Μάτι: Προσδιορίστηκε τον Ιούλιο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο - Ποιοι κάθονται στο εδώλιο

Μάτι: Κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά, που εξέτασε την απόφαση και προχώρησε στην άσκηση έφεσης τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν
Μάτι: Προσδιορίστηκε τον Ιούλιο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο - Ποιοι κάθονται στο εδώλιο
2'

Στις 8 Ιούλιου θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι για τη δίκη της εθνικής τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

Μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η απόφαση καθαρογράφηκε προκειμένου να γίνει άμεσα προσδιορισμός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, αφού πρόκειται για πλημμελήματα.

Κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά, που εξέτασε την απόφαση και προχώρησε στην άσκηση έφεσης τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν.

Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης, δηλαδή τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους πέντε εκ των 6 καταδικασθέντων, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση θα εξετάσει από την αρχή για όλους σε δεύτερο βαθμό. Μόνη εξαίρεση στην εισαγγελική έφεση αποτελούσε ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά, καθώς για νομικούς λόγους δε μπορούσε να ασκηθεί έφεση σε βάρος του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες άσκησε έφεση ο ίδιος κατά της απόφασης, αφού υποστηρίζει πως είναι αθώος.

Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί ήδη λίγες ώρες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που καταδίκασε τους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και με ποινές χρηματικές, αφού η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία για εξέταση του ενδεχόμενου άσκησης έφεσης αυτεπαγγέλτως.

Η πρωτόδικη απόφαση

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, ενώ για 3 εκ των αθωωθέντων ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιατης είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι. Πρόκειται για τους Βάιο Θανασιά τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή