Δίκη Πισπιρίγκου: Ψύχραιμη στις τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας - Τι κατέθεσε παιδίατρος

Τα τελευταία λεπτά της ζωής της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη αλλά και την «ηρεμία» της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου περιέγραψε στην κατάθεση της η ειδικευόμενη παιδίατρος του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Ταταριώτη.

Όπως ανάφερε Η μάρτυρας, όλες οι εξετάσεις του παιδιού ήταν φυσιολογικές αν και στο νοσοκομείο παρουσίασε τέσσερα επεισόδια. Περιγράφοντας το πρώτο επεισόδιο, η κ. Ταταριώτη ανάφερε πως την το πρωί της Παρασκευής η μητέρα ενημέρωσε πως κάτι συμβαίνει.

«Την Παρασκευή είδαμε το παιδί. Ήταν όλα φυσιολογικά. Βγήκε η μητέρα της από το θάλαμο να μας ενημερώσει ότι «κάτι κάνει το παιδί». Ήταν περίπου 11 το πρωί. Πήγαμε και είδαμε ένα παιδί με ταχυκαρδία. Είχε συστροφή κεφαλιού αριστερά, είχε μια γκρίνια σαν ανησυχία. Της βάλαμε οξυγόνο και επανήλθε. Το επεισόδιο λύθηκε μετά από λίγο. Παρακολουθήσαμε το παιδί και ήταν σταθερό. Αφού φύγαμε από το θάλαμο λίγο μετά ξαναβγήκε η μαμά και μας είπε ότι «κάτι κάνει το παιδί». Να σας πω ότι στο ενδιάμεσο είχαν εξετάσει τη Τζωρζτίνα και άλλοι της μονάδας και ήταν όλα φυσιολογικά. Ξαναπήγαμε στο θάλαμο. Ήταν γύρω στις 11:30. Είδαμε το παιδί σε παρόμοια κατάσταση. Την εξετάσαμε ξανά, της βάλαμε οξυγόνο και λύθηκε και αυτό το επεισόδιο» εξήγησε η μάρτυρας.

Ωστόσο, όπως και εκείνη μετέφερε στο δικαστήριο την ίδια φράση της κατηγορούμενης περί μεγάλου επεισοδίου του παιδιού που δεν έχει ακόμη συμβεί, φράση που έκανε εντύπωση σε όλους τους γιατρούς - μάρτυρες του περιστατικού, που έχουν καταθέσει.

«Σε κάποια φάση μας είπε η μαμά: «το μεγάλο επεισόδιο με την βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμη, θα δείτε». Μου έκανε εντύπωση αυτή η φράση, δεν ασχολήθηκα όμως παραπάνω.

Γύρω στις 2 και κάτι το μεσημέρι και ενώ ήμουν κοντά στο θάλαμο του παιδιού βγήκε πάλι η μητέρα να μας πει «''ελάτε κάτι κάνει το παιδί''. Πήγαμε και ήταν ένα ακόμη ίδιο επεισόδιο με τα προηγούμενα. Έκανε μάλιστα ένα πυρετικό κύμα αργότερα μέσα στην ημέρα. Σχόλασα και ξαναπήγα στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα. Μας ενημέρωσαν ότι το παιδί ήταν σταθερό και πως τα μεσάνυχτα η μητέρα τους είπε για ένα επεισόδιο. Η γιατρός της εφημερίας πήγε να δει το παιδί, το εξετάσαμε και εμείς μετά και ήταν σταθερό».

Τα επίμαχα λεπτά

Την στιγμή που η μάρτυρας έδινε εξιτήριο σε άλλο παιδάκι, μια νοσηλεύτρια την διέκοψε για να την καλέσει στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας. «Έλα πάνω το παιδί κάτι κάνει» της είπε η νοσηλεύτρια και όταν η ειδικευόμενη ανέβηκε στο δωμάτιο αντίκρισε τη διευθύντρια και τους γιατρούς της μονάδας να κάνουν ΚΑΡΠΑ στη Τζωρτζίνα.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για περισσότερο από μια ώρα. Στις 15:50 ήταν η ώρα που καταγράφηκε ως ώρα θανάτου. Βγήκα από το θάλαμο και συλλυπήθηκα για τη μητέρα και με ευχαρίστησε σε μια κάπως τυπική διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με τον τρόπο που την κάλεσε σε κάποιο από τα επεισόδια η Ρούλα Πισπιρίγκου, η μάρτυρας περιέγραψε: «Δεν φώναξε βοηθεί. Δεν ήρθε τρέχοντας να φωνάξει βοήθεια, δεν έγινε ποτέ αυτό. Ουσιαστικά άνοιξε τη πόρτα του θαλάμου και μας είπε ήρεμα «ελάτε κάτι κάνει το παιδί», χωρίς φωνές. Δε διαπίστωσα καμία ανησυχία».

Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη ήταν μέσα στο θάλαμο;

Μάρτυρας: Η πόρτα ήταν ανοιχτή και θυμάμαι που της είπαμε να περάσει έξω.

Πρόεδρος: Θυμάστε πως ήταν;

Μάρτυρας: Πολύ ψύχραιμη, δεν έκλαιγε, δεν είχε κάποια αγωνία, δεν έλεγε τι συμβαίνει με το παιδί μου.

Πρόεδρος: Όταν σας είπε ότι «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη» την ρωτήσατε τι εννοεί;

Μάρτυρας: Όχι εκείνη την ώρα δε σκέφτηκα να την ρωτήσω.

Πρόεδρος: Όλα τα επεισόδια ήταν ίδια;

Μάρτυρας: Ναι ακριβώς τα ίδια.

Πρόεδρος: Είπατε ότι ήρθε ο κ. Δασκαλάκης και ζήτησε να γίνει ιατροδικαστική στην Πάτρα ή στα Γιάννενα;

Μάρτυρας: Ναι. Ήρθε τον συλλυπηθήκαμε και μας είπε ότι θα ήθελε να μεταφερθεί η σορός εκεί.

Εισαγγελέας: Τελικά το μεγάλο επεισόδιο που σας είπε η μητέρα το έκανε το παιδί;

Μάρτυρας: Το παιδί είχε ταχυκαρδία όχι επεισόδια βραδυκαρδίας. Το τι εννοούσε η μητέρα λέγοντας μεγάλο επεισόδιο δεν το ξέρω. Όλα τα επεισόδια κράτησαν τρία λεπτά.

Όπως σημείωσε η μάρτυρας, το απρόσμενο του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να κρατήσουν τα δείγματα αίματος της μικρής μήπως τα ζητήσει κάποιος. «Μετά από αυτό το συμβάν και επειδή ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος που δεν περιμέναμε να συμβεί επειδή το είχαμε εξετάσει πολλές φορές εκείνη την ημέρα το παιδί και η κατάσταση του ήταν σταθερή, αποφασίσαμε να γίνει ιατροδικαστική και τοξικολογική όπως είθισται σε αυτές περιπτώσεις και να πάρουμε τα αίματα και να τα κρατήσουμε μήπως τα ζητήσει κάποιος».