Μάτι: «Νιώθουμε προδομένοι, η απόφαση ήταν όνειδος» - Τα επόμενα βήματα των συγγενών των θυμάτων
Τα επόμενα βήματα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους ανακοίνωσαν οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι σε συνέντευξη τυπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ.
«Η χθεσινή απαράδεκτη δικαστική απόφαση προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος όταν μαθαίνει κανείς ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για το θάνατο 104 ανθρώπων και άλλων 60 με τραύματα στο σώμα και την ψυχή. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν ο εμπρηστής που προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο καταδικάστηκε για αμέλεια και έφυγε ελεύθερος ο άνθρωπος» ανέφερε η κ. Έμυ Κροκίδης, κάτοικος του Νέου Βουτζά και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής.
«Στις προθέσεις όλων είναι μια επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κατάθεση αναφοράς στη LIBE, προσπάθεια προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αίτημα στην εισαγγελία να ελέγξει περαιτέρω όλα όσα έγιναν τόσο στη δίκη, όσο και μέχρι να φτάσουμε σε αυτή» ξεκαθάρισε η κ. Κροκίδη.
Το λόγο πήρε ο Γιαννης Οικονομίδης, συγγενής θύματος στο Μάτι. «Εγώ δηλώνω επιζών αλλά στην πραγματικότητα έχω χάσει παρά πολλούς ανθρώπους. Φίλους, γείτονες τα παιδιά τους, τους γονιούς τους. Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο οι 104. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι που πέθαναν μετά και δε λογίζονται στους θανάτους και περίπου 80 σοβαρά εγκαυματίες και χιλιάδες άνθρωποι στους οποίους άφησα πληγές η ιστορία. Δεν υπήρξε παρουσία κρατικού ή δοντιού παράγοντα. 3.000 άνθρωποι ήταν στη θάλασσα και 9 πνίγηκαν. 2000 έφυγαν με το αυτοκίνητο. Ήταν ολοι τυχεροί εκτός από αυτούς τους εκατοντάδες που κάηκαν.
Είναι τεράστια η υποθεση αυτή. Θα πρέπει να το καταλάβει κάποια στιγμή η κοινή γνώμη. Η οργή μας δεν είναι συναισθητική μόνο, είναι βαθιά ρεαλιστική γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και ο καθένας προσπαθούσε να φορτώσει στον κόκορα τις ευθύνες του».
Για ευθύνες αστυνομίας και λιμενικού
«Έμειναν εκτός κάδρου ευθυνών η αστυνομία και με ευκολία οι συνήγοροι των κατηγορουμένου έριχναν την ευθύνη σε αυτούς που έστελναν τον κόσμο μέσα στο Ματι. Να πούμε και για τις ευθύνες του λιμενικού που ήταν απών. Παρά την προσπάθεια που έγινε να δείξουν ότι έσωσαν 700 ανθρώπους, απλώς κατέγραψαν 700 ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν από Αιγύπτιους ψαράδες και ιδιωτικά σκάφη».
Για πολιτική ηγεσία
Κανείς δε θα ξεχάσει την πολιτική ηγεσία τότε που έριχνε την ευθύνη στους κατοίκους για την δήθεν παγίδα θανάτου με τα αυθαίρετα και τη μη πρόσβαση στον αιγιαλό. Το Ματι είναι υποδειγματικά σχεδιασμένο. Έχει 25 διόδους στη θάλασσα, πως άλλωστε σώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι;
Για την απόφαση
Το αποτέλεσμα το χθεσινό δεν ήταν έκπληξη. Ήταν όμως η απόλυτη ξεφτίλα σε ένα αποτέλεσμα δρομολογημένο για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. Δε θελουμε να καταδικαστούν αθώοι άνθρωποι, αλλά δε δεχόμαστε αυτή την κοροϊδια. Η φωτιά μπήκε 200 μέτρα από το σπίτι του δημάρχου κ. Στεργιου. Η πρώτη αντίδραση του της πυροσβεστικής ήταν 35 λεπτά μετά. Στις 18.15 η πυροσβεστική ήξερε για φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη ενώ η φωτιά είχε κάψει ήδη το μισό Βουτζά και είχαν πεθάνει 17 άνθρωποι.
Αρης Χερουβείμ
Τον λόγο πήρε ο Άρης Χερουβείμ, που έχασε στην πυρκαγιά την αδελφή, τη μητέρα του και τις δυο ανιψιές του. «Έξι χρόνια προσπαθώ να επικοινωνήσω αυτό που έχει γίνει όχι μόνο για την οικογένεια μου αλλά για τη γειτονιά μου. Πρέπει κάποιος να βγαίνει να τα λέει. Είναι και πιασάρικο το φορτίο που κουβαλάω, ας είναι, ας γίνω μαϊντανός γιατί κάποιος πρέπει να τα λέει. Κανείς δε θα δικαιωθεί για το θάνατο δυο κοριτσιών 5 ετών. Το κάνω μόνο για να πάω κάποια στιγμή στον τάφο της μάνας μου να της πω ότι έκανα ο,τι μπορούσα» είπε ο κ. Χερουβείμ και συμπλήρωσε: «Θέλω να μάθω αν κάποιο κομμάτι από τα σώματα της οικογένειας μου βρίσκεται στον ομαδικό τάφο της Νέας Μάκρης. Θέλω κάποιος να μου πει αν είναι μέσα κάποιος δικός μου».
Μαιρη Αβραμίδου, συγγενής θύματος
«Έχω χάσει 4 δικούς μου ανθρώπους. Θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς στη δίκη αλλά και ολόκληρη η Δικαιοσύνη. Νιώθουμε κακοποιημένοι, προδομένοι. Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι τέλους. Ελπίζω ο χαμός τους τουλάχιστον να φέρει τις αρετές και τη δικαίωση των αξιών που πρέπει να υπηρετεί ένα κράτος»
Κωστας Χατζησταματίου, εγκαυματίας
«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να εκδικηθούμε. Δεν έχουμε το ρόλο του Ζορό. Αυτή η θλιβερή ιστορία ξεκίνησε το 2007 από την Ηλεία και τον στρατηγό άνεμο για να κορυφωθεί το 2018 με το φυσικό φαινόμενο.Η αντιμετώπιση στα νοσοκομεία εκείνη την ημέρα ήταν τραγική. Όλα αυτά πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Πρέπει οποιος κάνει την παράβαση να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν θα προσφέρει ανακούφιση, αλλά για να ξέρουν πως σε ο,τι κάνουν έχουν από πίσω τους τον πέλεκυ».
Γιώργος Καϊρης, συγγενής θύματος
«Θα με συγχωρήσετε επειδή είμαι εδώ για τον άνθρωπο της ζωής μου που έχασα. Επειδή σέβομαι απόλυτα τον κ. Κώστα, την Άντζελα και το Δημήτρη. Οι τρεις άνθρωποι αυτοί, υπάρχουν άλλοι 59, είναι οι ζωντανοί νερκοί και δεν τους λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι εγκαυματίες αλλά τραυματίες» ανέφερε. Ο ίδιος σχολίασε την και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω ποιος έγραψε το κείμενο, αλλά στη δικιά μας την απόφαση δε χωράνε πολιτικά πρόσωπα. Κανένα κόμμα δεν αντιπροσωπεύει κανέναν από εμάς. Εμείς εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.
Όταν η Ένωση Δικαστων εκφράζει ανησυχία για λαϊκά δικαστήρια, δεν ξέρω αν το θυμάστε, όταν ξεκίνησε το δικαστήριο η έδρα μας είπε «εδώ μέσα θα είστε προσευχή». Το σεβαστήκαμε 18 μήνες, αν η Ένωση κρίνει από τη χθεσινή ημέρα ότι εμείς λαϊκίζουμε, δεν ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Αν νομίζουν ότι με αυτές τις ανακοινώσεις θα κλείσουμε το στόμα μας κάνουν λάθος. Έχουμε δείξει απόλυτη ανοχή στην Ελληνική Δικαιοσύνη».
Νικος Γιαννοπουλος, συγγενής θύματος
«Είμαι ο γιος της δολοφονημένης μητέρας μου. Η απόφαση αυτή ήταν όνειδος. Όσοι είστε εδώ έχετε παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ε, η έδρα δεν την παρακολούθησε. Κάποια βράδια γυρίζω σπίτι και λέω μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά. Ακούω τη νέα ηγεσία να λέει ότι από 1η Μαΐου αλλάζει ο νόμος. Αλλά για ποιον; Για τον εμπρηστή, όχι για τι επιτελικό κράτος! Η απόφαση του δικαστηρίου είναι 365 ευρώ ανά νεκρό».
«Δεν έχει μπει κανένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς»
Λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Άρης Χερουβείμ δήλωσε «δεν περνάει αυτή η πληγή και κυρίως, όλες αυτές τις μέρες, τον 1,5 χρόνο που γινόταν η δίκη, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν κάθε μέρα εκεί, κάθε μέρα ζούσαμε το συμβάν. Γυρνάς σπίτι σου το μεσημέρι και είσαι τόσο φορτισμένος που δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο».
«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Εγώ δεν ήθελα να είμαι τόσο αξιοπρεπής, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν έκλεισε δρόμος, δεν έβρισε κανένας, δεν προπηλακίστηκε κανένας», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το περιστατικό της σύλληψης ενός συγγενή, που πέταξε μία καρέκλα μέσα στη δικαστική αίθουσα:
«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που είχε αποχωρήσει η έδρα, ο άνθρωπος, ο οποίος συνδέεται με θύματα της πυρκαγιάς να συλληφθεί. Την ώρα που αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν με 111 χρόνια φυλάκιση, που δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».
Ο κύριος Χερουβείμ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για παραγραφή της υπόθεσης, τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση, με αφορμή την ντροπιαστική απόφαση του δικαστηρίου, που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.
Έφεση ζητεί η εισαγγελέας Αρείου Πάγου
Η απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με την κυρία Αδειλίνη να ζητεί από την προϊστάμενη της εισαγγελίας Εφετών τη διερεύνηση του ενδεχόμενου για αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης στην υπόθεση.
«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών» αναφέρει η εισαγγελέας στην παραγγελία της.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Οικονομίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του δικαστήριου δηλώνοντας πως «η χθεσινή απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη, ήταν η απόλυτη ξεφτίλα», ενώ στην διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο ακόμα και για «μαγειρέματα» στον χρόνο που ξέσπασε η πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 104 ανθρώπων.