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, προβλήθηκε και ένσταση πλαστότητας της υπογραφής του, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούσε να κρατήσει ούτε στυλό».
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση υιοθετώντας και την εισαγγελική πρόταση, ενώ αμέσως μετά η υπεράσπιση ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η έφεση που είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο κατά της πρωτόδικης απόφασης ως προς το ύψος των ποινών για συγκεκριμένους κατηγορούμενους για τους οποίους είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να τους είχε επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.
Κατά την τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής επί του παραδεκτού της έφεσης, το λόγο ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
«Για να γίνει τυπικά παραδεκτή μια έφεση πρέπει να υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Υπάρχει μια δήλωση που μου αποδίδεται, αλλά δεν είναι δική μου. Εκείνη την ημέρα ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, έκανα δηλώσεις και καταδίκασα το έγκλημα αυτό. Οι τοποθετήσεις μου διαφέρουν εκείνη την ημέρα. Η αιτιολόγηση είναι ψευδής. Το κατηγορητήριο βρίθει ψευδών, η πρωτόδικη απόφαση βρίθει ψευδών που θα τα αναλύσουμε, η έφεση του εισαγγελέα βρίθει ψευδών» ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης σχετικά με δήλωση που του αποδίδεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην έφεση του εισαγγελέα.
Την ίδια ένσταση υπέβαλλαν στο δικαστήριο και οι Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παπάς, Μάρκος Ευγενικός, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Αγριογιάννης και Νίκος Μιχαλολιάκος. Ωστόσο, απορριπτική ήταν η απάντηση του δικαστηρίου και σε αυτή την ένσταση.
Πλήρης άρνηση κατηγορίας από Κασιδιάρη
«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Έχει ήδη αποδομηθεί από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Είναι μια κατηγορία ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα μου και τους κανόνες δικαίου» είπε η Ηλίας Κασιδιάρης και επικαλέστηκε την εισαγγελική πρόταση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. «Η εισαγγελική πρόταση αποδόμησε πλήρως την κατηγορία που αντιμετωπίζω σήμερα. Η εισαγγελέας της έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τόνισε πως είναι απαράδεκτο να βασίζεται τόσο βαριά κατηγορία σε δημόσιες ομιλίες» ανέφερε και στη συνέχεια κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπουν να συνομιλεί με τους συνεργάτες του.
«Μου απαγορεύεται να συνομιλώ με το οικογενειακό μου περιβάλλον, τους συνεργάτες μου. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εντολή σε πολίτη της Ευρώπης να μην επιτρέπεται να συνομιλεί με τον περιβάλλον του. Αφέθηκα ελεύθερος να μιλάω μόνο με τους δικηγόρους μου. Όταν τόλμησα να μιλήσω πολιτικά με τη δικηγόρο μου έγινε πειθαρχικό» ανέφερε.
Αίτηση αναστολής από Γιάννη Λαγό
«Αμετανόητος» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός κατά την τοποθέτηση του σχετικά με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, σημειώνοντας ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που κατηγορείται.
«Η δίκη είναι καθαρά πολιτική. Άκουγα από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής να λένε ότι δεν είναι. Αυτοί που υπερασπίζονται τρομοκράτες και λένε ότι αν βρεθούν αποτύπωμα πάνω σε καλάσνικοφ δεν είναι απόδειξη ενοχής. Δεν θα υποκύψουμε όλοι. Δε θα μας κάνετε να σκύψουμε το κεφάλι. Έχω κάνει τρία χρόνια φυλακή, είμαι πολύ στεναχωρημένος αλλά δε θα σκύψω το κεφάλι. Ποτέ δε θα μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στις κατηγορίες στα ΜΜΕ. Πως εκφράζω εγώ το φασισμό στην Ελλάδα που μεγάλωσα σε φτωχογειτονιά στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα;» είπε το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής.
Ο Γιαννης Λαγός αναφέρθηκε και στο ηχητικό απόσπασμα που είχε κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν και ήθελε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα να συνομιλεί με τον σημερινό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. «Δε ζούμε σε δημοκρατία αλλά σε τυραννικό καθεστώς. Δεν έκανα καμία προσπάθεια να διαφύγω. Οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού και απορρίφθηκαν τα αίτηματά μου για να μεταγωγή στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου ως Ευρωβουλευτή».