Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Ο Αλέξης Κούγιας παρομοίασε την πρόεδρο του δικαστηρίου με απατημένη σύζυγο
Στις 8 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει ξανά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ωστόσο, όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε όλες τις ημερομηνίες συνεδριάσεων του Νοεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση και στις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της δεύτερης δίκης της 34χρονης από την Πάτρας για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της Ίριδας και Μαλένας.
Διαμαρτυρόμενος έντονα εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα ο Αλέξης Κούγιας που επιτέθηκε στην πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου λέγοντας ότι την ενδιαφέρει μόνο να τελειώσει η δίκη και αδιαφορεί για την προστασία των δικαιωμάτων της κατηγορούμενης.
Μάλιστα, λίγο πριν την είσοδό του στο κτίριο σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους παρομοίασε την πρόεδρο του δικαστηρίου με «απατημένη σύζυγο», επειδή κατά χθεσινή συνεδρίαση επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πρωτοδικείου της Ξάνθης για να ερευνήσει αν είναι αληθές το κώλυμα που είχε δηλώσει ο Αλέξης Κούγιας.
«Διαμαρτύρομαι εντονότατα για τη συμπεριφορά της κυρίας Προέδρου και του συνόλου του δικαστηρίου τόσο εις βάρος της κατηγορούμενης ζητώντας της να απολογηθεί με διορισμένους δικηγόρους. Η κυρία πρόεδρος αντιμετωπίζει την κατηγορούμενη λες και δεν αντιμετωπίζει ισόβια αλλά μιλάμε για δίκη στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας. Διορίστηκαν 3 δικηγόροι που δεν αντελήφθησαν το ρόλο του δικηγόρου. Πλην μίας που την επισκέφθηκε. Δε ζήτησαν αντίγραφα της δικογραφίας, δεν την επισκέφθηκαν και ήρθαν τυπικά στο δικαστήριο λες και είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ζητήσατε από την κατηγορούμενη να απολογηθεί χωρίς να σας ενδιαφέρει αν έχει συνεννοηθεί με τους δικηγόρους» είπε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου μόλις ξεκίνησε η διαδικασία.
Φανερά εκνευρισμένος και απευθυνόμενος στην πρόεδρο την κατηγόρησε ότι τον αμφισβήτησε σχετικά με το κώλυμα που δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση. «Σας ενδιαφέρει να τελειώσει η δίκη αυτή. Το ίδιο κάνατε και χθες. Μόλις επανήλθαμε χθες κάνατε το χειρότερο! Λες και είμαστε υπάλληλοι σας! Παίρνατε τηλέφωνο στη Ξάνθη και στον οδοντίατρο της συνεργάτιδας μου να δείτε αν λέμε αλήθεια! Τι είστε; Χωροφύλακας;» είπε ο κ. Κούγιας.
Στη συνέχεια εξέφρασε το παράπονο του προς τον συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας Δημήτρη Γεωργακόπουλου λέγοντας: «Εγώ έκανα καταγγελία στην εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη ενώ βρισκόμουν στην πολιτική αγωγή, για τον τρόπο που φερόταν στους κατηγορούμενους. Δε θα λέτε για μένα ότι προσπαθώ να κερδίσω χρόνο!».
Η κατάθεση του γενετιστή
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο καθηγητής γενετικής Todor Arsov, που ήρθε ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης έπειτα από πρόταση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου προς την ομάδα των συνηγόρων της.
«Ήρθα σήμερα εδώ για να μοιραστώ τις γνώσεις μου από παρόμοιες καταστάσεις. Έχω συντάξει μια έκθεση για την υπόθεση. Με προσέγγισε η Ουρανία Δημακοπούλου τον Οκτώβριο. Έχω μελέτησε ιατρικά στοιχεία που μου είπε προφορικά η κ. Δημακοπούλου» είπε ο μάρτυρας ξεκαθαρίζοντας πως δεν γνωρίζει τα έγγραφα τις δικογραφίες.
«Δεν καταλαβαίνω ελληνικά και βασίστηκα στη μετάφραση της συναδέλφου. Κατάλαβα ότι είναι μια υπόθεση πολλαπλών θανάτων σε μια οικογένεια. Κατάλαβα ότι υπήρχε σημαντικό οικογενειακό ιστορικό, όχι μόνο στα τρία κορίτσια, αλλά και στη μητέρα που έχει θέμα καρδιολογικής φύσεως. Έχει μειωμένη λειτουργία καρδιάς η μητέρα. Και από την πατρική πλευρά της οικογένειας υπήρχε ξαφνικός καρδιακός θάνατος σε ηλικία 50 ετών» ανέφερε ο μάρτυρας.
Αναφερόμενος στο θάνατο της Τζωρτζίνας σχολίασε ότι το παιδί ήταν πολύ άρρωστο. «Είχε διαγνωσθεί με λοίμωξη αναπνευστικού. Το παιδί είχε πολύ υψηλά λευκά αιμοσφαίρια, αυτό ήταν σημάδι σημαντικής λοίμωξης. Όταν ήταν στο νοσοκομείο έπαθε καρδιακά επεισόδιο. Από τα ευρήματα καταλήγω ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο. Είναι μια οικογένεια που έχουμε επαναλαμβανόμενους θανάτους για λόγους που δεν ξέρουμε. Υπάρχει γενετικό θέμα με την οικογένεια. Θα έπρεπε να γίνουμε περισσότερες και πιο ειδικές εξετάσεις για να βρούμε τη γενετική πάθηση».
Πρόεδρος: Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα στην έκθεση σας;
Μάρτυρας: Υπάρχει υψηλή πιθανότητα οι θάνατοι των παιδιών να προέρχονται από γενετικό πρόβλημα. Συστήνουμε περισσότερες εξετάσεις.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τη μέθοδο αλληλουχισης νέας γενιάς; Είναι αξιόπιστη;
Μάρτυρας: Την γνωρίζω. Αυτή τη στιγμή η γενετική βρίσκεται σε περίοδο επανάστασης. Στη γενετική δεν κοιτάζουμε μόνο το dna αλλά ολόκληρη την κλινική εικόνα. Για παράδειγμα η μητέρα διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα.
Πρόεδρος: Αν βρεθεί ένα προβληματικό γονίδιο σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι άρρωστος; Ή θα μπορούσε να μην εκδηλωθεί ως ασθένεια;
Μάρτυρας: Αν βρεις έναν άνθρωπο στο πάτωμα και το όπλο δίπλα του θα σκεφτεί κανείς ότι αυτοκτόνησε, αλλά αν δεν υπάρχει βίντεο δεν ξέρεις τι πραγματικά έχει γίνει.
Πρόεδρος: Το γονίδιο δεν πρέπει να δώσει κλινικά συμπτώματα της ασθένειας;
Μάρτυρας: Όταν βρίσκουμε το γονίδιο μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί.
Ο μάρτυρας αναφερόμενος στο γονιδιακό έλεγχο έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση της χολιγουντιανής ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί, ενώ λίγο αργότερα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «γκρίζα ζώνη» την ποσότητα των 6,5 μικρογραμμαρίων κεταμίνης, αφού σε πολλά συγγράμματα αυτή η ποσότητα θεωρείται θεραπευτική.