Θεσσαλονίκη: «Δώσαμε πάνω από 100.000 ευρώ» λέει πρώην σύζυγος θύματος των δύο κληρικών
Αποκαλύψεις για την δράση των δύο κληρικών που φέρονταν να εξαπατούν πιστούς με πρόσχημα δωρέες ως οικονομική στήριξη για την δήθεν εκλογή ενός εκ των δύο στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» μίλησε η πρώην σύζυγος θύματος των ιερωμένων, η οποία δήλωσε ότι οι δωρέες του ήταν ένας από τους λόγους που το ζευγάρι οδηγήθηκε σε διαζύγιο.
«Από την αρχή φαινόταν το πράγμα»
Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για το εάν γνώριζε για τα χρήματα που έδινε στον ιερέα, απάντησε: «Φυσικά και το συζητήσαμε αφού ήμασταν σε γάμο τότε. Ήμουν πάρα πολύ αρνητική γενικά για το όλο θέμα. Ήμουν πάρα πολύ αρνητική και γενικότερα δεν ήθελα να έχω καμία επαφή, και μετά από ένα σημείο δεν ήθελα να ξέρω. Ήταν φυσικά ένας από τους λόγους που οδήγησε στο διαζύγιο. Δεν είναι αστείο. Όταν βλέπεις να χάνονται πάρα πολλά λεφτά και δεν μπορείς να συνεννοηθείς με έναν άνθρωπο που είσαι μαζί, ναι. Από την αρχή φαινόταν το πράγμα, είχα ένστικτο».
«Ο πρώην σύζυγος μου το έκανε για καλό αλλά…. Η γνωριμία του με τον ιερέα έγινε μέσω ενός τρίτου και φάνηκε πολύ δελεαστικό, νομίζω τους έταζαν πάρα πολλά πράγματα, τύπου "εφόσον βγούμε θα έχετε πολλές παροχές". Μιλάμε για πολλά λεφτά όμως. Δεν γνωρίζω πόσα έδωσαν όλοι οι υπόλοιποι. Πάνω από 100.000 ευρώ δώσαμε ως ζευγάρι συνολικά», συμπλήρωσε.
Έλαβαν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ
Η δικογραφία για τον 68χρονο αρχιμανδρίτη και τον 61χρονο πρώην ιερωμένο, που φέρονται να πρωταγωνιστούν σε υπόθεση απάτης με δωρεές που ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ που έλαβαν από πιστούς, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες, ως οικονομική στήριξη ενόψει της δήθεν εκλογής του πρώτου στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελέα.
Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, 51 και 34 ετών και έχει ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό, προς επεξεργασία, ενώ με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από αστυνομική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα της διάπραξης των αδικημάτων της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
Οι πλαστές επιστολές
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα, σε βάθος 5ετίας, από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Τα θύματα ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι ο αρχιμανδρίτης και ο άλλοτε ρασοφόρος, ο οποίος έχει καθαιρεθεί από κληρικός, ζητούσαν χρηματικά ποσά αφού τους έπειθαν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η εκλογή του 68χρονου σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.
Οι άνδρες μάλιστα για να γίνουν πειστικοί επιδείκνυαν πλαστές επιστολές, που συνέτασσε ο 61χρονος με δήθεν αποστολείς θρησκευτικούς οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα έδωσε την δική της απάντηση, τονίζοντας πως ο κληρικός έχει τεθεί σε αργία.
«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α' 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία.
Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».