Ισόβια κάθειρξη για την Ρούλα Πισπιρίγκου - Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας
H Ρούλα Πισπιρίγκου είναι ένοχη για την κατ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και την απόπειρα ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της, Τζωρτζίνας.
Περίπου 15 μήνες και περισσότερες από 100 συνεδριάσεις απαιτήθηκαν για να καταλήξουν ομόφωνα τακτικοί και λαϊκοί δικαστές πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι ένοχη για την κατ’ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και την απόπειρα ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.
Ακριβώς δυο χρόνια μετά τη σύλληψη της, σε μια κατάμεστη αίθουσα, η Ρούλα Πισπιρίγκου ντυμένη στα μαύρα, όπως σε κάθε συνεδρίαση, άκουσε την ετυμηγορία των δικαστών με το κεφάλι σκυμμένο.
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα εκκρεμή αιτήματα για κρείσσονες αποδείξεις, ιδίως αυτά περί προσκόμισης του σάκου αναζωογόνησης της ΜΕΘ Παίδων και της διενέργειας περαιτέρω γονιδιακού. ελέγχου. Η μητέρα της 35χρονης ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ ο Μάνος Δασκαλάκης ειχε καρφώσει το βλέμμα στο δικαστήριο.
«Κατά τη γνώμη μας η κατηγορούμενη είναι αθώα και με τη σύμφωνη γνώμη της κατηγορούμενης δεν θα ζητήσουμε ελαφρυντικά» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μίλησε για «τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο». Το δικαστήριο ανακοίνωσε αμέσως μετά την πρόταση του εισαγγελέα για ισόβια κάθειρξη την ποινή του στη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η πολύμηνη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, στιγματίστηκε από την κόντρα του ζευγαριού. Αναγνώστηκαν στο δικαστήριο δεκάδες μηνύματα, ερευνήθηκαν αναρτήσεις στο Facebook, ακούστηκαν ιστορίες για χαρτορίχτρες και απιστίες σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί τόσο το εάν τελικά μια μητέρα σκότωσε το παιδί της, όσο και το απίστευτο κίνητρο πίσω από αυτό.
«Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για το θάνατο είναι να τρελαθεί!Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη!» είχε πει η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου αποδίδοντας στην 35χρονη το κίνητρο της ζήλειας και της εμμονής με τον πρώην σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη.
Η 35χρονη επί 9 ημέρες επιχείρησε να ανατρέψει το κατηγορητήριο και στη μαραθώνια απολογία της υποστήριξε πως δεν έχει καμία εμπλοκή με το θάνατο του παιδιού της. «Είναι δύσκολη η θέση που βρίσκομαι. Έρχομαι να εξηγήσω και να θυμηθώ περιστατικά πολύ δύσκολα, που με θα με στοιχειώνουν σε όλη μου τη ζωή. Αναγνώστηκαν μηνύματα για τη συμπεριφορά μου. Μπορεί να έχω άσχημο χαρακτήρα, κάποιοι να με θεωρούν αχώνευτη. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη Δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου. Ελάτε στη θέση μου. Αν ήταν το δικό σας παιδί θα το ζητούσατε; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου, θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου».
Το ίδιο επιχείρησε κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αγόρευσής του και ο συνήγορος της Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας αιχμές για ιατρικά λάθη και αμέλειας που οδήγησαν την 9χρονη στη θάνατο. «Κάθε μέρα πεθαίνει η κατηγορούμενη.
Ζει με την προσδοκία μιας καλής απόφασης» είχε πει κλείνοντας την αγόρευση του ο Αλέξης Κούγιας, με την απόφαση να πέφτει τελικά «βαριά» πάνω στις πλάτες της 35χρονης, που αντιμετωπίζει παράλληλα και τη δίκη για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της Ίριδας και Μαλένας Δασκαλάκη.
Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη Ρούλα Πισπιρίγκου, ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος δικαστηρίου σε Ρούλα Πισπιρίγκου: Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση
Κατηγορουμένη: Έχω ασκήσει ήδη
Επιπλέον, την απόρριψη του αιτήματος διαβίβασης πρακτικών στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το αδίκημα της ψεύδους κατάθεσης για τον Μάνο Δασκαλάκη και τους γιατρούς που κατέθεσαν στην υπόθεση απόφασισε το δικαστήριο, υιοθετώντας την σχετική πρόταση της εισαγγελέως.
Έπειτα από 14 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, 99 συνεδριάσεις ακούστηκε το «λύεται η συνεδρίαση».