Δίκη Πισπιρίγκου: «Υπήρξε προβληματισμός για τα επεισόδια του παιδιού»

Με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Δίκη Πισπιρίγκου: «Υπήρξε προβληματισμός για τα επεισόδια του παιδιού»
5'

Η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, Ελισάβετ Παπασημακοπούλου αναφέρθηκε στην ημέρα που η Τζωρτζίνα υπέστη την ανακοπή που την οδήγησε στο θάνατο. «Γύρω στις 2:30 ήμασταν με τη συνάδελφο στη στάση νοσηλευτών και ήρθε η μητέρα και δεν μπορούσα να προσδιορίσω εάν μας λέει κάτι. Και ρωτάει η συνάδελφος είναι καλά το παιδί, κάνει σπασμούς και κατόπιν κατάλαβα πως κάτι συνέβαινε. Είδα τη μητέρα να στέκεται, δεν είδα κάτι, σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς. Δεν είδα τα χείλη να κινούνται» ανέφερε η μάρτυρας.

Η ίδια περιέγραψε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια της ανάνηψης μιλούσε στο τηλέφωνο με τον γιατρό Γιάννη Παπαγιάννη, που είχε τοποθετήσει τον απινιδωτή στη Τζωρτζίνα. «Θυμάμαι πως είπε να δώσουμε το τηλέφωνο στον κ. Τζιούβα, θυμάμαι πως το είχαμε βάλει σε ανοικτή ακρόαση» είπε η νοσηλεύτρια.

Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε ο παιδίατρος του νοσοκομείου του Ρίου, Άρης Μπερτζουάνης. «Στις 25/01/2022, θυμάμαι νωρίτερα από τέλος της πρωινής ενημέρωσης, μας φώναξε η νοσηλεύτρια ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί, ήταν ένα επεισόδιο, το αποδώσαμε σε σπασμούς της προηγούμενης ημέρας, ήταν μικρής διάρκειας, παρέμεινα στο θάλαμο μέχρι την ολοκλήρωση του, είπα στη μητέρα ότι το διερευνούμε, μπήκα ξανά μετά από πέντε-δέκα λεπτά, ήταν μόνη μητέρα στο δωμάτιο και είπε πως κάνει πάλι επεισόδιο το παιδί, ήταν το πιο σοβαρό επεισόδια μέχρι τότε, φώναξα συνάδελφο μου να φέρει εργαλεία για ανάνηψη, κάναμε ΑΜΠΟΥ, χρειάστηκε αερισμό για ένα λεπτό και επανήλθε».

Πρόεδρος : Υπήρξε υποψία γιατί εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας : Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για αυτό. Αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως επεισόδια σπασμών. Είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, δεν μας ταίριαζαν κάποια πράγματα. Δεν ήταν όλα ίδια, αυτό δεν μας ταίριαζε, είχαν διαφορετική διάρκεια, είχαν διαφορετικές μορφές. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά περιστατικά. Ένα άλλο που δεν μας ταίριαζε ήταν πως δεν είχαμε δει από αρχή επεισόδια. Επίσης ήταν παιδί που δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ.

Πρόεδρος: Συζητήσατε με την κυρία Πελεκούδα ή αλλους για το πως προκαλούνται αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας : Το συζητήσαμε. Η υποψία μας ήταν πως θα μπορούσε να είναι προκλητικά από τη μητέρα τα επεισόδια. Η υποψία εδραζόταν στο ότι επεισόδια γινόταν χωρίς παρουσία άλλου, μόνο μητέρας και ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση.

Εισαγγελέας : Η μητέρα το είχε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να αιτιολογήσετε τα επεισόδια; Ότι δεν μπορείτε να βρείτε αιτία. Είχε αγωνία;

Μάρτυρας : Ναι. Είχε αγωνία. Ρωτούσε γιατί δεν βρίσκουμε τι συμβαίνει.

Εισαγγελέας : Σας έριξε ευθύνες για το τι κάνετε και δεν κάνετε και προκαλούνται αυτά. Ήρθε σε μία παιδιατρική κλινική και ξαφνικά το παιδί άρχισε να εμφανίζει επεισόδια τα οποία δεν εμφάνιζε σπίτι. Την είδατε να αγανακτεί;

Μάρτυρας: Όχι δεν την είδα να αγανακτεί. Ήταν πολύς συνεργάσιμη.

Εισαγγελέας : Υπήρχε μομφή από μητέρα ότι δεν κάνετε τίποτα να βοηθήσετε το παιδί;

Μάρτυρας: Σε μένα από μητέρα όχι. Ο πατέρας ήταν λίγο θυμωμένος και ζητούσε επιτακτικά να βρεθεί μία λύση.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του παιδιάτρου Ευάγγελου Μπουρούση, παιδιάτρου στο νοσοκομείο «Αγλαία Κυριακού» ο οποίος βρέθηκε στο θάλαμο κατά την προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας. «Ήταν Σάββατο. Μεσημέρι. Είχα βρεθεί από λάθος συνεννόηση στο νοσοκομείο. Κάποια στιγμή είδα μία από τις νοσηλεύτριες να μου λέει πως έχει μία ανακοπή. Πήγα να βοηθήσω. Είδα ένα παιδί νεκρό, γινόταν ΚΑΡΠΑ, με τον κ. Τζιούβα, μοιραζόμασταν ΚΑΡΠΑ και ΑΜΠΟΥ. Κρατούσα το χρόνο των πέντε λεπτών στο κινητό μου» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Θυμάμαι ότι η κυρία Θεοτοκάτου ανέλαβε. Χορηγήθηκε ροκουρόνιο, θυμάμαι ότι διασωληνώθηκε με τη δεύτερη φορά. Θυμάμαι επίσης ότι βγήκε ο κ. Τζιούβας κάπου στη μέση. Ενημέρωσε τη μητέρα, του είπε πως στην Πάτρα διήρκησε ανάνηψη περίπου 55 λεπτά και ήθελε να συνεχίσουμε».

Πρόεδρος: Τι αφορούσε ενημέρωση;

Μάρτυρας: Ότι δεν επανέρχεται το παιδί. Μητέρα είπε αυτό για Πάτρα και εμείς συνεχίσαμε την ανάνηψη.

Πρόεδρος : Μετά τις 4 παρά δέκα που είχαμε και ώρα θανάτου, είχατε επαφή με κατηγορουμένη;

Μάρτυρας : Αν θυμάμαι κ. Τζιούβας έβγαινε από γραφείο επιμελητών και είχε ενημερώσει τη μητέρα πως παιδί κατέληξε, η μητέρα εκείνη τη στιγμή, έβγαινε από το γραφείο, μας ευχαρίστηκε για την προσπάθεια, ήταν ψυχρή, δεν έκλαψε και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της μητέρας μετά την ανακοίνωση οτι η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή, ο μάρτυρας περιέγραψε: «Μας ευχαρίστησε, ήταν ψυχρή δεν αντέδρασε καθόλου. Θεωρώ ότι ήταν αρκετά ψυχρή. Δεν φαινόταν κλαμένη. Όταν καθόμασταν στο γραφείο να ετοιμάσουμε τα χαρτιά με την κ. Γκουρούση ζήτησε η μητέρα να γίνει η ιατροδικαστική στην Πάτρα και της εξηγήσαμε ότι δεν εξαρτάται από εμάς. Έπειτα από λίγο ξαναήρθε και μας είπε ότι μίλησε με κάποια ιατροδικαστή στην Πάτρα και συνεννοήθηκε. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση, δεν μου έχει ξανατύχει γονιός που έχει χάσει παιδί να ασχολείται με αυτά. Μετά ήρθε και ο μπαμπάς της Τζωρτζίνας, ρώτησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τέτοια πράγματα. Ήθελε να μάθει τη διαδικασία και τι πρέπει να κάνει ο ίδιος με τα χαρτιά».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή