«Ψήνεται» η Ευρώπη - Αγγίζει τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ισπανία, κίνδυνος για ξηρασία

Κατακόρυφα εκτιμάται ότι θα ανέβουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του Ιουνίου
«Ψήνεται» η Ευρώπη - Αγγίζει τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ισπανία, κίνδυνος για ξηρασία
2'

Συνεχίζει την επέλασή του το κύμα ζέστης που πλήττει την Ευρώπη, με το θερμόμετρο να αγγίζει κόκκινο στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Συγκεκριμένα ο υδράργυρος στη Σεβίλλη και στη νότια Ισπανία, αναμένεται να αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτό τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg

Πολύ σύντομα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο και τους 27 βαθμούς στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού.

Το συγκεκριμένο σκηνικό του καιρού αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ζήτηση ενέργειας για ψύξη σε χώρες που βασίζονται στον κλιματισμό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Παράλληλα, αυξάνεται και η πιθανότητα ξηρασίας δημιουργώντας προβλήματα για την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένα απειλητικό για τη ζωή κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, καταπονώντας τα δίκτυα μεταφορών και συμβάλλοντας στην αστάθεια στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

«Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι ασυνήθιστα υψηλές» κατά τις επόμενες 6-10 ημέρες, ανέφερε σε σημείωμα η Maxar Technologies. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική Σκανδιναβία και στα βρετανικά νησιά».

Το Όσλο θα μπορούσε να δει θερμοκρασίες 30 βαθμούς Κελσίου αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή, περίπου 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, σύμφωνα με τη Maxar. Το Άμστερνταμ και το Παρίσι αναμένεται να είναι πιο ζεστά από ό,τι συνήθως το Σαββατοκύριακο, ενώ η Ρώμη θα έχει ελαφρώς πιο ήπιο καιρό.

Η ηλιακή παραγωγή στη Γερμανία προβλέπεται να ανέλθει στα 39.076 μεγαβάτ σήμερα Τρίτη, ενώ θα υποχωρήσει την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στις 28 Μαΐου είχε χτυπήσει ρεκόρ με 40.919 μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλιακή ενέργεια θα παραμείνει σημαντική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου, με την παραγωγή να φτάνει τα 9.374 μεγαβάτ μέχρι τις 13:00 την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πρόγνωση καιρού Βορειοδυτικής Ευρώπης για τις επόμενες δύο εβδομάδες:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή