Πισπιρίγκου: Στις 29 Μαρτίου η απόφαση για τη Τζωρτζίνα
Έπειτα από πέντε ημέρες αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να τακτικοί και λαϊκοί δικαστές να αποφανθούν για την ενοχή ή όχι της κατηγορούμενης.
Η αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη έχει αρχίσει, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα εκδώσει την απόφαση του στις 29 Μαρτίου 2024.
Έπειτα από πέντε ημέρες αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να τακτικοί και λαϊκοί δικαστές να αποφανθούν για την ενοχή ή όχι της κατηγορούμενης.
«Κάθε μέρα πεθαίνει η κατηγορούμενη. Ζει με την προσδοκία μιας καλής απόφασης» είπε κλείνοντας την αγόρευση του ο Αλέξης Κούγιας.
Απαιτήθηκαν 14 μήνες διαδικασίας και περισσότερες από 100 συνεδριάσεις για να οδηγηθεί το δικαστήριο σε οριστική κρίση. Από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν περισσότεροι από 60 μάρτυρες ενώ εξετάστηκε πλήθος αποδεικτικού υλικού. Η κατηγορουμένη στη μαραθώνια απολογία της υποστήριξε σε όλους τους τόνους πως δεν έχει καμία εμπλοκή με το θάνατο του παιδιού της.
«Είναι δύσκολη η θέση που βρίσκομαι. Έρχομαι να εξηγήσω και να θυμηθώ περιστατικά πολύ δύσκολα, που με θα με στοιχειώνουν σε όλη μου τη ζωή. Αναγνώστηκαν μηνύματα για τη συμπεριφορά μου. Μπορεί να έχω άσχημο χαρακτήρα, κάποιοι να με θεωρούν αχώνευτη. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη Δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου. Ελάτε στη θέση μου. Αν ήταν το δικό σας παιδί θα το ζητούσατε; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου, θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου» είπε κλείνοντας την απολογία της.
Βέβαια, η εισαγγελέας της έδρας δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς της, ούτε από τους μάρτυρες υπεράσπισης και ζητώντας την ενοχή της όπως κατηγορείται, είπε: «Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για το θάνατο είναι να τρελαθεί! Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη!».
Σημειώνεται, ότι ταυτόχρονα βρίσκεται σα εξέλιξη η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων παιδιών της Μαλένας και Ίριδας Δασκαλάκη.
Πατέρας Δασκαλάκη: «Ήταν υπόδειγμα μητέρας η κατηγορούμενη, ήταν άψογη με τα παιδιά της»
Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε ο πατέρας του Μανου Δασκαλάκη, Γιώργος που κλήθηκε για πρώτη φορά να καταθέσει στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.
Ο πρώην πεθερός της Ρούλας Πισπιρίγκου μεταξύ άλλων στην κατάθεση του χαρακτήρισε «υπόδειγμα» μητέρας την κατηγορούμενη, λέγοντας στο δικαστήριο:«Η κυρία κατηγορούμενη απέναντι στα παιδιά της ήταν άψογη. Μάθαινε πράγματα τα παιδιά, ειχε το σπίτι της καθαρό, ήταν τα παιδιά φροντισμένα και γελαστά. Διάβαζε τα παιδιά και όταν η Τζωρτζίνα ήταν παραπληγική το είχε πάρει μόνη της το παιδί στην πλάτη της να το πλύνει. Ήταν υπόδειγμα, ήταν άψογη σε ότι αφορά τα παιδιά».
Αναφερόμενος στον γιο, έκανε λόγο για έναν κλειστό άνθρωπο στα προσωπικά του και σημείωσε ότι: «Ήταν πολύ μικρός όταν γνωρίστηκαν. Παντρεύτηκαν γιατί έμεινε έγκυος στη Τζωρτζίνα η κατηγορούμενη. Του είπα να αναγνωρίσει το παιδί και να δει αργότερα τι θα κάνει. Εκείνος ήθελε να κάνει οικογένεια, όποτε εγώ στήριξα την επιλογή του» είπε περιγράφοντας το γιο του.
Πρόεδρος: Η σχέση του με την κατηγορούμενη πως ήταν;
Μάρτυρας: Στην αρχή ήταν μια χαρά. Στην πορεία ήρθαν προβλήματα που έμαθα εκ των υστέρων. Εγώ προσπάθησα να αποτρέψω χωρισμούς και τέτοια πράγματα.
Πρόεδρος: Για την περίοδο που προέκυψαν τα προβλήματα στη Μαλένα;
Μάρτυρας: Τους είπε η παιδίατρος για ογκίδια και το παιδί τελικά ειχε λευχαιμία. Στεναχωρηθήκαμε ολοι παρά πολύ, το παιδί πήγε στο Ελπίδα. Αυτό που αντιλήφθηκα εγώ ήταν το παιδί ήταν ευδιάθετο και χαρούμενο. Τα αλλά παιδάκια ήταν σε κακή κατάσταση. Βέβαια μου είχαν πει ότι είχε μόνο ένα καρκινικό δείκτη και από τα λεγόμενα του γιου μου κατάλαβα ότι ήταν ιάσιμο.
Μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή της στο Ελπίδα, ο μάρτυρας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον αδελφό του και θείο του Μάνου, στο οποίο τον ενημέρωσε πως το παιδί πέθανε. «Στο δρόμο για την Αθήνα προσπαθούσα να μαζέψω τα κομμάτια μου. Σκεφτόμουν για να δώσω κουράγιο στο ζευγάρι να τους πω ότι έχουν άλλο ένα παιδάκι και να δώσουν βάρος εκεί.
Όταν έφτασα ήταν συντετριμμένοι. Ο γιος μου έκλαιγε, η κατηγορούμενη ήταν λίγο στον κόσμο της, κοίταζε το κινητό, ήταν σε κατάσταση σοκ. Αυτό διαπίστωσα εγώ εκείνη τη στιγμή. Μου περιέγραψαν τι έγινε με τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη δεν μου είπε κάτι, ρωτούσα το γιο μου. Προσπαθούσαν πάντως να βρουν τα αίτια. Ότι έμαθα ήταν από το γιο μου και τον αδελφό μου» είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Οι περιγραφές για το νοσοκομείο έγιναν από την κατηγορούμενη;
Μάρτυρας: Ναι, εκείνη ήταν μόνη της στο νοσοκομείο και τα είπε στους υπόλοιπους που τα μετέφεραν σε εμένα.
Πρόεδρος: Πως ήταν το κλίμα μετά;
Μάρτυρας: Χάλια ήταν. Υπήρχε μια ιδιαίτερη αγάπη από την κατηγορούμενη προς τη Μαλένα. Το ένιωθε πιο πολύ… όλα τα παιδιά της δηλαδή αλλά με τη Μαλένα είχε αδυναμία.
Ο μάρτυρας περιέγραψε μια «θλιβερή κατάσταση» στο σπίτι της οικογένειας, με την κατηγορούμενη «να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση» από το πένθος. «Προσπαθούσαν να μη το δείχνουν επειδή υπήρχε η Τζωρτζίνα. Μετά από ένα διάστημα ήρθε η Ίριδα» ανέφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει πως έφτασε το ζευγάρι στην απόφαση να κάνει τρίτο παιδί.
Πρόεδρος: Όταν γεννήθηκε η Ίριδα πως ήταν οι σχέσεις τους;
Μάρτυρας: Καλές. Έλεγε η κατηγορούμενη «γύρισε η Μαλένα μας». Την έβλεπα ευχαριστημένη. Και ο γιος μου χάρηκε. Μετά όμως η κατηγορούμενη έκανε μια σχέση και ο γιος μου δεν μπορούσε να το συγχωρέσει. Εγώ του είπα τα παιδιά πάνω απ’ όλα, του είπα και για τη διατροφή. Προσπάθησα να τον αποτρέψω από το να χωρίσει. Με πήρε και η κατηγορούμενη και μου είπε «σας παρακαλώ κύριε Γιώργο βοηθήστε με να μη χωρίσω». Εγώ της είπα αν δε θέλει ο Μάνος προχωρά τη ζωή σου και θα σε βοηθήσουμε ολοι.
Πρόεδρος: Σε τι κατάσταση τα έλεγε αυτά;
Μάρτυρας: Φυσιολογικά, ήρεμη τα έλεγε στο τηλέφωνο, τώρα μέσα της δεν ξέρω τι ένιωθε.
Πρόεδρος: Ο γιος σας αποφάσισε να μείνει μόνος του;
Μάρτυρας: Ναι, το βράδυ πριν φύγει η Ιριδα μου είπε ότι είχε νοικιάσει σπίτι. Εκείνο το βράδυ έμεινε σπίτι μου. Και το επόμενο πρωί ενώ έφυγε για τη δουλειά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «μπαμπά το παιδί δεν αναπνέει». Και μου ζήτησε να πάω σπίτι να πάρω την Τζωρτζίνα. Εγώ πήγα στο σπίτι και ήταν η αδερφή της κατηγορούμενης με την Τζωρτζινα. Η αδερφή της ήταν έξω από το σπίτι και μου είπε ότι το παιδί το πάνε στο νοσοκομείο. Πήρα την Τζωρτζίνα και πήγαμε μαζί σπίτι.
Περιγράφοντας την κατάσταση της μικρής Τζωρτζίνας την ημέρα θανάτου της Ίριδας, ο Γιώργος Δασκαλάκης είπε: «Ήταν ήρεμη, προσπαθούσα να της αποσπάσω την προσοχή από το περιστατικό. Της είπα να την πάω βόλτα στις κούνιες. Και μου είπε «παππού πάρε τον μπαμπά να δεις τι γίνεται» και της είπα θα τους πάρω σε λίγο».
Σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταφύγει σε ένα ξενοδοχείο, ο μάρτυρας που μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο, είπε στους δικαστές πως αντιλήφθηκε ότι η κατηγορούμενη ήταν σε σύγχυση από τους θανάτους των παιδιών της.
«Εγώ κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί όλα αυτά με τους δυο θανάτους και τον χωρισμό. Με πήρε ο πατριός της και με ενημέρωσε και της είπα ότι «ρε κορίτσι μου μήπως χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό για να τα διαχειριστείς όλα αυτά». Και μου είπε «κύριε Γιώργο δεν είμαι τρελή». Εκείνη μου ανέφερε μόνο ότι θέλει να φύγει από την Πάτρα να μείνει αλλού, κάτι αόριστα πράγματα που καταλάβαινα ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την ψυχολογία της».
Πρόεδρος: Ο γιος σας ήταν υποστηρικτικός με την κατηγορούμενη;
Μάρτυρας: Ήταν, γιατί όποτε την έβλεπε σε αυτήν την κατάσταση προσπαθούσε να τη βοηθήσει. Γι’ αυτό πήρε και την απόφαση να γυρίσει σπίτι.
Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη πως ήταν μαζί του;
Μάρτυρας: Όσο ο Μάνος ήταν εκεί, ήταν μια χαρά και εκείνη. Αυτό έβλεπα.
Μήνυση σε βάρος της δικηγόρου του Δασκαλάκη για συκοφαντική δυσφήμηση
Στην υποβολή μήνυσης σε βάρος της δικηγόρου του Μάνου Δασκαλάκη, Εύας Αμπάζη προχώρησε ο Αλέξης Κούγιας εκ μέρους της Ρούλας Πισπιρίγκου, σχετικά με το αίτημα προστασίας που υπέβαλλε λίγο νωρίτερα.
«Η κατηγορουμένη μηνύει την συνήγορο του κ. Δασκαλάκη, κ. Αμπάζη. Ακούστηκε εδώ το εξής συκοφαντικό, ότι δήθεν η κυρία κατηγορούμενη με τα προβλήματα υγείας που έχει, με 6 αστυνομικούς να τη φυλάνε, επιτέθηκε σε έναν ογκώδη άνθρωπο. Θα βγει από το παράθυρο του Κορυδαλλού να επιτεθεί στον Δασκαλάκη; Την μηνύει για συκοφαντική δυσφήμηση» είπε ο Αλέξης Κούγιας. Ο συνήγορος του κ. Δασκαλάκη επιφυλάχθηκε για αντίθετη μήνυση, ζητώντας να καταγράφει στα πρακτικά.
Αίτημα εξέτασης Δασκαλάκη σε άλλη ημέρα
Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το Μάνο Δασκαλάκη καθώς αγορεύει στην πρώτη δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας.
«Ως δικηγόρος της κυρίας κατηγορουμένης θέλω να πω οτι εις βάρος της έχει διαπραχθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο και για το ίδιο αδίκημα δικάζεται συγχρόνως σε δυο δικαστήρια. Δεν μπορεί να είναι παρούσα σε δυο δικαστήρια, και ειδικά όταν αυτά εκδικάζονται ταυτόχρονα. Το ίδιο αδύνατο είναι να είναι παρών και ο δικηγόρος της.
Είναι αδιανόητο να διεξαχθεί μια δίκη χωρίς την παρουσία κατηγορουμένου και δικηγόρου. Η υπεράσπιση της κυρίας κατηγορούμενης επιθυμεί διαρκώς την εκδίκαση αυτής της υπόθεσης. Στην υπόθεση που διεξάγεται από 14μηνου, μετά την απόρριψη του αιτήματος για συνεκδίκαση, ο συνήγορος της αγορεύει επί 4 ημέρες. Δεν προέβαλα ως κόλλημα την ταυτόχρονη εκδίκαση κι αυτό εκλήφθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας ως αδυναμία. Δε γίνεται να συνεχιστεί η δίκη χωρίς την παρουσία της κατηγορούμενης» είπε ο κ. Κούγιας.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως: «Ενώ ακούγατε την αγόρευση μου από τη δίπλα αίθουσα, αποφασίσατε να συνεχίσετε την εξέταση του μάρτυρα Δασκαλάκη. Θα σας παρακαλέσω για να μη διακοπεί η διαδικασία να μου επιτρέψτε να εξετάσω κι εγώ τον κ. Δασκαλάκη. Είμαι στη διπλανή αίθουσα και την υπερασπίζομαι. Θα γραφτούν βιβλία για την ιστορία αυτή. Ζήτω να συνεχιστεί η εξέταση του κ. Δασκαλάκη στις 27 για να τον εξετάσω κι εγώ, όχι να υποβάλλω αίτημα για αυτό».
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Κούγια προκειμένου να εξεταστεί ο Μάνος Δασκαλάκης από τον ίδιο σε άλλη δικάσιμο και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της κατάθεσης Δασκαλάκη για τις 5 Απριλίου, και θα συνεχίσει με την εξέταση του πατέρα του.