Αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο: Αυστηρότερες ποινές, περισσότερη φυλακή και «ψαλίδι» στις αναβολές
Με στόχο να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και να περιοριστεί το αίσθημα ατιμωρησίας έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις διατάξεις στο Ποινικό Δίκαιο.
Με τις συγκεκριμένες αλλαγές αναμένεται να μπει «φρένο» στην ατιμωρησία με αυστηρότερες ποινές, περισσότερη φυλακή αλλά και εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών, «ψαλίδι» στις αναβολές και επίσπευση δικαστικών διαδικασιών.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
-Αύξηση ποινών από 15 σε 20 χρόνια για κακουργήματα, όπως υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες και απάτες
-Αυστηρότερες προϋποθέσεις για υφ’ όρον απόλυση
-Ποινές από 1 -2 χρόνια θα μετατρέπονται σε χρηματικές ή κοινωφελή εργασία
-Ποινές έως 20 χρόνια για την απόπειρα βιασμού
-Προσωρινή κράτηση 18μηνου
-Μερική έκτιση ποινών για ποινές έως 3 χρόνια( από 1 μέχρι 6 μήνες στη φυλακή και αναστολή για το υπόλοιπο της ποινής)
-Απόπειρα βιασμού ισοδυναμεί με βιασμό
-Μία μόνο αναβολή σε κάθε δίκη και η δεύτερη μόνο με «χαρτί» δημόσιου νοσοκομείο
Δικάστικη απέλαση στους αλλοδαπούς που εγκληματούν
Η υπόθεση του «Δράκου των Εξαρχείων» -σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες αντίστοιχες τα τελευταία χρόνια, που απλά δεν έχουν αναδειχτεί- οδήγησε τελικά, έστω με καθυστέρηση που αν δεν υπήρχε ίσως να είχαν σωθεί αρκετά θύματα εγκληματικών ενεργειών- σε λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε η Δικαιοσύνη να εξυπηρετεί τους στόχους της αποτελεσματικά.
Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR που επικαλείται πληροφορίες από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύντομα θα αλλάξει καταρχάς το νομοθετικό πλαίσιο για τους μετανάστες που εγκληματούν, ενώ θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία, ένα θλιβερό φαινόμενο που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία με καθημερινά, δυστυχώς, περιστατικά.
Ο σκοπός της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για όσους εγκληματούν αλλά και η αντιμετώπιση του αισθήματος ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτο στην ελληνική κοινωνία.
Έτσι, σοβαρά αδικήματα όπως η απόπειρα βιασμού, θα τιμωρούνται το ίδιο σκληρά με την τετελεσμένη πράξη, δηλαδή ο ένοχος θα αντιμετωπίζεται σαν να είχε διαπράξει το έγκλημα που αποπειράθηκε να κάνει.
Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι επανέρχεται το μέτρο της δικαστικής απέλασης, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι αλλοδαποί οι οποίοι καταδικάζονται για διάφορα εγκλήματα, θα απελαύνονται αμέσως από τη χώρα. Αν ίσχυε αυτό το μέτρο, ο «Δράκος των Εξαρχείων» θα βρισκόταν ήδη από το 2021 στη Συρία και δεν θα είχε σκορπίσει τον τρόμο...