ΣτΕ: Νομοθετική παρέμβαση για να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και η έκδοση αποφάσεων
Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, και κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παραμένει μεγάλο και αφορά όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά εκατοντάδες αιτήματα για έννομη προστασία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 93% των επιχειρήσεων, για να επενδύσουν, προσβλέπουν πρώτα στην ταχύτητα του δικαστικού συστήματος, αλλιώς το σκέφτονται και συνήθως δεν προχωρούν μια οικονομική επένδυση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, που σηκώνει το βάρος των σημαντικών επενδύσεων και άλλων υποθέσεων που σχετίζονται με οικονομική ανάπτυξη, τουριστικές περιοχές, πολεοδομικά θέματα και άλλα, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων 15 ετών, δυστυχώς δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 11.000 αδίκαστες υποθέσεις, αριθμός μεγάλος μεν αλλά μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, όταν στις αρχές του 2010 είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Τότε, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων μειώθηκε ο αριθμός των υποθέσεων που έφταναν στο ΣτΕ, ενώ καθιερώθηκε και η λεγόμενη πιλοτική δίκη, που έδωσε λύση σε υποθέσεις, όπως τα αναδρομικά και ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, απαλλάσσοντας το δικαστήριο από χιλιάδες υποθέσεις και τους πολίτες από τις πολυετείς αναμονές.
Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση στο ΣτΕ κυρίως σε θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, φορολογικά, υπαλληλικά, πολεοδομικά, εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις. Οι αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων αποτελούν κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Συνήθως, όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» ανώτατοι δικαστικοί, πολλές υποθέσεις αναβάλλονται έως και δέκα και παραπάνω φορές με πρωτοβουλία των ίδιων των δικαστών, οι λεγόμενες «οίκοθεν αναβολές». Αναβολές που δημιουργούν προβληματισμό για ευνόητους λόγους, όταν οι δικαστές, και μάλιστα σε ανώτατο δικαστήριο, ζητούν την αναβολή και γιατί δεν είναι έτοιμοι.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, που επιδεινώνεται όσο η ανάγκη των επενδύσεων αυξάνεται και τα αιτήματα των πολιτών μένουν αδίκαστα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε συνεργασία και με το ίδιο το ΣτΕ, σε η σημαντικές αλλαγές της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία oi του και την εκδίκαση των υπoθέσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμη η νέα Δικονομία για το ΣτΕ, που θα προβλέπει ότι στο εξής στην επεξεργασία των υποθέσεων θα μετέχουν, δηλαδή θα εισηγούνται, και οι νεότεροι δικαστικοί, που έως τώρα έχουν τον βαθμό η του εισηγητή και προς το παρόν ε- διαδραμάτιζαν μόνον επικουρικό ρόλο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι περίπου 50 νέοι δικαστι- κοί, που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ, θα αναλαμβάνουν υποθέσεις, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των δικαζόμενων υποθέσεων.
Επίσης, για να αποφεύγεται στο μέλλον η παθογένεια με τις οίκοθεν αναβολές επί αναβολών, μια υπόθεση, όταν θα εισέρχεται στο δικαστήριο, αμέσως θα χρεώνεται σε ένα δικαστή και αυτός θα την παρακολουθεί και θα έχει την ευθύνη της μέχρι το τέλος.
Οι υποθέσεις, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δεν θα φθάνουν στο ακροατήριο παρά μόνον αν είναι πολύ σύνθετες και σοβαρές.
Αλλιώς θα ανατίθενται σε δικαστικό συμβούλιο για να δικάζονται σύντομα και μόνον αν κρίνεται ότι η υπόθεση πρέπει να εισαχθεί στο ακροατήριο θα πηγαίνει εκεί. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα και να ισχύσουν με το νέο δικαστικό έτος, τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο της Επικρατείας και η αποτελεσματικότητα, ως προς τον χρόνο, για την εκκαθάριση σημαντικών υποθέσεων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης και για λόγους που σχετίζονται με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των υποθέσεων που φτάνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετίζεται με την ανάγκη νέων επενδυτικών προτάσεων που πρόκειται να κατατεθούν είτε στον τουρισμό είτε σε άλλες δραστηριότητες, ενώ σχεδόν όλα τα σοβαρά νομοθετήματα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει και υλοποιεί η κυβέρνηση αναμένεται να περάσουν από το ΣτΕ.
Ο νέος νόμος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, οι αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία με την επιστολική ψήφο καθώς και άλλα νομοθετήματα που σχετίζονται με αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία και αλλού θα φτάσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα περισσότερα από αυτά θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του δικαστηρίου και μάλιστα με το σύστημα της λεγόμενης πιλοτικής δίκης γραφής.