Δίκη Πισπιρίγκου: «Έχουν μιλήσει πολλοί, ήρθε η ώρα να μιλήσει η Δικαιοσύνη» λέει η εισαγγελέας
«Η διαδικασία διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, έχουμε κάνει 89 συνεδριάσεις, έχουν εξεταστεί περίπου 60 μάρτυρες, πλήθος εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων, η απολογία της κατηγορούμενης διήρκεσε 9 ημέρες. Δεν υπήρξε πολύπλοκο νομικό ζήτημα να απασχολήσει της διαδικασία, αφού τα ζητήματα ήταν κυρίως ιατρικά.
Μια δίκη που χαρακτηρίστηκε εξ αρχής εμβληματική, πιστεύω ότι χαρακτηρίστηκε έτσι επειδή στη θέση του θύματος βρισκόταν η κόρη της κατηγορουμένης Τζωρτζινα Δασκαλάκη» ήταν τα πρώτα λόγια της εισαγγελέως της έδρας Ευαγγελίας Σπυριδωνίδου που ξεκίνησε να διατυπώνει την πρότασή της σχετικά με την ενοχή ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας.
«Κρίσιμο ζήτημα στην ποινική δίκη είναι η αποδεικτική διαδικασία, δηλαδή τα γεγονότα που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας όσα έχουν συμβεί. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα στάδιο ώριμο που μπορεί να μιλήσει η δικαιοσύνη. Έχουν μιλήσει πολλοί μέχρι σήμερα αλλά όχι η Δικαιοσύνη» είπε η εισαγγελέας και ανέλυσε απευθυνόμενη στους ενόρκους την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων που αντιμετωπίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Αναφερόμενη στο πραγματικό μέρος της υπόθεσης, η κ. Σπυριδωνιδου αναγέρθηκε στη γέννηση, το γάμο και την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου: «Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε στην κατάθεση του «άψογη μητέρα». Μας είπε ότι υπήρχαν προστριβές και περίοδοι διαστάσεις. Σε αυτό τον έγγαμο βίο πρώτα έφυγε από τη ζωή η Μαλένα το 2019, ακολουθεί η γέννηση της Ίριδας που έφυγε από το ζωή το 2021. Εκείνη την περίοδο ο κ. Δασκαλάκης είχε αποχωρήσει από το σπίτι. Όταν αποβίωσε η Ίριδα επέστρεψε ο κ. Δασκαλάκης αλλά από το μηνύματα διαφαίνεται ότι υπήρχε έντονη συζήτηση για χωρισμό. Μιλούσαν για διατροφή και διαχωρισμό περουσιακων στοιχείων.
Στις 6 Απριλίου 2021 η κατηγορούμενη κλείνεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να απομονωθεί. Ο κ. Δασκαλάκης φοβούμενος μήπως κάνει κάποια επικίνδυνη ενέργεια στον εαυτό της επικοινωνεί με την οικογένεια της. Η αδελφή της αναζητώντας την, έχει στείλει μηνύματα «θα πάω στον εισαγγελέα να σας καταγγείλω». Η κατηγορούμενη επιμένει ότι θέλει να μείνει μόνη της λέγοντας «η πρώτη είμαι ή τελευταία; Αφήστε με ήσυχη». Η αδελφή απαντά «σύνελθε θα σε κλείσουν στην ψυχιατρική!» και η κατηγορούμενη επιμένει να μεγαλώσει το παιδί ο Δασκαλάκης. «Σήκωσε το και μετά αυτοκτόνα» γράφει η αδελφή της σε μια απέλπιδα προσπάθεια. Τελικά την βρίσκουν και πηγαίνουν στο σπίτι της μητέρας της».
Η εισαγγελέας περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το επεισόδιο που έπαθε το επόμενο πρωί η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη, με την κατηγορούμενη να υποστηρίζει ότι το παιδί έκανε κάτι σαν σπασμούς. «Το παιδί μεταφέρθηκε στις 8 παρά 10 το πρωί στο Καραμανδάνειο. Η γιατρός που το εξέτασε πρώτη, είπε πως η κατηγορούμενη της περιέγραψε το περιστατικό και πως το παιδί σύμφωνα με αυτά που της είπε, είχε συσπάσεις άκρων και περιστοματική κυάνωση. Η επόμενη γιατρός που το εξέτασε έδωσε ανάλογη περιγραφή για τα λεγόμενα της μητέρας, αλλά δεν πείστηκε γιατί το παιδί είχε συνείδηση, όπως είπε η μητέρα».
Το κρίσιμο ζήτημα κατά την εισαγγελέα είναι η κλινική εξέταση του παιδιού. «Εκεί δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό. Το Καραμανδάνειο είναι αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο. Μας είπε η διευθύντρια του νοσοκομείου ότι είχαν προβληματιστεί επειδή η οικογένεια είχε χάσει αλλά δυο παιδιά. Μας είπε ότι ήταν «υπερπολύτιμο παιδί». Μας μετέφερε ότι το παιδί ήταν μια χαρά και δεν είχε κάτι ιδιαίτερο. Μας είπε πως όταν τα παιδιά έχουν σπασμούς, οι γονείς ορμούν στο νοσοκομείο, μπαίνουν ακόμα και με το αυτοκίνητο. Αυτό εδώ δεν το είδαν…».
Η εισαγγελέας της έδρας έκανε ειδική μνεία σε όσα κατατέθηκαν στη δίκη σχετικά με το τι μπορεί να χαρακτηριστεί σπασμός, με τους γιατρούς να ξεκαθαρίζουν ότι δεν επρόκειτο για πυρετικούς σπασμούς, με αποτέλεσμα να εξεταστούν το αν επρόκειτο για επιληπτική κρίση. «Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και η μαγνητική εγκεφάλου ήταν όλα καθαρά. Μέσα σε 24ωρες έχει γίνει πλήρης εξέταση της μικρής και ήταν έτοιμη για εξιτήριο» είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε σχετικά με την παιδοκαρδιολογου που τελικά δεν εξέτασε το παιδί: «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί υπήρξε ένταση γύρω από την ενημέρωση της παιδοκαρδιολογου, αφού είχε ελέγξει το παιδί προ 12ημερου και ήταν μια χαρά!».
«Μόλις ανακοινώθηκε το εξιτήριο, είπε πως το παιδί έκανε εμετο»
Όπως περιέγραψε, αν και το παιδί ήταν έτοιμο για εξιτήριο σε εκείνο το χρονικό σημείο και δεν είχε εμφανίσει πρόβλημα στην καρδιά της, «ευθύς αμέσως η κατηγορούμενη ανακοινώνει στους γιατρούς ότι το παιδί έχει κάνει εμετό. Οι γιατροί είπαν για σάλιο, όμως ακύρωσαν το εξιτήριο για να κάνουν κι άλλες εξετάσεις. Το παιδί είχε μια ωχρότητα και κοιλιακό άλγος, αλλά τα συμπτώματα υφέθηκαν σταδιακά».
Αυτή την ώρα η εισαγγελέας συνεχίζει να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά στο Καραμανδάνειο.