Δίκη Πισπιρίγκου: Ξανά για κατάθεση ο Μπουζιάνης - Ξέσπασμα Κούγια για την απόρριψη άλλων αιτημάτων

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης καλείται ξανά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να προσκομίσει -αν υπάρχουν- φωτογραφίες από τη νεκροτομή της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη αλλά και να καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα. Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλλε ο Αλέξης Κούγιας με την εισαγγελέα να εισηγείται υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος.

Νωρίτερα, στην ομόφωνη απόρριψη των αιτημάτων της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου για νέα εξέταση του καθηγητή Ράικου και διενέργεια νέας τοξικολογικής στο αίμα της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη προχώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα της υποστήριξης κατηγορίας για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη με την ομάδα γιατρών που ανέλαβε τη Τζωρτζίνα τις κρίσιμες ώρες.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλλε νέο αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, κάνοντας στην πραγματικότητα μια νομική «αναδίπλωση» σε μια προσπάθεια να γίνει δεκτό το αίτημα επανεξέτασης του αίματος του παιδιού, με την εισαγγελέα να επιφυλάσσεται να προτείνει μόλις κατατεθεί γραπτώς.

«Οχι» στα αιτήματα από την εισαγγελέα

Την απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση ζήτησε νωρίτερα και η εισαγγελέας, η οποία όμως επιφυλάχθηκε να προτείνει για το αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης της κατηγορουμένης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

Σχετικά με το αίτημα για παροχή αίματος προκειμένου να γίνει νέα τοξικολογική εξέταση από το εργαστήριο του κ. Τσατσάκη (μάρτυρας ειδικών γνώσεων της υπεράσπισης) η εισαγγελέας ανέφερε: «Τίθεται μια ευθεία αμφισβήτηση της τοξικολογικής του κ. Ράικου. Με βάση τις καταθέσεις των τοξικολόγων έχει προκύψει η αμφισβήτηση της έκθεσης Ράικου από τον Τσατσάκη. Ουσιαστικά ζητείται ο διορισμός τεχνικού συμβούλου επειδή η κατηγορούμενη δεν είχε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξαιτίας των προηγούμενων συνηγόρων της. Επειδή η υπεράσπιση έχει αυτή τη θέση, θέλει να διορίσει τώρα».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, ο τεχνικός σύμβουλος δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση στο ακροατήριο. «Με αυτές τις σκέψεις ενόψει του ότι δεν έχουμε πραγματογνωμοσύνη στο αίμα της Τζωρτζίνας, αλλά μια τοξικολογική έκθεση και λογίζεται ως έγγραφο. Δεν είναι πραγματογνωμοσύνη. Εφόσον είναι ένα έγγραφο και το αποτέλεσμα έχει αμφισβητηθεί και δεν είμαστε σε στάδιο διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, δεν προβλέπεται ο διορισμός τεχνικού συμβούλου. Θεωρώ ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα γιατί δε στηρίζεται στο νόμο και δεν έχει προκύψει ανάγκη για κάτι τέτοιο» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός.

Σχετικά με τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης η εισαγγελέας δήλωσε ανέτοιμη να προτείνει, καθώς επιθυμεί να ακούσει πρώτα την κατηγορούμενη στην απολογία της. Παράλληλα, εισηγήθηκε να μην καταθέσει ξανά ο καθηγητής Ράικος, εξηγώντας πως ο μάρτυρας έχει έρθει αρκετές φορές και δεν ερωτήθηκε από την υπεράσπιση για τα έγγραφα, παρά για το βιογραφικό του ή για άλλες υποθέσεις. «Στην προηγούμενη δικάσιμο φτάσαμε 4 το μεσημέρι και ήμασταν όλοι διατεθειμένοι να συνεχίσουμε και ο συνήγορος υπεράσπισης αποχώρησε. Δεν θεωρώ ότι προσφέρει κάτι το να καταθέσει ξανά ο κ. Ράικος» είπε η εισαγγελέας.

Αναφερόμενη στο αίτημα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη με την ομάδα γιατρών που ανέλαβε τη Τζωρτζίνα η εισαγγελέας ανέφερε: «Τα γεγονότα και τα ευρήματα υπάρχουν, τα υπόλοιπα είναι κρίσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα».

Ξέσπασμα Κούγια

Την αντίθεση του στην εισαγγελική πρόταση εξέφρασε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Κούγιας, που σημείο της αγόρευσής του ξέσπασε: «Ρε παλιάνθρωπε Μπουζιάνη! Ρωτάω εγώ! Πως επιλέγεις πραγματογνώμονα το Ράϊκο κι όχι από τον κατάλογο; Δεν έχει τηρηθεί τίποτα! Πως μπορούσε η δυστυχή η κατηγορουμένη να προστατευθεί απ’ όλους αυτούς; Από εκπομπές που της έταζαν δικηγόρους, έπαιρναν τη δικογραφία και παραιτούνταν; Είναι η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη! Πρέπει ο Μπουζιάνης κι ο Ράικος να τους πάρουν τα πτυχία! Τι τηρήθηκε από όσα προβλέπονται; Τίποτα! Η κ. Σαλάππα (ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση) τα έκανε σαλάτα! Ευθέως το λέω και αναλαμβάνω την ευθύνη! Όταν είσαι δικαστής έχεις συνείδηση! Δεν ζητάω από τις καθαρίστριες των νοσοκομείων να κάνουν ιατρικές γνωμοδοτήσεις!».

Η κατάθεση Δημακοπούλου

«Δεν υπάρχει κανένα εύρημα που να συνάδει με δηλητηρίαση. Ούτε νεκροτομικό, ούτε ιατροδικαστικό, ούτε τοξικολογικό, ούτε ιστολογικό» επανέλαβε για πολλοστή φορά η ιατροδικαστής Ουράνια Δημακοπούλου, που κατέθεσε λίγο νωρίτερα για τρίτη μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Αναφερόμενη στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που υπογράφει την έκθεση για το θάνατο της Τζωρτζίνας τον οποίο αποδίδει σε δηλητηρίαση από κεταμίνη εκτίμησε ότι «ο Μπουζιάνης επηρεάστηκε από το έγγραφο. Είχε βγει συνάδελφος μας εκείνη την εποχή στις εκπομπές και έκανε λόγο για δόση ελέφαντα της ουσίας κεταμίνης. Ο ιατροδικαστής βρίσκεται εκτεθειμένος, με τα χέρια «δεμένα» στον κόσμο. Όταν βρέθηκε η κεταμίνη δεν έπρεπε να ζητήσουν ποσοτικό έλεγχο, γιατί είναι ενδονοσοκομειακό φάρμακο».

Κούγιας: Ο Μπουζιάνης έκανε το καθήκον του;

Μάρτυρας: Οι ιατροδικαστές λένε γενικά ότι δεσμεύονται από την τοξικολογική εγώ διαφωνώ.

Κούγιας: Θα έπρεπε να πει αν αυτή η δηλητηρίαση είναι ανθρωποκτονία;

Μάρτυρας: Αν ήταν ανθρωποκτονία θα το έγραφε.

Κούγιας: Ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν για να φωτιστεί η υπόθεση κι ας έχουν απορριφθεί από το δικαστήριο;Μάρτυρας: Η κ. Λευκίδου, ο κ. Θεοχάρης και ξανά ο κ. Μπουζιάνης. Επίσης επειδή οι τοξικολογικές Λευκίδου και Ράικου είναι εκ διαμέτρου αντίθετες θα πρέπει να μπει ένα τρίτο εργαστήριο.

«Όταν η Ελληνίδα μάνα με παίρνει και μου λέει βρέθηκε μιδαζολάμη και λιδοκαϊνη στο παιδί μου και δεν ποσοτικοποιήθηκε, άρα μπορεί να πέθανε από αυτό; Το κόστος για τη Δικαιοσύνη και τους ιατροδικαστές θα είναι τεράστιο από αυτή την υπόθεση» είπε φανερά φορτισμένη η μάρτυρας και απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια σχετικά με τον καθηγητή Ράικο ανέφερε: «ας με μηνύσει αν θεωρεί πως τον συκοφαντώ επειδή διαφωνώ με όσα λέει».

«Σε όλα τα όργανα υπάρχει ηωσινοφιλία, άρα υπάρχει φλεγμονή. Υπάρχει σημαντικού βαθμού ατροφία στην καρδιά, ήταν προγραμματισμένος ο θάνατος του παιδιού και οι γιατροί το ήξεραν γι’ αυτό έστειλαν το παιδί στην Πάτρα» σημείωσε η κ. Δημακοπούλου περιγράφοντας την ιστολογική κατάσταση του παιδιού.