Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η αναίρεση απαλλαγής των αδελφών Ψωμιάδη για την υπόθεση των προσλήψεων
Συζητήθηκε στο Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο Αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αχιλλέας Ζήσης, κατά απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία έπαυσε η κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, για την υπόθεση των προσλήψεων υπαλλήλων της άλλοτε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο 2007-2010.
Το περασμένο Ιανουάριο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να επανέλθει η ποινική δίωξη κατά των δύο αδελφών (ο πρώτος ως νομάρχης και ο δεύτερος ως αναπληρωτής του) με το σκεπτικό ότι εφαρμόστηκε εσφαλμένα ουσιαστική ποινική διάταξη (διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020) που κατά την κρίση του συνιστά «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, γιατί με αυτήν ουσιαστικά αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.
Κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή συντάχθηκε με τις θέσεις του Αχ. Ζήση, ενώ η πλευρά των αδελφών Ψωμιάδη, δια του συνηγόρου τους, επιχειρηματολόγησε υπέρ του αντιθέτου, θεωρώντας ότι ορθώς οι εντολείς του απηλλάγησαν. Η απόφαση για το εάν θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο αναμένεται το επόμενο διάστημα από τους δικαστές του Ζ' Ποινικού Τμήματος.
Η υπόθεση είχε εκκινήσει μετά από καταγγελία που ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη ότι προσέλαβαν 81 υπαλλήλους με συμβάσεις για έργα που χαρακτηρίστηκαν «φαντάσματα», προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί ήταν αυτές της απιστίας, κατά συναυτουργία, και της ψευδούς βεβαίωσης κατ΄εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, η δίκη διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο, με τους δικαστές να κάνουν δεκτή την επίκληση του εισαγγελέα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στο άρθρο 67 του Ν. 4735/2020, με το οποίο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των OTA α΄ και β΄ βαθμού που αφορούν σε πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων