Δίκη Πισπιρίγκου: «Από την αντίδραση της μητέρας δεν περίμενα να δω το παιδί σε αυτή την κατάσταση»

Με την κατάθεση της νοσηλεύτριας Αικατερίνης Καββαδία συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.
Eurokinissi

Η μάρτυρας περιέγραψε τον τρόπο που την ειδοποίησε η 34χρονη κατηγορούμενη, ενώ επεσήμανε πως της έκανε εντύπωση ότι δεν άκουσε το οξύμετρο μπαίνοντας στο θάλαμο την ημέρα του μοιραίου τελευταίου επεισοδίου του παιδιού.

«Είδα πρώτη φορά το παιδί την ημέρα της εισαγωγής να πάρω τα ζωτικά του παιδιού. Ήταν μια χαρά. Το είδα ξανά το Σάββατο το πρωί αρκετές φορές. Μπήκαμε για αιμοληψία, για τον εγκεφαλογράφο και άλλες διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν. Θυμάμαι τελευταία φορά μπήκα στις 11.00-11.30 και μετά στις 14.30 που μας κάλεσε η μητέρα» ανέφερε η μάρτυρας και περιέγραψε όσα έγιναν στο τελευταίο επεισόδιο που οδήγησε τη μικρή Τζωρτζίνα στο θάνατο.

«Ήμουν στη στάση των νοσηλευτών κι έκανα γραφειοκρατικά. Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου. Περίμενα να δω αν χρειάζεται κάτι. Συνέχιζα να την παρατηρώ και κατάλαβα ότι κας ψάχνει. Της λέω «θέλετε κάτι;». Δεν μου απαντούσε. Της λέω «κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;». Και απάντησε «ναι». Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και είπα να φωνάξω τη γιατρό και κάλεσα την κ. Κουρούση. Εκείνη επιτάχυνε, προσπεράσαμε τη μητέρα και μπήκαμε στο θάλαμο» είπε η μάρτυρας κι αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Οι γονείς έχουν μεγάλη αντίληψη του τι συμβαίνει συνήθως, αν είναι σοβαρά το παιδί τους. Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα».

Όπως περιέγραψε, το παιδί ήταν σε σοβαρό επεισόδιο. «Είχε μπλε χείλη, ακούσαμε ένα ρόγχο, είδα τη γιατρό να βάζει ακουστικά για μα δει τα ζωτικά του παιδιού. Μετά μου έδωσε οδηγίες που ήταν οδηγίες ΚΑΡΠΑ» είπε η μάρτυρας που παρέμεινε και μετά τη βάρδια της σε περίπτωση που την χρειαζόταν.

Η νοσηλεύτρια εξήγησε ότι η γιατρός της είχε εξηγήσει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης είχαν χάσει δυο παιδιά και πως το συγκεκριμένο είχε πάθει μια ανακοπή. «Μου έδωσε να καταλάβω το πόσο σημαντικό ήταν να βοηθήσουμε το παιδί αυτό» σημείωσε και συμπλήρωσε σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων στη Τζωρτζίνα: «Όλη η διαδικασία άλλαξε την Παρασκευή το μεσημέρι και δόθηκε η οδηγία τα φάρμακα από τη γαστροστομία να τα δίνουμε οι νοσηλευτές. Αυτό έγινε επειδή το παιδί είχε κάποια επεισόδια και ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι δίνονται σωστά».

Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου θα μπορούσε να ενημερώσει τους γιατρούς χτυπώντας το κουδούνι απάντησε: «Υπάρχει κουμπί - κουδούνι αλλά από την αρχή που άνοιξε η κλινική δεν λειτουργεί. Αυτό που έχω καταλάβει 12 χρόνια που εργάζομαι στην παιδιατρική είναι ότι υπάρχει άμεση σχέση με τους γονείς. Έρχονται αμέσως, δεν χτυπάνε κουδούνι».

Προέδρος: Τι ώρα ήρθε η μητέρα να ειδοποιήσει;

Μάρτυρας: Είχα το κινητό στο χέρι και θυμάμαι να γράφει 14.28. Η μητέρα περπατούσε κανονικά και κοιτούσε ψάχνοντας

Πρόεδρος: Φώναζε;

Μάρτυρας: Όχι. Δε μιλούσε. Εγώ τη ρώτησα. Και μου έκανε ένα νεύμα καταφατικό όταν τη ρώτησα για επεισόδιο.

Πρόεδρος: Ήταν ανήσυχη;

Μάρτυρας: Από την αντίδραση της μητέρας εγώ δεν περίμενα να δω το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Ότι ήταν τόσο επείγον.

Πρόεδρος: Μήπως σας είπε «κάντε γρήγορα» ας πούμε;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι να φώναξε κάτι σε κανέναν. Την είδα να στέκεται σε ένα σημείο και να κοιτάζει τις κινήσεις μας. Θυμάμαι ότι έβγαλε ένα μηχάνημα με κουμπάκια και το ακούμπησα δίπλα στη καρδιά του παιδιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε την ΚΑΡΠΑ έγινε αυτό και η γιατρός της είπε να βγει έξω.

Πρόεδρος: Μήπως φορούσε μάσκα και δε μπορούσατε να δείτε τι λέει;

Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι δε φορούσε μάσκα, την κρατούσε στο χέρι.

«Αυτό που συνειδητοποίησα όταν σκεφτόμουν αυτή την ημέρα, ήταν πως δεν ακουγόταν το οξύμετρο. Δεν άκουσα καθόλου το οξύμετρο. Έχει ένα κουμπάκι σίγασης για να μην ακούς για λίγη ώρα. Επανέρχεται μόνο έπειτα από δυο λεπτά» είπε η μάρτυρας και συνέχισε αναφερόμενη στη Ρούλα Πισπιρίγκου λέγοντας πως: «Μιλούσε πολύ στο κινητό, τη θυμάμαι να περπατάει στο διάδρομο. Θυμάμαι ότι μιλούσε στο κινητό κι έκλαιγε. Πιθανότατα μιλούσε στο μπαμπά της γιατί είπε «μπαμπά σε κλείνω. Αργότερα ήρθε και ο πατέρας, γονάτισε δίπλα της και της μιλούσε. Αργότερα τους είπαμε ότι μπορούν να μπουν στο θάλαμο να δουν το παιδί».

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση της η ειδικευόμενη γιατρός Δέσποινα Θεοτοκάτου, που εξετάστηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σύνεδρος: Έστω ότι είχε γίνει λάθος και αν αντί αδρεναλίνης έμπαινε κεταμίνη θα ήταν άλεσα αντιληπτό;

Μάρτυρας: Υπήρχε έτοιμη η ένεση αδρεναλίνης στο βαλιτσάκι για παν ενδεχόμενο. Ξέρω ότι χρειάστηκε να φτιάξουν κι άλλες. Όποτε η απάντηση μου είναι ότι δόθηκε αδρεναλίνη σίγουρα.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι νοσηλεύτριες γράφουν ποια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί από το βαλιτσάκι για να γίνει και η αντίστοιχη αναπλήρωση» εξήγησε η μάρτυρας.