«Σερίφηδες» Έβρου: Μελετάει αναίρεση της αθωωτικής απόφασης ο Άρειος Πάγος

Οι δικαστές μετέτρεψαν την ποινή σε χρηματική προς 10 ευρώ την ημέρα και χορήγησαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο
Eurokinissi

Τη διαβίβαση της απόφασης Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, που αφορά την υπόθεση των κατηγορουμένων - κατοίκων του Έβρου, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο έκαναν «συλλήψεις» μεταναστών και ανάρτησαν το σχετικό βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, ζήτησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η εφετειακή απόφαση ζητήθηκε από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ασκήσεως αναιρέσεως κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, που επέβαλλε στους 3 κατηγορούμενους συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και επιπρόσθετα τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που μαγνητοσκόπησε το επίμαχο βίντεο.

Οι δικαστές μετέτρεψαν την ποινή σε χρηματική προς 10 ευρώ την ημέρα και χορήγησαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο, αφού προηγουμένως με την απόφασή τους είχαν μετατρέψει την βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία όμως διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη τον Αύγουστο του 2023 όταν αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με 13 μετανάστες εγκλωβισμένους σε ένα τρέιλερ, έπειτα από «συλλήψεις» που έκαναν τρεις κάτοικοι του Έβρου. Έπειτα από αυτά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για θέματα ρατσισμού και εμπορίας ανθρώπων Γιώργος Σκιαδαρέσης, απέστειλε σχετική παραγγελία τόσο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επισυνάπτοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με την παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».