Δίκη Πισπιρίγκου - Ψυχολόγος: «Δεν με έπεισε η Πισπιρίγκου ότι είχε αγωνία για το παιδί της»

Απαθές και αποστασιοποιημένο βλέμμα, αλλά και έλλειψη αγωνίας διέγνωσε στη Ρούλα Πισπιρίγκου η ψυχολόγος στο ογκολογικό τμήμα του «Αγλαΐα Κυριακού» Χαρίκλεια Λύρα που είχε σύντομες συναντήσεις με την κατηγορούμενη κατά τη διάρκεια νοσηλείας της Μαλένας.

Δίκη Πισπιρίγκου - Ψυχολόγος: «Δεν με έπεισε η Πισπιρίγκου ότι είχε αγωνία για το παιδί της»
7'

Η ψυχολόγος που κατάθεσε σήμερα στη δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη έκανε μια αναλυτική περιγραφή τόσο της κατηγορούμενης μητέρας, όσο και του Μάνου Δασκαλάκη αλλά και της μικρής Μαλένας, που χάθηκε έπειτα από 8 ημέρες νοσηλείας.

«Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ. Έπαθα μεγάλο σοκ μου είπαν: «πέθανε η Δασκαλάκη». Δεν μπορούσα να φανταστώ, ρώτησα «η μάνα;» «Ποια μάνα; μου απάντησαν, η Μαλένα» είπε η μάρτυρας.

Σκιαγραφώντας το προφίλ της κατηγορούμενης έκανε λόγο για «αποστασιοποιημένη στάση της μητέρας», που εμφάνιζε «μεγάλη απόκλιση σε σχέση με άλλους γονείς». Όπως είπε η ψυχολόγος, η Ρούλα Πισπιρίγκου «είχε μια εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό, μου έκανε εντύπωση. Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι είναι πολύ καλή, ήσυχο κορίτσι που έχει σχέση καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα, για τη Τζωρτζίνα μου είπε ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά».

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί ξένισαν την ψυχολόγο που είπε στο δικαστήριο πως η 35χρονη έλεγε όσα σκεφτόταν με «τελείως ψυχρό τρόπο, αποστασιοποιημένο. Υπάρχουν γονείς που πάλλονται από αγωνία, υπάρχουν γονείς που έχουν ακόμη και ενοχές». Μάλιστα, δεν συντάχθηκε με την άποψη πως ίσως η κατηγορούμενη είναι απλώς ένα εσωστρεφές άτομο και σημείωσε πως είχε «ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είναι το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου. Το πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι έλεγε ότι δεν θα πάει καλά η Μαλένα. Την ρώτησα γιατί σκέφτεται το χειρότερο για το παιδί της, αφού οι γιατροί της έλεγαν ότι θα πάει καλά. Αναφέρθηκε σε ένα κακό προηγούμενο. Μου είπε ότι η μεγάλη κόρη έχει ένα πρόβλημα καρδιάς, πρόβλημα υγείας δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, δεν το σημείωσα. Σαν να είπε ότι είχε μια ικανότητα μεταφυσική κάπως να διαισθάνεται το κακό που πρόκειται να συμβεί. Δεν με έπεισε».
Έναν συγκρατημένο άνδρα περιέγραψε στο δικαστήριο η ψυχολόγος αναφερόμενη στον Μάνο Δασκαλάκη, υπογραμμίζοντας πως «δεν έδειχνε διάθεση να ανοιχτεί για κάτι, να πει κάτι παραπάνω και εγώ δεν ήθελα να τον πιέσω. Ήταν ένας άνθρωπος μαζεμένος».

«Ανέκφραστη η Μαλένα»

Δυο ημέρες πριν το θάνατο της κατάφερε να δει τη Μαλένα η ψυχολόγος, αφού κατά την ίδια οι γονείς έμοιαζαν να βρίσκουν δικαιολογίες για να μη γίνει το ραντεβού.

«Μίλησα στη μικρή για την ασθένεια με ένα παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλωτσιές και με άκουγε ανέκφραστο. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι δεν απευθύνθηκε στη μητέρα. Με τα παιχνίδια που της έδωσα άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι του, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Μήπως σκέφτηκε ότι θα είναι παρέμβαση στο έργο σας;

Μάρτυρας: Οι αντιδράσεις των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυθόρμητες. Η μαμά αυτό το διάστημα ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου. Η Μαλένα ήταν ένα παιδί που δεν εκφραζόταν δεν ρώτησε για παράδειγμα «μαμά ποια είναι η κυρία».

Πρόεδρος: Οι νοσηλεύτριες μας είπαν εδώ πως το παιδί ήταν ζωηρό και χαρούμενο.

Μάρτυρας: Μου είχαν μεταφέρει κι εμένα την ίδια εικόνα. Μου έκανε εντύπωση γιατί το παιδί σε εμένα ήταν ανέκφραστο ακόμη και όταν του έδωσα τα παιχνίδια. Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του.

Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;

Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.

Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό τι θα σήμαινε;

Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, για αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε ότι ήταν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα του έλεγε «κάνε γεια» και έκανε.

Η κατάθεση του ογκολόγου

Τη βεβαιότητα ότι η Μαλένα Δασκαλάκη δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια εξέφρασε ο παιδίατρος ογκολόγος Απόστολος Πουρτσίδης. «Η Μαλένα μας δυστυχώς χάθηκε, αλλά όχι από τη λευχαιμία της , ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Γι αυτό βάζω και τη σφραγίδα μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ενέπνεε καμία ανησυχία η Μαλένα στον όροφο. Είχαμε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά. Ήταν το παιδί που απασχολούσε λιγότερο το όροφο και ιατρικά και νοσηλευτικά» είπε και στη συνέχεια περιέγραψε την έκπληξη του όταν έμαθε για το θάνατο της.

«Πραγματικά έμεινα! Περιμέναμε κάποιο παιδί, δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου είπε «τη Μαλένα». Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί. Είπαν ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Η μυδρίαση είναι η άμεση ένδειξη θανάτου, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λειτουργία, έχουν σταματήσει να λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονες».

Δίνοντας την εικόνα των γονιών της Μαλένας μετά το θάνατο του παιδιού, ο γιατρός έκανε λόγο για μια «διάχυτη θλίψη» στο δωμάτιο. «Ήταν σε σοκ, σε απόγνωση και είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι. Ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψελλίζε κάτι για την κορτιζόνη αλλά δεν θυμάμαι η μητέρα να είπε κάτι, ίσως ρώτησε «πως έγινε αυτό». Ήταν και εκείνη συγκλονισμένη. Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή «είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι ;» είπε. Το έστειλα στην ιατροδικαστή με την ένδειξη καρδιακή ανακοπή».

Ο μάρτυρας περιέγραψε και τη συνάντηση που είχε με το Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιατροδικαστική έκθεση και ζήτησε αντίγραφα ιστορικού για δικαστική χρήση. «Εξήγησα εγώ πως δεν υπάρχει περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας και προσπάθησα να επικοινωνήσω με ιατροδικαστική αλλά λόγω καλοκαιριού δεν κατέστη δυνατό… Του άφησα να εννοηθεί ότι μέχρι να διευκρινιστεί από τι πέθανε η Μαλένα να μην κάνουν άλλο παιδί. Σε αυτή την περίπτωση σκέφτεσαι και τα γονιδιακά. Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δεν άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια, δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια».
Πάντως σε ερώτηση της έδρας αν «από τα ευρήματα αποκλείεται το ενδεχόμενο της ασφυξίας ο μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εκτός από το ότι το παιδί δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή