Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση σε βάρος της παιδοκαρδιολόγου Καρατζά
Η μάρτυρας στην ανακριτική της κατάθεση είχε αναφέρει ότι επικοινώνησαν μαζί της από το Καραμανδάνειο μετά την ανακοπή, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η επικοινωνία είχε γίνει πριν την ανακοπή, όπως έχουν καταθέσει και άλλοι γιατροί του Καραμανδανείου. «Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε την μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα» είπε ο Αλέξης Κούγιας.
Κούγιας: Θυμάστε τι είχατε καταθέσει προανακριτικά; Όταν ρωτηθήκατε εκεί γιατί δεν αναφέρατε ποτέ ότι 8 και 9 του μήνα επικοινώνησε μαζί σας ο γιατρός του Καραμανδανείου.
Μάρτυρας: Δεν ερωτήθηκα και για να είμαι ειλικρινής δεν το θυμόμουν. Όταν έγινε η ανακοπή με πήραν από το Καραμανδάνειο και με ρώτησαν λεπτομέρειες για την εξέταση του παιδιού 10 ημέρες πριν. Όπως και έπραξα και τους ενημέρωσα.
Κούγιας: Γιατί η παιδίατρος παρέπεμψε την Τζωρτζίνα σε εσάς;
Μάρτυρας: Η γιατρός δεν υποπτεύτηκε τίποτα. Με κάλεσε και μου είπε, όταν πέθανε η Ίριδα, θέλω να δεις το παιδί μήπως έχει πρόβλημα στην καρδιά.
Κούγιας: Στην Ίριδα κάνατε όλες τις εξετάσεις;
Μάρτυρας: Της έκανα υπέρηχο.
Κούγιας: Γιατί δεν κάνατε υπέρηχο; Και το παιδί πέθανε;
Πρόεδρος: Μην απαντήσετε
Κούγιας: Προσφεύγω στο δικαστήριο και θέλω να μου επιτραπεί η ερώτηση για να αναδείξω ότι η εξεταζόμενη είναι μια εντελώς αναξιόπιστη μάρτυρας και εντελώς ανεπαρκής γιατρός, παρά το γεγονός ότι φέρει τον τίτλο της καθηγήτριας.
Εισαγγελέας: Η συγκεκριμένη ερώτηση άπτεται άλλης δικογραφίας. Η αξιοπιστία της μάρτυρος κρίνεται από το δικαστήριο, μέσα από την εξέταση της. Προτείνω να απορριφθεί η ερώτηση.
Κούγιας: Το σύστημα αξιών της μάρτυρος της επιβάλει να λέει ψέματα μέσα στο δικαστήριο. Η μάρτυρας είναι ίσως και η αιτία που δεν απεφεύχθη ο θάνατος της Ίριδας στο σπίτι καθώς η παιδίατρος έδωσε εντολή να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και η κυρία μάρτυρας δεν το έκανε.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει αν θα επιτραπεί η ερώτηση.
«Κανένα καρδιολογικό πρόβλημα δεν είχε η Τζωρτζίνα»
«Το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα. Το πρώτο που κάνουμε είναι η λήψη ιστορικού και αν υπάρχουν “καμπανάκια”, το παιδί δεν είχε. Δεύτερον η φυσική εξέταση και τρίτον το ηλεκτροκαρδιογράφημα που ήταν απολύτως φυσιολογικά, όπως και ο υπέρηχος» ανέφερε στην πρώτη τοποθέτηση της η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά.
Κούγιας: Άλλες εξετάσεις υπάρχουν;
Μάρτυρας: Μαγνητική καρδιάς. Δεν έγινε όμως γιατί το νοσοκομείο δε διαθέτει και αφετέρου δεν υπήρχε ένδειξη για να γίνει εξειδικευμένη εξέταση.
Κούγιας: Άρα δεν έγινε γιατί δεν υπήρχε τομογράφος;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν έγινε γιατί δεν υπήρχε λόγος.
Κούγιας: Αποκλείεται να έπαθε ανακοπή το παιδί από κάτι που θα φαινόταν στη μαγνητική;
Μάρτυρας: Το αποκλείω.
Ο Αλέξης Κούγιας επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με το βάρος της καρδιάς ενός παιδιού, με την μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει, αλλά και πως δεν έχει καμία σημασία, καθώς «δεν μετριέται ποτέ στην ιατρική». Κατά τον συνήγορο της 34χρονης το βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας ήταν 47 γραμμάρια και σύμφωνα με έναν καθηγητή που θα καταθέσει στη δίκη το φυσιολογικό είναι 125 γραμμάρια.
«Ο καθηγητής είπε ότι το παιδί αυτό μπορούσε να πάθει ανακοπή οποιαδήποτε στιγμή» είπε ο κ. Κούγιας με τη μάρτυρα να επιμένει: «Το παιδί είχε φυσιολογική λειτουργία καρδιάς και καρδιά φυσιολογικών διαστάσεων και στη συνέχεια στο Ωνάσειο επανεξετάστηκε και ήταν απολύτως φυσιολογικό». Όπως εξήγησε η γιατρός, η μαγνητική καρδιάς είναι μια πολύ ακριβή και εξειδικευμένη εξέταση που απαιτεί ολική νάρκωση και «έτσι ελαφρά τη καρδία δεν την κάνουμε σε ένα παιδί με φυσιολογικές εξετάσεις και αρνητικό ιστορικό. Τα παιδιά κάνουν μαγνητική μετά από πολλαπλά χειρουργεία καρδιάς για να τα ελέγξουμε ή όταν υπάρχουν μυοκαρδίτιδες».
Κούγιας: Η θέση σας είναι ότι το κοριτσάκι που είχε το 1/3 του βάρους της καρδιάς δεν είχε θέμα καρδιάς;
Μάρτυρας: Όταν έγινε η παθολογοανατομική εξέταση είχαν προηγηθεί άπειρα συμβάντα. Ανακοπή, ανάνηψη, τοποθέτηση βηματοδότη. Όλα αυτά επηρεάζουν το βάρος και τη μάζα της καρδιάς! Δεν είναι βάρος εν ζωή ατόμου.
Κούγιας: Τα στοιχεία τροπονίνης και τα λευκά αιμοσφαίρια οδηγούν σε μυοκαρδίτιδα;
Μάρτυρας: Όχι, τα στοιχεία που έχετε είναι από τη μέτρηση μετά την ανακοπή.
Κούγιας: Τροπονίνη μαζί με λευκά αιμοσφαίρια ανεβασμένα, πρέπει να μας υποψιάσουν για μυοκαρδίτιδα;
Μάρτυρας: Τα στοιχεία που έχετε και ρωτάτε είναι μετά την ανακοπή!
Κούγιας: Οι ενδείξεις μπορούν να μας υποψιάσουν;
Μάρτυρας: Πιθανής μυοκαρδίτιδας ναι. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές άλλες αιτίες. Ουρολοίμωξη, ας πούμε…
Εισαγγελέας: Έχει μετρηθεί η τροπονίνη πριν την ανακοπή, όταν μπήκε στο νοσοκομείο, και ήταν μηδέν.
Μάρτυρας: Υπεραρκετό! Με τροπονίνη μηδέν πριν τόσες λίγες ημέρες και με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν έχουμε μυοκαρδίτιδα
Κούγιας: Εδώ βρέθηκε CPKMB 18…
Μάρτυρας: Δεν το αξιολογούμε αυτό! Έχει καταργηθεί αυτός ο δείκτης. Εφαρμόζεται πλέον μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Κούγιας: Τρίτος κόσμος είμαστε! Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν! Μην ξαναπείτε για τρίτο κόσμο! Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι αντί για 18, είναι 30. Αυτή η ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά;
Μάρτυρας: Όχι.
Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά και του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια. «Μιλήσατε στη συνεργάτιδα μου; Δεν έχετε δουλειά να μιλάτε στις συνεργάτιδες μου! Θα μιλάτε στον πληθυντικό» είπε στην κ. Καρατζά ο κ. Κούγιας, με την παιδοκαρδιολόγο να απαντά: «Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Της απευθύνθηκα και λέγοντας “κυρία βοηθέ” δεν της μίλησα στον ενικό!».
Διαβάστε επίσης:
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ηλιάδης και Καρατζά εξετάζονται από Κούγια
Ηλιάδης: Όταν έχεις αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να ερευνήσεις σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου
Δίκη Πισπιρίγκου: Έντονος διάλογος Κούγια-Ηλιάδη - Μήνυση στον αναισθησιολόγο