Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η αίτηση Ανδρουλάκη
Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδόσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.
Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε σήμερα η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Οι συνήγοροι του Νίκου Ανδρουλάκη, Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης σημείωσαν κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πως δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της εισηγήτριας της υπόθεσης που υποστηρίζει πως τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης, οι συνήγοροι του ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής, καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών των έχει μειώσει ηθικά, αφού κατείχε θέση Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης.
«Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται. Δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» τη στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα» σημείωσαν οι δικηγόροι. Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε σε παλιά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2002 που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς, που το δικαστήριο τότε είχε ζητήσει να δει το φάκελο της υπόθεσης και η ΕΥΠ αρνήθηκε.
«Τότε εσείς (ΣτΕ) εκδώσατε την ιστορική απόφαση αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδώσει απόφαση για την απέλαση εάν δεν είχε πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΠ. Σας δίνεται η δυνατότητα και σήμερα να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου» ανέφερε.
Στον αντίποδα, η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος. «Η ΑΔΑΕ απλά εφήρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη» είπε η κ. Ελεφάντη.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδόσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.