Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Το «βούλευμα» φωτιά και οι εντάσεις που «έστειλαν» τη δίκη στην Αθήνα
«Πού πας ρε μ****; Άμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια». Με αυτή τη φράση προειδοποίησε για την τύχη του τον Σήφη Βαλυράκη, σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα, το ένα από τα δυο αδέλφια που κατηγορούνται για τη δολοφονία του υπουργού του ΠΑΣΟΚ και θα βρεθούν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Η αυλαία της δίκης ανοίγει στις 17 Ιουνίου στην Αθήνα ενώ το βούλευμα «καταπέλτης» σε βάρος των δυο κατηγορουμένων, περιγράφει στις 52 σελίδες του λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν το μοιραίο πρωινό που ο Σήφης Βαλυράκης έφυγε για ψαροντούφεκο και δεν επέστρεψε ποτέ στην οικογένεια του.
Το ημερολόγιο έγραφε 24 Ιανουαρίου 2021 όταν η Μίνα Βαλυράκη ενημέρωσε το λιμενικό τμήμα της Ερέτριας ότι ο σύζυγός της είχε αποπλεύσει το μεσημέρι με το φουσκωτό του σκάφος, προκειμένου να δοκιμάσει τη μηχανή και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του. Σε λιγότερο από μια ώρα το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή του νησιού χωρίς τον καπετάνιο του. Έπρεπε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να εντοπιστεί στις 20.20 στην ανατολική ακτή του Πεζονησίου Ερέτριας η σορός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η κατάθεση ενός ψαρά που παρακολούθησε από απόσταση τον διαπληκτισμό που εξελισσόταν στη θάλασσα κάποια μέτρα μακριά του. «Περί ώρα 12.15 αντιλήφθηκε ένα φουσκωτό σκάφος κόκκινου χρώματος αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σκάφος του θανόντος. Εμφανίστηκε ένα ξύλινο σκάφος αλιευτικό και αντιλήφθηκε ότι έλαβε χώρα διαπληκτισμός μεταξύ του επιβαίνοντος στο αλιευτικό σκάφος και του Σήφη Βαλυράκη, με τον πρώτο να απευθύνεται στον δεύτερο, λέγοντάς του πως θα καλέσει το λιμεναρχείο και τον δεύτερο να του απαντά "θα μου ***"» περιέγραψε ο μάρτυρας εξηγώντας πως στη συνέχεια το αλιευτικό ανέβασε ταχύτητα και άρχισε να «κυκλώνει» το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ψαράς εκτίμησε στην κατάθεσή του πως τα άτομα στο αλιευτικό σκάφος ήταν δύο, αφού τη στιγμή που έκαναν κύκλους γύρω από το φουσκωτό Βαλυράκη, το άτομο που διαπληκτίστηκε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ παρέμενε στη θέση του και κατά συνέπεια υπήρχε δεύτερο άτομο που οδηγούσε το αλιευτικό.
Ο μάρτυρας που φοβόταν
Αυτή η εκτίμηση του ψαρά επιβεβαιώθηκε στις 16/4/2021 όταν εμφανίστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος δήλωσε καθαρά πως τα άτομα στο αλιευτικό ήταν δύο. Μάλιστα, όταν κλήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει, αρχικά αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι, φοβούμενος τις αντιδράσεις όπως είπε αργότερα, ενώ τελικά ζήτησε να καταθέσει στη ΓΑΔΑ λέγοντας πως δεν έχει εμπιστοσύνη στη λιμενική αρχή.
«Θυμάμαι ότι είδα δυο άτομα στο ψαροκάικο. Σίγουρα άκουσα τον πιο ψηλό από τους δύο που σας είπα να λέει στον Βαλυράκη "πού πας βρε ***! Απαγορεύεται!". Είπαν κι άλλες βρισιές. Οι παρεξηγήσεις είναι συχνές μεταξύ ψαράδων και ψαροντουφεκάδων. Μετά από αυτό το ψαροκάικο έκανε δύο γρήγορες στροφές γύρω από το σκάφος του Βαλυράκη. Εξαιτίας αυτών των γρήγορων στροφών, δημιουργήθηκαν απόνερα γύρω από το σκάφος του Βαλυράκη. Άκουσα ένα άτομο από το αλιευτικό να φωνάζει "θα σε παχτώσουμε τώρα, θα δεις τι θα πάθεις" κι ενώ ήταν εν κινήσει το αλιευτικό, ο ένας από τους δύο πήρε το κοντάρι μάλλον από την τέντα και άρχισε να χτυπά τον άνθρωπο του φουσκωτού στο πάνω μέρος του κορμιού του» περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.
«Τον άφησαν αβοήθητο»
Ο ίδιος, αν και δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν το θύμα χτυπήθηκε στο κεφάλι ή τον ώμο, δήλωσε με βεβαιότητα πως είδε «τις κονταριές που έπεφταν από πάνω προς τα κάτω», ενώ λίγο αργότερα είδε «τον άνθρωπο του κρισκράφτ, ο οποίος φόραγε μαύρη φόρμα και βρισκόταν στη μέση περίπου στην τιμονιέρα, να πέφτει στη θάλασσα ενδιάμεσα στα δύο σκάφη. Όταν έπεσε ο άντρας στη θάλασσα είδα ότι δε βούλιαξε, επέπλεε».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, την οποία επικαλούνται και οι δικαστές στο σκεπτικό τους, οι δυο ψαράδες άφησαν αβοήθητο τον Σήφη Βαλυράκη μέσα στη θάλασσα και τράπηκαν σε φυγή. «Το αλιευτικό την ώρα που έπεσε στη θάλασσα ο άντρας, έκανε ανάποδα και εγώ πίστεψα ότι θα πάνε να τον μαζέψουνε, για να τον βοηθήσουν. Έκαναν όμως ανάποδα τη μηχανή και στη συνέχεια γκαζόν μπροστά βαθιά πιθανόν για να πάνε στο λιμάνι».
«Τον έβαλε η οικογένεια»
Οι δικαστές αποδομούν πλήρως και τους ισχυρισμούς των δυο κατηγορουμένων ότι ο αυτόπτης μάρτυρας ψεύδεται, επειδή παρακινήθηκε από την οικογένεια προκειμένου να δώσει τέτοια κατάθεση. «Δεν προέκυψε ότι η οικογένεια προσδοκά κάποιο όφελος από το χαρακτηρισμό του θανάτου του Ιωσήφ Βαλυράκη ως εγκληματική ενέργεια», τονίζουν οι δικαστές και συμπληρώνουν πως επικοινώνησαν με 28 ασφαλιστικές εταιρείες, 21 εκ των οποίων βεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια ασφάλεια ζωής στο όνομα του Σηφη Βαλυράκη, ενώ 7 εταιρείες δεν απάντησαν στο ερώτημα των δικαστικών αρχών, χωρίς όμως να διαπιστωθεί στο μεταξύ κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα συγκλίνει, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, και με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, δηλαδή την ιατροδικαστική έκθεση των Καλόγρηα - Τσάκωνα ότι οι κακώσεις του θύματος είναι συμβατές με επιμήκες τμήμα κονταριού, ενώ όλα τα τραύματα είναι προθανάτια, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσκρουσης του θύματος σε βραχώδη περιοχή. Στο ίδιο σενάριο κατατείνει και η τεχνική έκθεση της Χαράς Σπηλιοπούλου, στην οποία γίνεται λόγος για «τραύματα με πλήξη από κάποιο μικρό θλων όργανο» αλλά και «τραύματα στις παλάμες κατά την προσπάθεια σύλληψης κάποιου οργάνου στην προσπάθεια του θύματος να αμυνθεί».
Στο δια ταύτα του βουλεύματος οι δικαστές καταλήγουν στην παραπομπή των δύο κατηγορουμένων σε δίκη, καθώς «ο ένας με την καταφορά χτυπημάτων κατ’ αυτού ο δε άλλος με τους χειρισμούς του στο αλιευτικό σκάφος με κυκλικές και κυκλωτικές γύρω από το σκάφος του θύματος κινήσεις, ώστε να δημιουργηθούν περιδίνηση και απόνερα, να απωλέσει αυτός την ισορροπία του και να πέσει στη θάλασσα, αποδεχόμενοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι το προβλεπτό από τους ίδιους επελθόν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους, το οποίο γνώριζαν από την ιδιότητά τους και την εξ αυτής εμπειρία τους ότι μπορεί να επέλθει. Περαιτέρω επιτυγχάνοντας την πτώση του Ιωσήφ Βαλυράκη στη θάλασσα απομακρύυνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντας αυτόν».
Γιατί η δίκη θα γίνει στην Αθήνα
Η υπόθεση έχει προκαλέσει τρομερές εντάσεις στην τοπική κοινωνία και με απόφαση του Αρείου Πάγου ο τόπος διεξαγωγής της δίκης άλλαξε και οι δυο κατηγορούμενοι ψαράδες θα καθίσουν στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία.
Σε αίτησή της η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας σημείωνε ότι η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση «έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων του Σήφη Βαλυράκη και των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η ανθρωποκτονία, έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι». Μάλιστα, η εισαγγελέας στην σχετική αίτηση για μεταφορά της δίκης, επικαλέσθηκε έγγραφο της διευθύνουσας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
«Την ημέρα της απολογίας των δύο κατηγορουμένων υπήρξε συγκέντρωση πλήθους κόσμου στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, η διατάραξη της λειτουργίας του δικαστηρίου εξαιτίας των φωνασκούντων συμπαρισταμένων στους κατηγορούμενους και η πολύωρη παραμονή των διαμαρτυρόμενων με φωνές και πανό Ερετριέων έξωθεν του δικαστηρίου, με την οποία εξέφρασαν την δυναμική διαφωνία τους αναφορικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των δύο συμπολιτών τους» αναφερόταν στο έγγραφο που κατέληγε υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να συμβούν ανάλογα περιστατικά που έθεταν σε κίνδυνο τόσο την εξέλιξη της ίδιας της διαδικασίας, όσο και τη διασάλευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
«Απειλές στην οικογένεια»
Αίτηση προκειμένου η διεξαγωγή της δίκης να γίνει στην Αθήνα είχε υποβάλλει και η οικογένεια του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη επικαλούμενη περιστατικό απειλών σε βάρος της.
Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο έγγραφο της εισαγγελέως «στην αίτηση της οικογένειας γίνεται επίκληση σε δημιουργία κλίματος όξυνσης σε βάρος της, προκλήσεις φθορών από αγνώστους στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση και δηλητηρίασης κατοικίδιου σκύλου της οικογένειας από «αγνώστους» στην εξοχική τους κατοικία στην Ερέτρια».