Ειδικό Δικαστήριο: Αθώωση για Παππά - Καλογρίτσα προτείνει η εισαγγελέας
Την αθώωση του Νίκου Παππά αλλά και του Χρήστου Καλογρίτσα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών το 2016 ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.
«Ο Νικος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διέπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό» είπε στον επίλογο της αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας. Σχετικά με τη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, η εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις, επέλεξε να αναφέρει σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας. Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».
Κλείνοντας το σκέλος που αφορά στο Νίκο Παππά και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, η εισαγγελέας σχολίασε: «Δεν ήταν ο άβουλος μπροστινός ο Χρήστος Καλογρίτσας. Έίχε όνειρο ο Καλογρίτσας να γίνει ο νέος Μπόμπολας, πήρε δάνεια από την Attica Bank, προέκυψε ότι έκανε μεγάλο αγώνα για να βρει τα χρήματα για την εταιρία στην οποία συμμετείχε ο γιος του. Ο γιος του έμεινε εκτός κατηγορίας από αυτό το βούλευμα. Περί αυτού του εγχειρήματος μαρτυρούν οι τραπεζίτες».
Κατά την εισαγγελέα «όλα αυτά δεν συνάδουν με το αφήγημα ότι μόνο το κρυστάλλινο του όνομα θα έδινε και όλα τα άλλα θα τα αναλάμβανε ο Παππάς. Δίκη του επιθυμία και επιχειρηματική του απόφαση ήταν να δραστηριοποιηθεί στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού για την οποία επιδόθηκε σε αγώνα να εξασφαλίσει τα χρήματα αλλά η προσπάθεια του δεν ευοδώθηκε. Όπως προέκυψε ούτε αφοσίωση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε, ούτε τις εντολές του Παππά εκτελούσε. Ήταν επιχειρηματίας που είχε επαφές και με πολιτικούς από άλλα κόμματα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του. Κανένα όριο δεν ξεπεράστηκε από τον κατηγορούμενο Παππά».
Το πρώτο σκέλος της αγόρευσης
«Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον υπουργό. Δεν έγινε καμία νομοθετική παρέμβαση. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης» ανάφερε για τον πρώην υπουργό επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ η εισαγγελέας.
«Η γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης συγκρότησε ειδική επιτροπή για το διαγωνισμό με ακαδημαϊκούς, η οποία επικουρείτο από εταιρία ορκωτών λογιστών. Έγινε και πρόσθετος έλεγχος για την επάρκεια και προέλευση των χρημάτων στην εταιρία Καλογρίτσα ώστε να αναχθεί σε οριστική υπερθεματίστρια του διαγωνισμού. Η ΓΓΕΕ και τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής κατηγορήθηκαν για ψεύδη βεβαίωση κατά τη διαδικασία του ελέγχου για την οποία κρίθηκαν αθώοι. Το ίδιο και ο γιος του κατηγορουμένου Χρήστου Καλογρίτσα, που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός» σημείωσε η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε πως υπήρξε και κατάθεση εκτιμήτριας της τράπεζας Πειραιώς, η οποία είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως της προκάλεσαν «στεναχώρια ότι δημοσιεύματα του 2016 υποτιμούσαν την αξία του ακινήτου λέγοντας για «βοσκοτόπια», εξηγώντας πως την αξία δεν την προσδιορίζει η χρήση γης, αλλά η τοποθεσία και άλλοι παράγοντες.
Σχετικά με το εάν ο Νίκος Παππάς όφειλε προσωπικά να μεριμνήσει για τον έλεγχο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Εξυπακούεται ότι από το γεγονός ότι ο Νικος Παππάς δεν όφειλε να κάνει ο ίδιος τον έλεγχο, αφού απαιτούσε ειδικές γνώσεις και υπήρχε επιτροπή γι’ αυτό. Αντιθέτως αν διενεργούσε έλεγχο ο ίδιος θα ήταν αντίθετο με τις ασφαλείς διαδικασίες αλλά θα εξέγειρε και υπόνοιες μεροληψίας. Η κατηγορία σε βάρος του Νικολαου Παππά στερείται οποιαδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του νόμου και της διαδικασίας».
Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Σμυρλή, η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η διαδικασία έγινε ορθά, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία Καλογρίτσα «δεν πήρε άδεια και έτσι καταρρίπτεται το θεμέλιο της κατηγορίας. Είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 την δόση και εξέπεσε με αποτέλεσμα να πάρει την άδεια η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη».
«Δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη τα sms»
Αναφερόμενη στα sms που εμφάνισε η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα και παρά την προηγούμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να αναγνωστούν, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρόταση της: «Υπήρξε πρόβλημα γιατί δεν προέρχονται από αποτύπωση από εταιρία κινητής τηλεφωνίας για την καταγραφή αυτών. Αυτός είναι ο μοναδικός και αξιόπιστος τρόπος αξιοποίησης τους. Αυτό τηρείται σε κάθε εκδικάζομε η υπόθεση. Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη ως αποδεκτό στοιχείο. Καμία πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό. Κανένα δικαστήριο δε θα δεχόταν τα έγγραφα αυτά ως αποδεικτικό στοιχείο με τον τρόπο που προσκομίστηκαν».
Μάλιστα, η πρόεδρος της έδρας Ιωάννα Κλάππα απάντησε ότι για το θέμα το δικαστήριο έχει λάβει απόφαση ότι κάνει δεκτά τα μηνύματα, που θα αξιολογηθούν αναλόγως.
Σχετικές ειδήσεις
Ειδικό Δικαστήριο: Κανένα στοιχείο για παρέμβαση Παππά λέει η εισαγγελέας - Συνεχίζεται η αγόρευση