ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ - ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ
Συγκλόνισε ο αναισθησιολόγος που επανέφερε την Τζωρτζίνα - Δεν εξηγείται ιατρικά αυτό που της συνέβη
Με εντάσεις συνεχίστηκε η εξέταση του αναισθησιολόγου Ιωάννη Χασαπόπουλου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, με τον συνταξιούχο γιατρό να επιμένει πως δεν μπορεί να εξηγήσει ιατρικά αυτό που συνέβη στην 9χρονη, αλλά και πως η χορήγηση κεταμίνης θα οδηγούσε το κοριτσάκι σε ανακοπή.
Εισαγγελέας: Μπορεί να δημιουργηθεί υποξαιμία από σάλια και να φτάσουμε σε μια τέτοια ανακοπή;
Μάρτυρας: Αν υπήρχε μια λοίμωξη σοβαρή, ναι θα μπορούσε.
Εισαγγελέας: Ενώ το παιδί ήταν με αντιβίωση, είχε κάνει εισπνεόμενα και ήταν σε ρινικό οξυγόνο, αυτή η λοίμωξη δεν θα ήταν σε καταστολή; Με την αντιμετώπιση των γιατρών δε θα είχαν αρχίσει να υποχωρούν τα συμπτώματα που θα οδηγούσαν στην υποξαιμία;
Μάρτυρας: Για να κάνει υποξαιμία πρέπει να είναι μια πάρα πολύ σοβαρή λοίμωξη. Δε θα κάνει υποξαιμία τη μια και μετά να βελτιώνεται. Θα έπρεπε να ήταν σταθερή. Αυτό το… σκαμπανέβασμα είναι λίγο περίεργο. Δηλαδή από τη μια έχεις κανονικό οξυγόνο και μετά ξαφνικά δεν έχεις… δεν μπορώ να εικάσω πράγματα γιατί δεν γνωρίζω…
Ένταση μεταξύ Κούγια και έδρας
Οι ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας προκάλεσαν την έκρηξη του συνήγορου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, που άφησε αιχμές σε βάρος της, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να επιχειρεί να τον επαναφέρει στην τάξη.
Εισαγγελέας: Όλη την ημέρα ο κορεσμός του οξυγόνου ήταν 99 και 100%. Θα μπορούσε να είχε τέτοια υποξαιμια;
Μάρτυρας: Φυσικά και όχι…
Κουγιας (γελώντας): Μα είχε μάσκα οξυγόνου! Τι είναι αυτά; Τέτοια ερώτηση δείχνει προκατάληψη!
Πρόεδρος: Κύριε Κούγια τι είναι αυτά;! Τι είναι αυτά;
Κουγιας: Από πλευράς δικαστών και εισαγγελέων γίνονται όργια. Αυτά τα παπαγαλάκια που βλέπετε εδώ θα γράψουν όργια! Τι επιδιώκετε κύρια πρόεδρε; Αυτά εδώ τα παπαγαλάκια που βλεπετε εδώ να πουν καλά λόγια για εσάς;!
Πρόεδρος: Τι εννοείτε κύριε Κούγια;! Τι είναι αυτά που λέτε;! Τι είναι αυτά;!
Κουγιας: Την ερώτηση που κάνει δεν έπρεπε να την κάνει καθόλου! Θα το δούμε σε λίγο… τι είναι αυτά που ρωτούνται!
Πρόεδρος: Δεν έχετε τον λόγο! Παρεμβαίνατε στη διαδικασία αντιδικονομικά! Μέσα στο ακροατήριο δεν θα γελάει κανεις όταν μιλάει κάποιος δε θα γελάει κανεις!
Κούγιας: Μη μου χτυπάτε εμένα το χέρι! Εμένα μου χτυπάτε το χέρι;! Έχω πρόβλημα με την κυρία εισαγγελέα! Όταν εδώ έχουμε θεσμικό ρόλο και με τις ερωτήσεις μας δεν βοηθάμε τη διαδικασία και ρωτάμε μόνο ότι μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις εναντίον της κατηγορούμενης, τότε έχουμε προκατάληψη!
Πρόεδρος: Εδώ ρωτάμε τα πάντα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ερωτήσεις της εισαγγελέως. Συνεχίστε κυρία εισαγγελέα…
Ο μάρτυρας συνέχισε να απαντά στις ερωτήσεις της εισαγγελέως και ξεκαθάρισε πως αν η Τζωρτζίνα «είχε κάποια καρδιολογική πάθηση σοβαρή η καρδιά μπορεί να μην έπαιρνε μπροστά καθόλου ή αν έπαιρνε μπροστά θα βλέπαμε προβλήματα, όπως αρρυθμίες και όχι καλή πίεση». Μάλιστα, σημείωσα πως η υποξαιμία που οδηγεί σε ανακοπή δεν είναι κάτι αιφνίδιο και -όπως ανέφερε- «δεν μπορώ να εξηγήσω πως από εκεί που υπάρχει φυσιολογικός σφυγμός και το παιδί κοιμάται, πέφτει ξαφνικά στο μηδέν».
Εισαγγελέας: Η χορήγηση κεταμίνης από άνθρωπο που δεν είναι γιατρός τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν οργανισμό;
Μάρτυρας: Ανακοπή. Όλα τα κατασταλτικά μπορούν να προκαλέσουν καταστολή αναπνοής και μετά υποξαιμία μ και τελικά καρδιακή ανακοπή. Η κεταμίνη είναι ένα τέτοιο φάρμακο.
Ένορκος: Είστε τόσα χρόνια αναισθησιολόγος. Έχετε συναντησει ξανά περιστατικό τέτοιας ηλικίας που να παίρνει η ανάνηψη τόση ώρα;
Μάρτυρας: Όχι, ποτε!
Ένορκος: Πόση ώρα παίρνει η καρδιά σε τέτοια ηλικία για να επανέλθει;
Μάρτυρας: Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτε ξανά τέτοιο περιαστικό.
Ο αναισθησιολόγος επανέλαβε συγκινημένος στο δικαστήριο πως η απώλεια των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας του δημιούργησε την ανάγκη να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο για να σωθεί και να επανέλθει η μικρή Τζωρτζίνα. «Στιγμιαία έμαθα από τους συναδέλφους ότι ήταν υγιές και νοσηλευόταν για κάποια ας πούμε μικροπροβλήματα. Και έμαθα την ώρα της ανάνηψης ότι ανήκε σε μια οικογένεια που είχε χάσει αλλά δυο παιδιά. Ένιωσα εκείνη τη στιγμή την ανάγκη να προσπαθήσω περισσότερο. Συγχωρέστε μου τη φόρτιση. Κάθε φορά που μιλάω για αυτό το περιστατικο το ξαναζώ. Ζήσαμε ένα θαύμα! Ήταν θαύμα ότι μετά από 50 λεπτά το παιδακι πήρε μπροστά».
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το πόσο καιρό παραμένουν τα φάρμακα που λαμβάνει ένας οργανισμός, ο μάρτυρας εξήγησε ότι έδωσε μόνο αδρεναλίνη, μια ουσία που εξαφανίζεται γρήγορα γιατί εκλύεται από τον ίδιο τον οργανισμό και όταν τη δίνουμε έχει ταχεία δραση. «Δεν ξερω αν κάποιος θα μπορούσε να την προσδιορίσει μετά την ανάνηψη. Όταν το παιδί πήρε πάλι μπροστά έδωσα ένα κατασταλτικό κι ένα μυοχαλαρωτικο. Αυτά τα φάρμακα κανονικά μπορούν να ανιχνευθούν σε μια εξέταση αίματος ή ούρων. Και οι μεταβολίτες των φαρμάκων και τα ίδια τα φάρμακα» εξήγησε ο μάρτυρας.
Πολιτική Αγωγή: Σύμφωνα με το βούλευμα αναφέρεται ότι η κατηγορούμενη χορήγησε στο παιδί κατασταλτική ουσία με αποτέλεσμα να προκαλέσει σε αυτό πτώση των σφίξεων και καρδιακή ανακοπή. Η περιγραφή αυτή που κάνει το βούλευμα είναι εικόνα συμβατή με την εικόνα που εσείς είδατε στο παιδί;
Μάρτυρας: Εγω είδα ένα παιδί σε καρδιακή ανακοπή δεν ήξερα τι είχε προηγηθεί. Δεν μπορούσα να υποθέσω κάτι τέτοιο. Ειδικά κάτι τέτοιο. Αν είχα υποψιαστεί μια μάνα ότι θα έδινε στο παιδί της κάποια ουσία; Να σκεφτώ κάτι τέτοιο; Το να δώσει κάποιος σε ένα παιδί μια κατασταλτική ουσία που το άτομο αυτό δεν έχει την εμπειρία να το κάνει… αν δεν ξέρει να το κάνει τότε όντως μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία και άρα ανακοπή. Εγω βρήκα ένα παιδι σε καρδιακή ανακοπή, το αίτιο δεν το γνωρίζω.
Η εξέταση από τον Αλέξη Κούγια
Βροχή ερωτήσεων δέχτηκε ο μάρτυρας από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος ξεκίνησε την εξέταση θέλοντας να μάθει εάν υπήρξε ειδική συνάντηση των γιατρών μετά το περιστατικό.
«Όταν έγινε το περιστατικό φυσικά ρώτησα τους συναδέλφους τι παιδί ήταν αυτό, τι προβλήματα είχε, τι αγωγή είχαν ακολουθήσει. Την επόμενη τη μεθεπόμενη μέρα. Είμαστε στο ίδιο νοσοκομείο και είχαμε ένα περιστατικό που ήταν συγκλονιστικό για όλους μας. Ένα παιδί που δεν είχε τίποτα… είχε κ ένα ιατρικό ενδιαφέρον να καταλάβουμε… το περίεργο θα ήταν να μην ρωτούσα» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι επικοινωνούσε και με τον γιατρό Ηλιάδη για να μάθει για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού.
Κούγιας: Γιατί σας ενδιέφερε η αποκατάσταση της υγείας του παιδιού και όχι το πως έγινε αυτό;
Μάρτυρας: Ενδιαφερόμουνα για το αν θα επιβίωνε αυτό το παιδί. Γιατί μετά από ένα περιστατικό ανακοπής δεν ξέρουμε την εξέλιξη. Πολύ λίγα άτομα επιβιώνουν. Και στην πλειοψηφία είναι με νευρολογικά υπολείμματα.
Κούγιας: Ζητήσατε να γίνει ένα συμβούλιο γιατρών και να δείτε ολοι μαζί τι έγινε αυτές τις 4 ημέρες; Το κάνατε αυτό;
Μάρτυρας: Να ζητήσω εγώ συμβούλιο, όχι.
Κούγιας: Οι άλλοι γιατροί σας είπαν κάποιο εύρημα που να διαπιστώθηκε με επιστημονικό τρόπο…
Μάρτυρας: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε..!
Κούγιας: Μην ανεβάζετε τον τόνο της φωνής σας. Τόση ώρα μιλούσατε σαν τον Κύρκο. Απαντήστε μου!
Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα σας συγκεκριμενοποιήσαν οι συνάδελφοι σας για ποια ημέρα σαν μιλούσαν; Η σας μίλησαν συνολικά για την εικόνα του παιδιού;
Μάρτυρας: Γενικά για όλη την πορεία του παιδιού.
Κούγιας: Έχετε καμία γνώση τι σημαίνει για ένα παιδί 8 ετών αντί για κορεσμό 100 να έχουμε 90 και 85%;
Μάρτυρας: Θεωρείται υποξαιμία.
Κούγιας: Σε τι μπορεί να οφείλεται; Και ποιος γιατρός είναι ειδικός να ασχοληθεί με αυτό;
Μάρτυρας: Η υποξαιμία συνήθως δηλώνει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Λοίμωξη αναπνευστικού ή απόφραξη αεροφόρων οδων. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και σε σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις.
Κούγιας: Έπρεπε να εξετάσει το παιδί καρδιολόγος;
Μάρτυρας: Αν έχει καρδιολογικό πρόβλημα ναι.
Κούγιας: Όλοι οι γιατροί είπαν ότι το παιδί έπρεπε να το εξετάσει παιδοκαρδιολόγος και νευρολόγος. Είπαν ότι παιδιοκαρδιολόγος δεν το εξέτασε, γιατί το είχε εξετασει πρόσφατα κ ήταν υγιές. Έπρεπε να τον καλέσουν με το που είδαν μειωμένο κορεσμό;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Δεν ήμουν στην ομάδα των θεραπόντων γιατρών για να γνωρίζω λεπτομέρειες.
Ο Αλέξης Κούγιας ισχυρίστηκε πως ο αναισθησιολόγος καθυστέρησε να πάει στο νοσοκομείο και μάλιστα αναζήτησε χάρτες στο Google για να αποδείξει τα λεγόμενα του.
Κουγιας: Είχατε εφημερία. Ο εφημερευων δεν είναι στο νοσοκομειο;
Μάρτυρας: Είπα και πριν ότι ήμουν σε μικτή εφημερία. Δηλαδή σε ετοιμότητα στο σπίτι μου.
Κούγιας: Αυτό καθορίζεται με κάποιο εγγραφο;
Μάρτυρας: Από το πρόγραμμα των εφημεριών.
Κούγιας: Άρα αν το δικαστήριο ζητήσει το έγγραφο θα το αναγραφει;
Μάρτυρας: Ναι
Κούγιας: Πόση ώρα χρειαστηκατε να ετοιμαστειτε;
Μάρτυρας: Ήμουν έτοιμος.
Κούγιας: Ποια διαδρομή ακολουθήσατε;
Μάρτυρας: Σε δυόμισι λεπτά είχα φτάσει.
Κούγιας: Όταν φτάσατε από την ώρα που παρκαρατε μέχρι να φτάσετε στο δωμάτιο πόση ώρα πέρασε
Μάρτυρας: Σας είπα συνολικά σε 5 λεπτά ήμουν εκεί.
Κούγιας: Ο κ.Δασκαλακης μας είπε εδώ, ότι έφτασε πριν από εσάς στο νοσοκομείο και έκανε τουλάχιστον δέκα λεπτά να φτάσει
Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι εκανε ο κ. Δασκαλάκης και πότε ειδοποιήθηκε.
Κούγιας: Εδώ μας είπε ότι μπήκαν οι γιατροί, άρχισαν την ΚΑΡΠΑ, τον πήρε τηλεφωνο η κατηγορούμενη και μετά από 10 λεπτά αφού έφτασε, ήρθατε και εσείς. Τι λόγο έχει να πει ψεματα;
Μάρτυρας: Εμένα δεν μου ζήτησαν ποτέ κάποια ευθύνη. Αντίθετα η κατηγορουμενη έχει εκφραστεί θετικά για τη βοήθεια που είχε το παιδί. Είδαν την προσπάθεια. Ο κ.Δασκαλακης λίγες μέρες μετά, έκανε μια χειρονομία που μου έκανε εντύπωση. Ανήμερα του Πάσχα, με πήρε τηλέφωνο για να μου ευχηθεί χρόνια πολλά για να με ευχαριστήσει. Αυτό με συγκίνησε και δεν το περίμενα.