Ελένη Τουλουπάκη: «Δεν γνώριζα ούτε καν που ήταν τοποθετημένα τα σώματα των δικογραφιών»
Αρνούμενη την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που της αποδίδεται και αφήνοντας αιχμές για την προκάτοχο της στην εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίστηκε κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη.
«Το 2023 συμπληρώνω 25 χρόνια υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα. Όταν εισήλθα στο σώμα γεμάτη όνειρα και ιδανικά δε φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν μπροστά σας απολογούμενη για τόσο ταπεινά κίνητρα» είπε ξεκινώντας την απολογία της η Ελένη Τουλουπάκη, εξηγώντας στη συνέχεια πως δέχτηκε «ανελέητο πόλεμο».
Όπως εξήγησε, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς στις 19 Απριλίου 2017. «Με το που ανέλαβα καθήκοντα, έπρεπε να διαχειριστώ επείγοντα ζητήματα διοικητικής φύσεως αλλα και υποθέσεων που βρίσκονταν εκείνη τη περίοδο σε κρίσιμη φάση. Όπως τα εξοπλιστικα και υπόθεση Παπαντωνιου. Δεν γνώριζα ούτε καν που ήταν τοποθετημένα τα σώματα των δικογραφιών» ανέφερε και σημείωσε πως ζήτησε ενημέρωση για υποθέσεις από τους επίκουρους εισαγγελείς της προκατόχου της, Ελένης Ράικου. «Κυρίως ζήτησα ενημέρωση για το εαν υπάρχουν θέματα παραγραφής και για ποιες δικογραφίες, γιατί πρόσεξα ότι υπήρχαν ανεπεξέργαστες πολλές δικογραφίες ετών 2013,2014 2015 στις οποίες πιθανον ο χρόνος τελεσης να ηταν 2002, 2003 κλπ. Δικογραφίες που έρπεπε να δοθεί μια προτεραιότητα. Διότι δεν ήταν μόνο η Νοβαρτις. Εξίσου σοβαρές ήταν και άλλες» είπε η κατηγορούμενη εισαγγελέας.
Η Ελένη Τουλουπάκη σημείωσε πως δεν υπήρχε μηχανογραφική οργάνωση και -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έπρεπε να μπει τάξη στην αταξία». Φτάνοντας στο σημείο της ανάληψης των καθηκόντων της, υποστήριξε πως «άρχισαν οι επίκουροι να επεξεργάζονται σοβαρά από τον Οκτώβριο του 2017 γιατί δόθηκε προταιρεοτητα σε υποθέσεις εξίσου σοβαρές σε στάδιο παραγραφής».
Η δικογραφία Novartis
Η δικογραφία για την υπόθεση της Νοβάρτις σχηματίστηκε από την Ελένη Ράικου τον Δεκέμβριο του 2016 έπειτα από δημοσιεύματα για παράνομες πρακτικές της εταιρίας.
«Όταν προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στην Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας. Η υποβλητική μας αναφορά, δηλαδή η δική μου και των επίκουρων εισαγγελεων ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» ανέφερε η κα. Τουλουπακη και συμπλήρωσε: «Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργη υποστήριξη των ΜΜΕ».
Επί της κατηγορίας
Απολογούμενη για την πράξη της κατάχρηση εξουσία που της αποδίδεται, η εισαγγελέας εφετών ανέφερε: «Και οι τρεις αναφορες με ημερομηνίες 22-2-2017, 8-3-2017 και 13-4-2017 υπεβλήθησαν στην προκάτοχό μου την κ. Ραικου η οποία εάν ίσχυε το κατηγορητήριο όφειλε να τα έχει διαβιβάσει η ίδια αμελλητί στην Βουλη. Στις 9-3-2017, δηλαδή την επόμενη μετά την υποβολή της δεύτερης αναφοράς, ο κ.Ελευθεριάνος στέλνει τις αναφορές στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου με παραγγελία την αξιολόγηση των αναφορών αυτών. Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε στις 13-4-2017, ημερομηνία που ναι μεν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ διορισμού μου χωρίς ωστόσο να έχω αναλάβει εγω καθήκοντα» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι η τρίτη αναφορά ήταν «άσχετη» με τις άλλες δυο.
Για την την τρίτη αναφορά
«Το κατάθεσε μετά από σχετικό ερώτημα και ο Λοβέρδος και η Χριστοφιλοπούλου, ότι δεν αφορούσε τον Κουρουμπλή αλλά ένα ανώνυμο ΜΕΜΟ. Ούτε η δίωξη του εισαγγελέα Ζαχαρή περιελάμβανε την τρίτη αναφορά. Πιστευω ότι εκ παραδρομής αναφέρεται η τριτη αναφορά. Ο κ. Σέβης που χειριζόταν έως τότε την υπόθεση μου επέδειξε το έγγραφο και μου ζήτησε να το συσχετίσω στη δικογραφία χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε παλαιότερες αναφορές ή να μου επισημάνει ότι συνιστούσε μηνυτήριο αναφορά, που έπρεπε να διαβιβαστεί πάραυτα στη Βουλή. Αυτό και έπραξα χωρίς να το ερευνήσω περαιτέρω» ανέφερε η κυρία Τουλουπάκη.
Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, έλαβε γνώση των επίμαχων αναφορών λίγες ημέρες πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. «Και όπως σας κατέθεσε και ο κ. Ντζούρας η πρώτη μου αντίδραση ήταν να εκφράσω την έκπληξη μου για την ύπαρξη των αναφορών αυτών τις οποίες αγνοούσα παντελως μεχρι εκείνη τη στιγμή. Άρα εκ των ανωτέρω προκύπτει με σαφήνεια ότι έλαβα γνώση των συγκεκριμένων αναφορών λίγο πριν τη διαβίβαση του συνόλου της δικογραφίας στη Βουλή».
Αιχμές για άλλους εισαγγελείς
Η Ελενη Τουλουπακη άφησε αιχμές κατά της προκατόχου της Ελένης Ράικου, τονίζοντας πως «η κ. Ράικου δεν τήρησε την υπηρεσιακή υποχρέωσή της να συντάξει έκθεση παράδοσης – παραλαβής. Η υπηρεσία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός μας, η δε επιτυχία και εύρυθμη λειτουργία της αφορούν πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον». Κατά την απολογία της αναφέρθηκε και άλλο επίκουρο εισαγγελέα, ο οποίος παρέμεινε επίκουρος και στη δίκη της θητεία και δεν την ενημέρωσε.
«Υπάρχει και ένα ακόμα πρόσωπο στο οποίο ήταν χρεωμένη η δικογραφία της Νοβάρτις , ήταν επίκουρος της κ. Ραίκου και παρέμεινε επίκουρος και κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, ο οποίος αν και συνυπέγραψε και την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ουδεμία μνεία έκανε προς εμένα για τυχόν πολιτικές ευθύνες και δη υπό παραγραφή του κ. Κουρουμπλή. Το πρόσωπο αυτό είναι ο κ. Δραγάτσης».
Η κατηγορούμενη ξεκαθάρισε πως ακόμα και όταν μελέτησε τις αναφορές αυτές τον Ιανουάριο του 2018, η άποψη που σχημάτισε ήταν πως «δεν είχαν σαφές καταγγελτικό περιεχόμενο, δεν καταμήνυαν συγκεκριμένο υπουργό αλλα γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου υπηρέτησαν 4 υπουργοί συνολικά, δεν κατεμήνυαν συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, και διαπίστωνε κάποιος ότι στόχος ήταν η διεύρυνση του πεδίου έρευνας και στο έτος 2015. Κατά συνέπεια κατέληξα στη συγκεκριμένη στιγμή , βλέποντας και την παραγγελία για περαιτέρω έρευνα που είχε δώσει ο Ελευθεριάνος με έγγραφο του που εστάλη στην κ. Παπασπυρου στις 9-3-2017, ότι οι αναφορές αυτές δεν μπορούσαν να υποβληθούν αυτοτελώς στη Βουλή για αναζήτηση ευθυνών συγκεκριμένου υπουργού αν δεν είχαν συγκεντρωθεί πρόσθετα στοιχεία».
Για τη σχέση της με τον Παπαγγελόπουλο
Κατά τη διάρκεια της απολογίας της επανέλαβε πως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Η μοναδική μου γνωριμία, η οποία ήταν απολύτως υπηρεσιακή – του μιλούσα στον πληθυντικό-και ήταν με τον τότε αρμόδιο για τα θέματα διαφθοράς κ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο βεβαίως γνώριζα όχι μόνο εγώ αλλά άπαντες όσοι υπηρετήσαμε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί θητείας του ως προϊσταμένου. Όπως μάλιστα αποδείχθηκε από τη διαδικασία ενώπιόν σας οι σχέσεις των κατηγόρων μου κ.κ. Ράϊκου και Αθανασίου ήταν πολύ πιο στενές των αποδιδομένων σε εμένα με τον τότε Υπουργό με ρίζες πολύ βαθιές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι δικές μου επαφές ήταν υπηρεσιακές, τυπικές, χαρακτηριστικό είναι του μιλούσα πάντοτε στο πληθυντικό. Ο κ. Παπαγγελοπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό».
Κλείνοντας την κατάθεση της, η κυρία Τουλουπάκη έκανε λόγο για έναν προσωπικό Γολγοθά. «Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορεία. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχομουν καθημερινά απειλές ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν». Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρα Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτον κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος».
Σχετικές ειδήσεις
Ελένη Τουλουπάκη: Απολογείται στις 23 Ιανουαρίου στο Ειδικό Δικαστήριο
Εισαγγελείς κατά Γεωργιάδη μετά τις αναφορές για Ελένη Τουλουπάκη