ΣτΕ: Εκδίδεται στην Τουρκία πρώην φίλος του Ερντογάν

Παρά τις φιλικές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο 54χρονος κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο μέσω YouTube για διαφθορά το 2023

ΣτΕ: Εκδίδεται στην Τουρκία πρώην φίλος του Ερντογάν
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδοθεί στην γειτονική χώρα 54χρονος Τούρκος υπήκοος, κατά πληροφορίες πρώην οικογενειακός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την έκδοση στην Τουρκία του 54χρονου Ali Yesildag, που παρά τις φιλικές σχέσεις κατηγόρησε καιρό αργότερα τον Ερντογάν για διαφθορά, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που συντάχθηκε με την θέση του Αρείου Πάγου. Ο 54χρονος κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο μέσω YouTube για διαφθορά το 2023, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εντοπίστηκε από Έλληνες συνοριοφύλακες σε αγροτική περιοχή των Φερών, όπου είχε περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Άμεσα διαβιβάστηκε στην Ελλάδα αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Μπούρσας για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και την έκδοση του Ali Yesildag προκειμένου να εκτελεστεί η από 1.6.2022 απόφαση του δικαστηρίου της Μπούρσας, με την οποία έχει επιβληθεί στον 54χρονο συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημέρων (45,6 χρόνια) και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο, συνεργασία με πολλά άλλα άτομα για την αγορά μεταφορά ή κατοχή όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια.

Υπέρ της έκδοσης του Ali Yesildag στην γείτονα χώρα τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τότε, ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης με την οποία επικυρώθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα, όπως είναι αυτό της τρομοκρατίας, αλλά και να βασανιστεί, να έχει σκληρή απάνθρωπη μεταχείριση, επειδή είχε στο παρελθόν προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έπειτα κατήγγειλε για διαφθορά.

Ωστόσο, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του 54χρονου και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή