Γιατρός για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν μπορεί να έχεις υποστεί τραγωδία και να ανεβάζεις φωτογραφίες»
«Η κατηγορούμενη έμοιαζε να μην έχει κατανοήσει την τραγωδία», ανέφερε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, μεταξύ άλλων, ο εντατικολόγος - παιδίατρος Χαράλαμπος Κοτσώνης, που ήταν ο γιατρός εφημερίας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου όταν μεταφέρθηκε εκεί μετά την ανακοπή η μικρή Τζωρτζίνα.
«Υπήρχαν οι άλλοι δύο θάνατοι στην οικογένεια που για εμάς δεν ήταν πλήρως διευκρινισμένοι. Μας προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των γονιών και κυρίως της μητέρας. Έχω πει ότι η μητέρα είχε απρόσφορο συναίσθημα. Αυτή η οικογένεια έχει περάσει μια τραγωδία. Έχει δύο παιδιά που έχουν πεθάνει κι ένα παιδί με ανακοπή που θα ήθελε υποστήριξη. Η μη αντίδραση και ο μη θρήνος συνεχιζόταν και μετά το πρώτο σοκ. Ο καθένας αντιμετωπίζει τις τραγωδίες με τον προσωπικό του τρόπο. Ήταν μια μητέρα που την ενδιέφερε να τροφοδοτεί τα social media που είχε. Δεν μας έδειξε ότι αυτή την τραγωδία την έχει κατανοήσει», σχολίασε ο γιατρός με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να κάνει μορφασμούς έκπληξης μέσα από τη μάσκα που φορούσε και κοιτάζοντας προς τους συνηγόρους της.
«Δεν μπορεί να έχεις υποστεί αυτή την τραγωδία και να ανεβάζεις φωτογραφίες από συναυλίες στο Facebook. Ήταν η πρώτη φορά που το σύνολο του προσωπικού που ήρθε σε επαφή με τη μητέρα και είπε "εδώ υπάρχει πρόβλημα". Στα τόσα χρόνια πρώτη φορά όλο το προσωπικό είπε "εδώ υπάρχει θέμα", ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να διαφωνούσαμε. Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι έπρεπε να διερευνηθεί η εμπλοκή της μητέρας στους θανάτους των παιδιών», υποστήριξε ο παιδίατρος τονίζοντας πως όλη η ομάδα των γιατρών στήριξε τις ενέργειες του διευθυντή Ανδρέα Ηλιάδη.
Υποστήριξη κατηγορίας: Αν είχε δοθεί κεταμίνη θα είχε εντοπιστεί στον τοξικολογικό έλεγχο στις 11/4/2021;
Μάρτυρας: Όχι δεν θα είχε εντοπιστεί.
Πρόεδρος: Γιατί;
Μάρτυρας: Για τον πάνελ ελέγχου είναι για ναρκωτικές ουσίες κυρίως και αλκοόλ.
Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όσα συνέβησαν από την πρώτη ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ του Ρίου. «Η κυρία Δημητρόπουλου από το Καραμανδάνειο με ενημέρωσε ότι ο το παιδί έπαθε ανακοπή στο δωμάτιο του. Μου είπε ότι η διαδικασία της ανάνηψης ξεκίνησε από τους γιατρούς και συνεχίστηκε από τον κ. Χασαπόπουλο. Ρώτησα κάποια στοιχεία όπως η ηλικία και το βαρος, αλλά και κάποια πιθανολογούμενη αιτία για την ανακοπή. Δεν μου ανέφερε κάποιο ιδιαίτερο λόγο που να αιτιολογούσε την ανακοπή του παιδιού», ανέφερε ο μάρτυρας και περιέγραψε την προετοιμασία της ΜΕΘ του νοσοκομείου για να υποδεχτεί από το Καραμανδάνειο τη μικρή Τζωρτζίνα.
«Σε αυτά τα περιστατικά ακολουθούμε το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας και έπρεπε να μπει μια ειδική κουβέρτα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μειωθούν οι ανάγκες του οργανισμού και κυρίως του εγκεφάλου σε οξυγόνο, όποτε θα υπάρξει χαμηλότερη επιρροή στα σημεία αυτά», εξήγησε ο κ. Κοτσώνης διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος εργαζόταν ενεργή εφημερία (ήταν για το 24ωρο στο νοσοκομείο), αλλά υπήρχε και σε εφημερία ετοιμότητας ένας ακόμη γιατρός.
«Στην εφημερία ετοιμότητας ήταν η κ. Σαχινιδου. Πριν την καλέσω ενημέρωσα τον κ. Ηλιάδη, το διευθυντή μας όταν πάρει βαρύ περιστατικό, γιατί θέλει να γνωρίζει τι γίνεται στη μονάδα και στις περισσότερες φορές έρχεται ο ίδιος να βοηθήσει, αφού πολλές φορές δεν υπάρχει γιατρός ετοιμότητας λόγω μπατζετ του νοσοκομείου. Τον ενημέρωσα γιατί υπήρχε και το περιστατικό των άλλων δύο θανάτων στην οικογένεια. Θυμόμουν τα πρωτοσέλιδα στην Πάτρα για την τραγωδία με τα άλλα δύο παιδιά. Όταν είδα ότι ήταν το τρίτο παιδί ήξερα ότι είναι ένα περιστατικό που θα προβληματίσει», είπε ο μάρτυρας.
Όπως περιέγραψε, ο Ανδρέας Ηλιάδης τον ενημέρωσε πως θα έρθει αμέσως, ενώ η Τζωρτζίνα έφτασε διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο κ. Χασαπόπουλο. «Ήρθε με τον αναισθησιολόγο γιατί ήταν δυνητικά ασταθές το παιδί κι έπρεπε να μεταφερθεί με κάποιον που θα μπορούσε να χειριστεί μια δεύτερη ανακοπή. Έγινε μια σωστή διακομιδή, ήρθε με καλά ζωτικά σημεία. Έγινε μια παράδοση με τον κ. Χασαπόπουλο. Μου είπε τι φάρμακα είχε δώσει, πόσο κράτησε η ανάνηψη, αλλά και το ιστορικό θανάτων της οικογένειας», ανέφερε ο εντατικολόγος και συνέχισε απαριθμώντας τις κινήσεις των γιατρών.
«Από τις πρώτες ενδείξεις φαινόταν ένα πρόβλημα μειωμένης παροχής της καρδιάς προς την περιφέρεια. Αυτό έδειχνε ότι ίσως υπάρχει οίδημα στον εγκέφαλο» είπε ο κ. Κοτσώνης και συνέχισε: «Στην πρώτη ενημέρωση είπαμε στους γονείς ότι δεν μπορούμε καν να πούμε αν το παιδί θα ζήσει. Δεν είχαμε αιτία, γεγονός που διευκόλυνε στην αντιμετώπιση. Πρώτος στόχος ήταν η επιβίωση του παιδιού. Οι γονείς ήταν σοκαρισμένοι. Δεν είχαν έντονες αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο γιατί το σοκ είναι μεγάλο. Μας ρώτησαν για την κατάσταση και πως θα εξελιχθεί βέβαια αλλά δε μπορούσαμε να δώσουμε πληροφορία για την πρόγνωση επειδή ήταν νωρίς. Μετά τα πρώτα 5-7 εικοσιτετράωρα. Όταν πέρασαν κάποιες ημέρες και είχαμε στοιχεία τους ενημερώσαμε ότι ίσως υπάρχουν προβλήματα. Η τελική πρόγνωση βέβαια θέλει εβδομάδες ίσως και μήνες».
Περιγράφοντας την εικόνα της μικρούλας, ο παιδίατρος έκανε λόγο για μια βαριά κατάσταση, αλλά εξήγησε ότι όσο περνούσαν οι μέρες έδειχνε σημάδια επικοινωνίας με το περιβάλλον. «Αντιδρούσε σε ηχητικά ερεθίσματα, όταν ερχόταν η φυσικοθεραπεύτρια που την ταλαιπωρούσε αρκετά, έκλαιγε. Υπήρχαν σημάδια βελτίωσης αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι το παιδί θα είχε βαριά προβλήματα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του απινιδωτή, ο γιατρός εξήγησε ότι μπαίνει σε περιπτώσεις που καταγράφονται αρρυθμίες. «Η Τζωρτζίνα δεν είχε αρρυθμίες για να μπει απινιδωτής, αλλά είχαμε δυο θανάτους των αδελφών της», είπε ο παιδίατρος εξηγώντας το γιατί μπήκε τελικά απινιδωτής - βηματοδότης στο παιδί.
Ο μάρτυρας σημείωσε πως όταν το παιδί γύρισε στο σπίτι το παιδί άρχισε να κάνει κάποιους εμετούς με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην παιδιατρική κλινική. «Εκεί έκανε τρία μεγάλα επεισόδια. Το πρώτο θεωρείται ότι ίσως ήταν σπασμοί, έγινε και μια κλήση στη ΜΕΘ ότι ίσως έκανε ανακοπή το παιδί, αλλά δεν ήταν κάτι τέτοιο. Ήταν υπέρ αντίδραση των παιδιάτρων. Μπήκε στη ΜΕΘ για κάποιες ώρες αλλά δε βρήκαμε κάτι και κατέβηκε στην παιδιατρική. Έπειτα από 1-2 μέρες έκανε επεισόδια με μείωση κορεσμού στο αίμα και ταχυκαρδία. Τέσσερα επεισόδια μαζεμένα. Όταν μπήκε στη μονάδα πάλι δεν βρέθηκε κάτι παρά την 24ωρο παρακολούθηση».
Το τρίτο επεισόδιο του παιδιου έγινε πρωί, όπως είπε ο γιατρός, αφού τους κάλεσαν για πτώση κορεσμού, αλλά δεν είχε μείωση σφίξεων και δεν ήταν ανακοπή. «Βρήκα ένα παιδί επηρεασμένο. Ωχρό, ταχυκαρδικό, αλλά ήταν στη φάση ανάνηψης από το περιστατικό. Όμως είπα πως θα πάρω το παιδί στη ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά η παρακολούθηση στη μονάδα δεν ανέδειξε κάτι», είπε ο κ. Κοτσώνης εξηγώντας πως στη συνέχεια αποφασίστηκε να διακομισθεί στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού για να γίνει καταγραφή εγκεφάλου προκειμένου να αποκλειστούν οι σπασμοί.
Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια.